- Autor: Pete13
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Čočka velkozrnná (v suchém stavu) | 250 |
Mrkev | 200 |
Brambory (syrové) | 300 |
Cibule | 80 |
Česnek | 10 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 1500 |
Olej olivový | 20 |
Sůl | 10 |
Bujón průměr (v suchém stavu) | 10 |
Dochucovadla:
Rozmarýn sušený Bazalka sušená Oregáno sušené Pepř černý mletý
Energetická hodnota celkem: 6020 kJ
Bílkoviny (g): 73,
Tuky (g): 24,
Sacharidy (g): 230,
SAFA (g): 11,
Cukry (g): 50,
Vláknina (g): 30,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 1505 kJ
Bílkoviny (g): 18.3, Tuky (g): 6, Sacharidy (g): 57.5, SAFA (g): 2.8, Cukry (g): 12.5, Vláknina (g): 7.5, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Čočku dáme alespoň na 2 hodiny předem namočit do vody. Cibuli a česnek nakrájime na jemno, mrkev na kolečka a brambory na kostičky. V hrnci rozpálíme olivový olej, osmahneme na něm cibulku a česnek. Až cibulka zesklovatí, přidáme mrkev a lehce orestujeme. Poté vše opepříme, zaprášíme lžičkou tymiánu a lžičkou bazalky nebo oregána. Poté zalijeme vodou z čočky a vsypeme i čočku. Přidáme ještě lžičku soli, kostku bujónu, brambory a vaříme asi 20 min. Poté přendáme naběračkou část část čočky s vodou do menšího kastrolku a rozmixujeme tyčovým mixerem. Takto rozmixovaná čočka nám poslouží místo jíšky. Do kastrolku můžeme přidat k rozmixování i pár kousku brambor - polévka bude hutnější. Rozmixovanou čočku vlejeme zpátky do hrnce, necháme chvilku projít varem a polévka je hotová. Ještě přidáme citronovou šťávu, ketrá polevku osvěží. Nakonec dochutíme soli a pepřem a můžeme servírovat. Dobrou chuť.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.