- Autor: olivaoliva
- Doba přípravy (min.): 120
- Uživatelský recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mleté maso na sekanou | 300 |
Eidam 30% | 100 |
Vejce celá průměr | 52 |
Mouka pšeničná bílá | 20 |
Mléko 0,5% tuku | 250 |
Česnek | 20 |
Rajčata | 350 |
Cibule | 50 |
Brambory (syrové) | 1500 |
Lilek | 400 |
Dochucovadla:
Skorice, muskatovy orisek, adzika.
Energetická hodnota celkem: 12131 kJ
Bílkoviny (g): 131,
Tuky (g): 111,
Sacharidy (g): 343,
SAFA (g): 53,
Cukry (g): 50,
Vláknina (g): 42,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 2022 kJ
Bílkoviny (g): 21.8, Tuky (g): 18.5, Sacharidy (g): 57.2, SAFA (g): 8.8, Cukry (g): 8.3, Vláknina (g): 7, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Lilek se nakrájí na plátky, posolí se a nechá se odpocinout/vypotit. Uvaří se brambory ve slupce a nechají se stydnout. Pak se na vetsi panvi nasucho opece mlete maso, vypecený tuk se slije a pouzije na pripravu jisky do besamelu. Do masa se prida nakrajena cibule, nakrajena oloupana rajcata a rajcatovy protlak, podlije se trochou vody, osolí se, okorení a nechá dusit. Ze slitého tuku a hladké mouky se udelá jíska, zalije se mlékem, provarí osolí a do lehce zchladlého besamelu se zaslehá vejce a strouhaný sýr. Do zapékací misy nebo pekácku se naskládají brambory, pokryji se masovou smesi, pak prijde na radu lilek (neopecený, je to hubnoucí recept a lilek je známý svou tukovou nenazraností), pak zase smes, nahoru brambory a uplne navrch besamel. Prikryje se alobalem a pece cca 50 minut. Posledních 10 min. se pece odkryté. Pred podáváním se nechá chvilku (20 minut zchladnout.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.