- Autor: ozzy.kratky
- Uživatelský recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
hovězí líčka | 1000 |
Mrkev | 120 |
Petržel - kořen | 120 |
Celer bulva | 80 |
Víno červené | 200 |
vývar | 500 |
Rajský protlak | 30 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 20 |
Dochucovadla:
6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lze nahradit i sušenými bylinkami, jsou ale méně aromatické)sůl ,pepř
Energetická hodnota celkem: 6689 kJ
Bílkoviny (g): 146,
Tuky (g): 42,
Sacharidy (g): 124,
SAFA (g): 11,
Cukry (g): 40,
Vláknina (g): 21,
Sůl (g): 12
Energetická hodnota na 1 porci: 1115 kJ
Bílkoviny (g): 24.3, Tuky (g): 7, Sacharidy (g): 20.7, SAFA (g): 1.8, Cukry (g): 6.7, Vláknina (g): 3.5, Sůl (g): 2
Postup přípravy
asi 1000 g hovězích nebo telecích líček 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nakrájené na kousky, 100 g nakrájené cibule 200 ml červeného vína 500 ml demi glace, které jsem nahradil gelovým hovězím vývarem 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lze nahradit i sušenými bylinkami, jsou ale méně aromatické) olej sůl pepř máslo na případné zahuštění omáčky 1. Hovězí líčka bývají pokrytá tukem, který můžete odstranit, . Jednotlivé porce masa osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. 2. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli. 3. K zelenině přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, bobkový list a nové koření a opět chvilku restujeme. 4. Orestovanou zeleninu zalijeme červeným vínem, které necháme vyvařit. 5. Přilijeme demi glace nebo vývar, přidáme bylinky a přivedeme k varu. 6. Do vařící omáčky vrátíme maso, zakryjeme poklicí a velmi pomalu dusíme asi tři hodiny. Hovězí líčka jsou velmi tuhá (je to namáhaný žvýkací sval) a potřebují dlouhé dušení. Hotová by měla jít krájet lžící. Líčka je také možné pomalu dusit v troubě na 120° C. 7. Jakmile jsou líčka měkká, vyjmeme je z omáčky a zeleninu propasírujeme. Pokud je omáčka příliš hustá, lze ji rozředit přilitím vývaru. Řídkou lze naopak zahustit přidáním másla. Ta moje už žádný další zásah nepotřebovala. Tip:Líčka se vyplatí připravit den předem, aby se dobře proležela, druhý den jsou ještě lepší. Jako příloha se hodí nejlépe bramborová kaše
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.