- Autor: Petun
- Doba přípravy (min.): 15
- Porce: 4.00
1,5 lžíce másla, 1,5 lžíce hladké mouky, 1 litr vývaru, 2 dl smetany, 100 gramů naloženého křenu (jistě, je i čerstvý křen, ale omáčku se přeci dá dělat celý rok a ne jen v sezóně a pokud seženete kvalitní sklenici - 97 procent křenu - tak uvidíte že rozdíl je téměř nepostřehnutelný)
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mouka pšeničná hladká | 4 |
Máslo | 4 |
Smetana na vaření 10 % tuku průměr | 100 |
Smetana ke šlehání 33 % tuku průměr | 100 |
Dochucovadla:
sůl
Energetická hodnota celkem: 1930 kJ
Bílkoviny (g): 7,
Tuky (g): 43,
Sacharidy (g): 11,
SAFA (g): 29,
Cukry (g): 8,
Vláknina (g): 0,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 483 kJ
Bílkoviny (g): 1.8, Tuky (g): 10.8, Sacharidy (g): 2.8, SAFA (g): 7.3, Cukry (g): 2, Vláknina (g): 0, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Nejdříve si musíme nachystat nějaký vývar, použijeme to co máme zrovna k disposici, úplně ideální je pokud ho bude tvořit voda z masa které si ke křenové omáčce vaříme (například hovězí, vepřový jazyk a nebo srdce a nebo i libovější ovárek), ale kostka často vyřeší naše dilema, zvlště pokud si chceme dát třebas křenovou omáčku po vegetariánsku s vajíčkem :). Na rozpáleném másle necháme rozbublat hladkou mouku pečlivě rozmícháme s vývarem a patnáct minut za občasného míchání vaříme. Poté přilijeme ještě smetanu a vaříme na malém plameni za častého míchání dalších pět minut. Na konec za varu vmícháme křen a vypneme. Pokud naše křenová omáčka má být s nějakým masem, tak toto je přesně moment, kdy ho vložíme a zamícháme a pár minut necháme spolu odstát. Tradičně ji podáváme s knedlíkem, ale hodí se k ní i brambor.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.