TOPlist
Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Domácí chlebík bez hnětení

Zpět
  • Autor: Kity-fa
  • Doba přípravy (min.): 10
  • Uživatelský recept
  • Porce: 18.00

Ingredience

Energetická hodnota celkem: 10153 kJ

Bílkoviny (g): 81, Tuky (g): 12, Sacharidy (g): 488, SAFA (g): 2, Cukry (g): 10, Vláknina (g): 67, Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 564 kJ

Bílkoviny (g): 4.5, Tuky (g): 0.7, Sacharidy (g): 27.1, SAFA (g): 0.1, Cukry (g): 0.6, Vláknina (g): 3.7, Sůl (g): 0

Postup přípravy

Nasypeme do mísy všechny sypké přísady a smícháme, potom přilejeme vodu - množství odpovídá těm dvěma uvedeným hrnkům plným zhruba 1 cm pod okraj. Tohle vše pěkně smícháme tak, aby se hmota spojila - vznikne nám tužší těsto - pokud je moc řídké, přisypeme trochu mouky. rnTak a teď podle správna (originál receptu) přikryjeme mísu utěrkou a necháme zhruba 8-10 hodin kynout. Nejlépe je připravit večer a pect ráno nebo obráceně. Ale já se přiznám, že už to šidím a chlebík si zadělávám teplou - ne horkou!- vodou a ještě položím třeba na topení anebo nechám kynout v teplé troubě a tím proces kynutím urychlím a peču třeba za 2-3 hodiny. Ale poprvé doporučuju nechat kynout doporučenou dobu, abyste viděly, jak má nakynuté těstíčko správně vypadat.Když je těsto nakynuté, zapneme si troubu na 230 stupňů a do ní vložíme pekáč i s poklopem (je jedno jaký - obyčejný smaltovaný, ohnivzdorné sklo nebo nerez hrnec s poklicí - prostě cokoliv, co může do trouby a je to větší). Mezitím co se nahřívá - to trvá asi 30 minut - vyklopíme těsto na vál, na který si nasypeme dost hladké mouky - těsto se lepí, tak je lepší si pomoučit i ruce. Těstíčko rukama vytahneme do obdélníku či čtverce - podle toho, jestli chceme kulatý chleba či veku. Potom přehneme - asi třetinu - zezhora a pak zezdola přes sebe a to samé ze stran a přetočíme spodkem nahoru - abychom měly nahoře tu hezkou rovnou plochu. Pěkně si ho rukama upravíme a necháme odpočinout tu dobu, co se nám nahřívá pekáč.Potom chleba zespoda a trochu ze stran ještě jednou pomoučíme - prostě ho pěkně posadíme do mouky a položíme do nahřátého pekáče. Nevymaštěného, nevysypaného - zkrátka do prázdného. Chlebík pečeme 30 min přiklopený a pak 15 min odkrytý na 230 stupňů.A před pečením můžeme lehce přetřít slanou vodou a posypat kmínem.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři