- Autor: mihapiha
- Porce: 14.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mouka žitná celozrnná | 750 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 500 |
Sůl | 20 |
Máslo čerstvé | 10 |
Dýňová semínka | 50 |
Lněné semínko drcené | 50 |
Slunečnicová semínka | 50 |
Dochucovadla:
sůl, kmín, žitný kvásek
Energetická hodnota celkem: 13985 kJ
Bílkoviny (g): 135,
Tuky (g): 77,
Sacharidy (g): 523,
SAFA (g): 16,
Cukry (g): 14,
Vláknina (g): 136,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 999 kJ
Bílkoviny (g): 9.6, Tuky (g): 5.5, Sacharidy (g): 37.4, SAFA (g): 1.1, Cukry (g): 1, Vláknina (g): 9.7, Sůl (g): 0
Postup přípravy
50g kvásku smícháme s 250 g vody + 250 g žitné celozrné mouky, vznikne hustá kaše, necháme 12 hod kvasit při pokojové teplotě. Po rozkvašení přidáme 500 g žitné celozrné mouky + 250-400 vody, dle savosti mouky, sůl, kmín, popř. semínka dýně, slunečnice, lněné semínko. Zamícháme vařečkou, nebo rukou, ne moc dlouho, vznikne lepivé hutné těsto. Vymažeme chlebíčkovou formu máslem/ sádlem rukou namočenou ve studené vodě, vložíme těsto do formy, pořádně utlačíme. Zabalíme do igelitu a necháme kynout, těsto by mělo o 1/3 zvednout objem cca 4-5 hodiny, nebo přes noc v lednici. Péct v rozpálené troubě na 250, prvních 10 min, potom snížit teplotu na 200 a péct 45 min, nebo při 180 cca hodinu. Deset minut před koncem chléb vyklopíme na plech a dopékáme bez formy. Pokud necháme chléb kynout v lednici, tak ho vkladáme rovnou do rozpálené trouby přímo z lednice . Mouky lze zaměnit také za žitnou chlebovou nebo kombinovat 1:1. Energetická hodnota chleba 100g cca 770Kj bez semínek, se semeny 1000Kj.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.