- Autor: muriela
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 5.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vepřová kýta | 500 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 40 |
Slanina anglická | 50 |
Cibule | 100 |
Česnek | 20 |
Víno bílé suché | 200 |
Švestky sušené | 100 |
Zelí bílé kysané | 800 |
Vývar čirý | 500 |
Dochucovadla:
sůl, pepř,1 lžička kmínu, 2 lžíce mleté sladké papriky, hladkolistá petržel
Energetická hodnota celkem: 8036 kJ
Bílkoviny (g): 126,
Tuky (g): 93,
Sacharidy (g): 134,
SAFA (g): 28,
Cukry (g): 77,
Vláknina (g): 32,
Sůl (g): 12
Energetická hodnota na 1 porci: 1607 kJ
Bílkoviny (g): 25.2, Tuky (g): 18.6, Sacharidy (g): 26.8, SAFA (g): 5.6, Cukry (g): 15.4, Vláknina (g): 6.4, Sůl (g): 2.4
Postup přípravy
Na oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme kmín a restujeme, dále přidáme kostky vepřového masa, opepříme a orestujeme ze všech stran do zlatova. Přidáme papriku, promícháme a podlijeme vínem, necháme odvařit. Přidáme švestky a zcezené zelí, promícháme, podlijeme teplým vývarem a pod pokličkou dusíme do měkka. Podáváme s bramborovým knedlíkem, je možné použít i houskový knedlík nebo bramboráčky, dobrý je i bulgur, v originále doporučovali česnekovou topinku (ale osobně se mi k tomu pečivo moc nehodí). Každou porci dozdobíme čerstvě nasekanou hladkolistou petrželkou. Jídlo trochu připomíná polský Bigos, jen je mnohem jednodušší na přípravu.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.