- Autor: ffloa
- Doba přípravy (min.): 90
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Dochucovadla:
sůl, půl citronu
Energetická hodnota celkem: 9991 kJ
Bílkoviny (g): 140,
Tuky (g): 87,
Sacharidy (g): 254,
SAFA (g): 40,
Cukry (g): 54,
Vláknina (g): 30,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 2498 kJ
Bílkoviny (g): 35, Tuky (g): 21.8, Sacharidy (g): 63.5, SAFA (g): 10, Cukry (g): 13.5, Vláknina (g): 7.5, Sůl (g): 0.8
Postup přípravy
Plecko srolovat, pevně ovázat(drží tvar a změknou pojivové tkáně a vazivo),posolit. Cibuli do růžova, opéct maso ze všech stran, přidat protlak, kraťoulililince zasmahnout, podlít vodou do poloviny výšky masa a dusit pod poklicí do měkka (půl kg masa cca 1-1a1/2hodiny).Měkké maso vyjmeme, šťávu na tuk vydusíme, zaprášit moukou,zasmažit do fáze kdy se odděluje tuk od moučné hmoty, pak zalít trochou vody,citr.šťávu-asi z 1/4 citronu(další šťávu necháme na závěrečné dochucení), provařit mouku na bešamel. Pak přidáme mléko, dosolit, nakonec smetanu a znovu provaříme. Pak omáčku rozmixovat (propasírovat). Přidáme zvlášť uvařenou zeleninu (vařená zvlášť-lepší chuť, lepší vzhled i konzistence/měkkost, pokrájet na drobné kostičky) a okurku+hrášek a ještě krátce a mírně povařit. (Na závěr lze zjemnit máslem - když není smetana)Maso pokrájet na plátky. S knedlíkem/těstovinami. MŇAM!!! POZN.: kořen zeleniny může být míň - na 1kg masa cca 35g mrkve, 35g celeru, hrášek 40g, okurka steril. 45g. Viz dle ofic. receptury našich školních let: Suroviny · · Vepřová plec bez kosti 1000 g · Cibule 170 · Sádlo (nebo tuk podle zvyklosti) 150 g · Sůl 30 g · Rajský protlak (nikoliv kečup) 50 g · Mouka hladká 80 g · Citron 1 kus · Mléko 500 ml · Smetana 12% 100 ml · Mrkev vařená 32 g · Celer vařený 32 g · Hrášek sterilovaný 40 g · Okurky sterilované 45 g ZA MNĚ - PŘÍŠTĚ VÍC KOŘEN.ZELENINY ROZMIXOVAT PŘÍMO DO OMÁČKY (MÁ CHUŤ JAK SVÍČKOVÁ), VÍC OKURKY I HRÁŠKU, VÍC MOUKY I SMETANY, NEMUSÍ SE ZASMAŽOVAT AŽ "NA TUK".
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.