- Autor: Baall
- Doba přípravy (min.): 45
- Uživatelský recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Dochucovadla:
3 x pepř celý, snítka majoránky, skořice, třtinový cukr,
Energetická hodnota celkem: 5501 kJ
Bílkoviny (g): 83,
Tuky (g): 61,
Sacharidy (g): 106,
SAFA (g): 33,
Cukry (g): 67,
Vláknina (g): 4,
Sůl (g): 15
Energetická hodnota na 1 porci: 917 kJ
Bílkoviny (g): 13.8, Tuky (g): 10.2, Sacharidy (g): 17.7, SAFA (g): 5.5, Cukry (g): 11.2, Vláknina (g): 0.7, Sůl (g): 2.5
Postup přípravy
Uzené maso uvaříme v neosolené vodě doměkka (pro rychlejší přípravu můžeme použít tlakový hrnec) vodu ponecháme na ředění omáčky. / nebo na svrchní tučné vrstvě uzeného vepřového masa nařízneme čtvercovou mřížku, maso ze všech stran opepříme, posypeme majoránkou a necháme hodinu až dvě zaležet. Poté ho mírně podlejeme vodou a dáme asi na 45 minut péci do trouby na 180 stupňů. Upečené maso přelijeme medem, vrátíme ještě na pět minut do trouby a zapečeme do zlatova. V recepisu je "tlakáč". Mezitím si připravíme švestkovou omáčku: 300 g. čerstvých, vypeckovaných, na čtvrtky nakrájených švestek (lze nahradit 200 g Sušených švestek) zalijeme vodou aby plavaly, povaříme, slijeme (vodu si uschováme, potřebujeme cca,500 ml.). V kastrolu rozehřejeme 2 PL másla, zaprášíme ho 1 pl hladké mouky a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem ze švestek a masa; povaříme cca)20 min.. Pak přidáme prolisované, nebo rozmixované švestky, 2 PL slivovice, 1/2 lžičky citronové kůry, 1/2 lžičky skořice, podle chuti osolíme, 2 PL cukru, promícháme a krátce povaříme. Vařené uzené maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a přelijeme teplou švestkovou omáčkou. Podáváme s jemným bramborovým knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.