- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 2 |
Petržel - nať | 1 |
Mléko polotučné průměr | 50 |
Voda | 150 |
Mouka pšeničná hladká | 10 |
Květák | 100 |
Olej běžný (průměr) | 8 |
Dochucovadla:
sůl, květ mletý, polévkové koření
Energetická hodnota celkem: 627 kJ
Bílkoviny (g): 4,
Tuky (g): 9,
Sacharidy (g): 13,
SAFA (g): 2,
Cukry (g): 5,
Vláknina (g): 3,
Sůl (g): 2
Postup přípravy
Pečlivě opláchnutý květák rozebereme na menší růžičky, zalijeme vodou,osolíme a uvaříme (nikoli zcela doměkka, růžičky musejí zůstat celistvé). Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a vývarem z květáku. Uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávání nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme, procedíme hustým cedníkem, dochutíme polévkovým kořením, důkladně povaříme a vložíme do ní uvařený květák. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při expedici.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.