- Autor: Karolína Fourová
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Smetana zakysaná 12% | 80 |
Rýže kulatozrnná (v suchém stavu) | 320 |
Hrášek mražený | 200 |
Fazolové lusky mražené | 100 |
Cibule | 120 |
Rukola | 100 |
Česnek | 5 |
Olej olivový | 10 |
Víno bílé suché | 50 |
Dochucovadla:
1,5 l teplého zeleninového vývaru, kůra z 1/2 citrónu, sůl. Na rukolové pesto: sůl, lžíce citrónové šťávy, kůra z 1/2 citrónu. K podávání pár hoblinek parmazánu a lžíce zakysané smetany light.
Energetická hodnota celkem: 6865 kJ
Bílkoviny (g): 41,
Tuky (g): 24,
Sacharidy (g): 306,
SAFA (g): 9,
Cukry (g): 20,
Vláknina (g): 21,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 1716 kJ
Bílkoviny (g): 10.3, Tuky (g): 6, Sacharidy (g): 76.5, SAFA (g): 2.3, Cukry (g): 5, Vláknina (g): 5.3, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Rukolu rozmixujeme se stroužkem česneku, polovinou množství olivového oleje, citrónovou kůrou a šťávou, lžičkou soli na pesto a odložíme stranou. V menším hrnci si připravíme teplý zeleninový vývar. Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme ve velkém hrnci na polovině množství olivového oleje. Když zesklovatí, přidáme rýži a necháme zrníčka obalit v oleji a šťávě cibule. Restujeme cca 3 minuty. Poté přilijeme bílé víno a jednu naběračku zeleninového vývaru a přivedeme k varu, aby se alkohol vyvařil. Do rizota přidáme hrášek a zelené fazolky a postupně po sběračkách přidáváme vývar. Vždy vmícháme a počkáme, než se do rýže vpije. Takto postupujeme až do chvíle, kdy rýže tekutinu nesaje, je měkká a krémová, takže v ní vařečka zanechává cestičku. Během vaření ochutíme špetkou čerstvě strouhané citrónové kůry a solí. Rizoto je dobré nechat před podáváním v hrnci pár minut odstát, zhoustne a konsistence se stane mnohem příjemnější a pevnější. Podáváme se zakysanou smetanou, rukolovým pestem a hoblinkami parmazánu.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.