- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 1 |
Tvaroh tvrdý průměr | 25 |
Švestková povidla | 40 |
Máslo | 10 |
Vejce celá průměr | 10 |
Mouka pšeničná polohrubá | 115 |
Smetana ke šlehání 33 % tuku průměr | 25 |
Mléko polotučné průměr | 40 |
Cukr průměr | 35 |
Droždí | 4 |
Olej běžný (průměr) | 24 |
Dochucovadla:
sůl
Energetická hodnota celkem: 4418 kJ
Bílkoviny (g): 22,
Tuky (g): 43,
Sacharidy (g): 147,
SAFA (g): 13,
Cukry (g): 59,
Vláknina (g): 10,
Sůl (g): 1
Postup přípravy
Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté polohrubé mouky a vypracujeme řídký kvásek, který necháme v teple vykynout. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citronu, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto a necháme vykynout. Dostatečně vykynuté těsto rozválíme na tlustší plát a kulatým vypichovačem vypícháme vdolečky. Vdolečky narovnáme na pomoučený vál nebo prkno a necháme je opět vykynout. Do vykynutých vdolečků uděláme držadlem silnější vařečky důlek a touto stranou je vkládáme do horkého tuku. Po osmažení spodní strany je obrátíme, dosmažíme a vyjmeme. Usmažené vdolečky potřeme rozmíchanými povidly, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem a na tvaroh nastříkáme dávku ušlehané a moučkovým cukrem oslazené smetany.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.