- Autor: Martina M.
- Doba přípravy (min.): 180
- Uživatelský recept
- Porce: 9.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mléko trvanlivé polotučné (1,5 % tuku) | 150 |
Droždí | 21 |
Ocet | 5 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 5 |
Sůl | 5 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 5 |
Vejce celá průměr | 55 |
Mouka žitná celozrnná | 250 |
Dochucovadla:
na posyp lněné semínko - lžíce, slunečnicové semínko- lžíce, drcený kmín do těsta - lžička
Energetická hodnota celkem: 4481 kJ
Bílkoviny (g): 47,
Tuky (g): 15,
Sacharidy (g): 185,
SAFA (g): 4,
Cukry (g): 17,
Vláknina (g): 38,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 498 kJ
Bílkoviny (g): 5.2, Tuky (g): 1.7, Sacharidy (g): 20.6, SAFA (g): 0.4, Cukry (g): 1.9, Vláknina (g): 4.2, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
- do mísy rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a nechte pár minut stát, než se droždí rozpustí na kaši - pak do mísy k droždí přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto - hotové těsto na pomoučené desce rozválejte do kruhu, rádýlkem nebo ostrým nožem rozkrájejte na 8 trojúhelníků (mě vyšlo 9 - každý díl má zhruba 60g) - od širšího konce zabalte směrem ke špičce "základ" rohlíku trochu přimáčkněte k sobě, aby lépe držel - hotový rohlík buď ponechte rovný nebo zahněte do podkovy - naskládejte na pečící papír na plechu, zakryjte utěrkou a nechte 45 - 60 minut kynout - troubu předehřejte na 170 stupňů - vykynuté pomašlujte mlékem, posypte kmínem a hrubou solí ( já sypu semínky -kmín nám nejede) - pečte na 170 st asi 25-30 minut - do barvy, během pečení 2x potřete mlékem Recept jsem našla na stránkách : http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2013/10/kruchovky-zitne-rohliky.html
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.