- Autor: anubis
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 5.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Brambory (syrové) | 1000 |
Cibule | 300 |
Slanina anglická | 200 |
Hermelín 30% průměr | 80 |
Eidam uzený 45% | 200 |
Smetana na vaření 10% | 500 |
Máslo čerstvé | 20 |
Dochucovadla:
sůl, pepř
Energetická hodnota celkem: 13720 kJ
Bílkoviny (g): 145,
Tuky (g): 197,
Sacharidy (g): 234,
SAFA (g): 118,
Cukry (g): 48,
Vláknina (g): 22,
Sůl (g): 11
Energetická hodnota na 1 porci: 2744 kJ
Bílkoviny (g): 29, Tuky (g): 39.4, Sacharidy (g): 46.8, SAFA (g): 23.6, Cukry (g): 9.6, Vláknina (g): 4.4, Sůl (g): 2.2
Postup přípravy
Brambory nakrájím na tenké plátky, vymažu zapékací mísu máslem, naskládám do půlky mísy brambory, (každou vrstvu pořádně prosolím). Přidám nejlépe na kolečka tence nakrájenou cibuli tak, aby cibule úplně zakryla vrstvu brambor, opět cibuli pořádně posolím, přidám opět tak tři vrstvy brambor a zaliji smetanou ke šlehání (doporučuji před zalitím smetanu pořádně protřepat - můj trik - je pak lepší) a přidám min. pět tlustých plátku másla navrch (smetana se s máslem krásně spojí). Peču v předehřáté troubě asi tak na 200 °C. Než jsou brambory úplně hotové přídám nastrouhaný nebo plátkový sýr tak, aby zakryl celou mísu a peču dokud nezezlátne. Před podáváním doporučuju nechat venku aspoň 5 minut ležet. Celkem peču tak 45 minut.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.