- Autor: terus12
- Doba přípravy (min.): 120
- Uživatelský recept
- Porce: 90.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mouka špaldová celozrnná | 250 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 70 |
Vejce celá průměr | 55 |
Kypřící prášek do pečiva | 5 |
Máslo čerstvé | 50 |
Tvaroh polotučný průměr | 50 |
Rozinky | 100 |
Jablka | 800 |
Dochucovadla:
pudingový prášek, sůl
Energetická hodnota celkem: 10424 kJ
Bílkoviny (g): 49,
Tuky (g): 53,
Sacharidy (g): 442,
SAFA (g): 32,
Cukry (g): 218,
Vláknina (g): 32,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 116 kJ
Bílkoviny (g): 0.5, Tuky (g): 0.6, Sacharidy (g): 4.9, SAFA (g): 0.4, Cukry (g): 2.4, Vláknina (g): 0.4, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Večer předem namočíme 100 g hrozinek a/nebo sušených brusinek do rumu tak, aby byly sotva ponořené. Do mísy dáme 250 g celozrnné špaldové mouky, přidáme 70 g moučkového cukru, 1 lžičku kypřicího prášku, špetku soli, 50 g změklého másla a 50 g tvarohu a rozemneme na drobenku. Nakonec zapracujeme jedno vejce a uhněteme hladké těsto, které vtlačíme do vymaštěné koláčové formy, přičemž necháme zvýšené okraje. 800 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek nakrájíme na silnější plátky, smícháme se sáčkem vanilkového cukru, lžičkou skořice, 2 lžícemi vanilkového pudingového prášku a namočenými hrozinkami i s rumem. Jablky naplníme formu s těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů 50 minut, zakryjeme alobalem a ještě 10 minut dopečeme. Rozmícháme dohladka 100 g bílého jogurtu, 150 g tvarohu a sáček vanilkového cukru. Na talíři každou porci upečeného teplého koláče ozdobíme polévkovou lžící tvarohového krému.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.