- Autor: vlastik.yaris
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Hera | 20 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 10 |
Jablka | 400 |
Sůl | 1 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 30 |
Mouka pšeničná hladká | 60 |
Mouka pšeničná celozrnná | 50 |
Žloutek | 20 |
Lando light 25% | 75 |
Energetická hodnota celkem: 4225 kJ
Bílkoviny (g): 17,
Tuky (g): 40,
Sacharidy (g): 142,
SAFA (g): 14,
Cukry (g): 53,
Vláknina (g): 19,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 1056 kJ
Bílkoviny (g): 4.3, Tuky (g): 10, Sacharidy (g): 35.5, SAFA (g): 3.5, Cukry (g): 13.3, Vláknina (g): 4.8, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Do velké mísy přesejte mouku a sůl. Přidejte Heru. Vše zpracujte prsty, dokud směs nebude mít konzistenci podobnou strouhance. Do směsi přidejte žloutek a trochu studené vody (2 – 3 lžičky), vše smíchejte a vypracujte kompaktní těsto. Rukama vypracujte z těsta kouli. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte do lednice odpočinout minimálně na půl hodiny. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a rozkrájejte je na čtvrtky. Do pánve dejte Heru a cukr (zvolte pánev hlubokou 25 cm vhodnou do trouby). Rozehřejte Heru a smíchejte ji s cukrem. Do pánve naaranžujte jablka vedle sebe a ujistěte se, že jablka zaplňují všechny mezery. Nezapomeňte, že kousky jablek musí vypadat úhledně hlavně zespodu, protože na závěr koláč vyklopíme z pánve. Jablka vařte 35 – 40 minut, dokud nebudou měkká, caramel světle hnědý a přebytečná tekutina odpařená. Jablka potřete po celém povrchu vzniklým karamelem. Na lehce pomoučněném válu vyválejte těsto do tvaru kruhu (větší než je průměr pánve). Položte těsto na jablka a přitlačte na okraji. Pečte dozlatova 25 – 30 minut. Koláč nechte 2 minuty v pánvi odpočinout a pak ho velmi opatrně vyklopte.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.