- Autor: Garp1
- Doba přípravy (min.): 30
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Máslo čerstvé | 150 |
Cibule | 40 |
Rýže Arborio (v suchém stavu) | 320 |
Víno bílé suché | 200 |
Parmezán 25% | 40 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 2000 |
Dochucovadla:
mořská sůl dle chuti zeleninový vývar dle potřeby
Energetická hodnota celkem: 10558 kJ
Bílkoviny (g): 41,
Tuky (g): 136,
Sacharidy (g): 281,
SAFA (g): 91,
Cukry (g): 11,
Vláknina (g): 1,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 2640 kJ
Bílkoviny (g): 10.3, Tuky (g): 34, Sacharidy (g): 70.3, SAFA (g): 22.8, Cukry (g): 2.8, Vláknina (g): 0.3, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Očištěnou zeleninu nakrájíme na půlky. Na pánvi ji na sucho opečeme, aby získala světle hnědý nádech. Poté přilijeme horkou vodu, dochutíme solí a pomalu vaříme nejméně 30 minut. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zpěníme. Přisypeme rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Zalijeme vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol a přidáme vývar podle potřeby. Dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Podlijeme vždy, když se tekutina téměř vyvaří. Poté přidáme kousek másla, parmazán, osolíme podle potřeby a smícháme dohromady. Rizoto bude díky sýru krémovité.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.