- Autor: amatej
- Uživatelský recept
- Porce: 5.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Smetana ke šlehání 31% | 500 |
Mléko čerstvé plnotučné (3,5 % tuku) | 100 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 50 |
Želatina (v suchém stavu) | 10 |
Jahody kompotované | 20 |
Maliny kompotované | 20 |
Energetická hodnota celkem: 7589 kJ
Bílkoviny (g): 22,
Tuky (g): 159,
Sacharidy (g): 74,
SAFA (g): 107,
Cukry (g): 73,
Vláknina (g): 1,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1518 kJ
Bílkoviny (g): 4.4, Tuky (g): 31.8, Sacharidy (g): 14.8, SAFA (g): 21.4, Cukry (g): 14.6, Vláknina (g): 0.2, Sůl (g): 0.2
Postup přípravy
Nejprve si připravíme formičky nebo formu na srnčí hřbet. Želatinu vložíme do hrnce, zalijeme mlékem a na mírném ohni ji rozpustíme. Nesmí však vařit. Do dalšího kastrůlku nalijeme šlehačku. Vanilkový lusk podélně rozpůlíme, dužninu nožem vyškrábeme a smícháme ji s cukrem. Cukr přidáme ke smetaně a za stálého míchání (metličkou) ji přivedeme k varu. Poté, co smetana přejde varem, zmírníme oheň a šleháme, dokud smetana nezačne houstnout. Přidáme želatinu, vše prošleháme, ale hmotu už dále nevaříme. Hotovou hmotu vlijeme do formiček nebo do formy a chladíme v lednici minimálně 3 hodiny. Vychlazený krém vyklopíme na talíř, ozdobíme ovocem a snítkou máty. Můžeme podávat.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.