- Autor: ozzy.kratky
- Uživatelský recept
- Porce: 12.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Slunečnicová semínka | 140 |
Dýňová semínka | 50 |
Lněné semínko drcené | 90 |
Vločky ovesné | 145 |
Mandle | 70 |
Sůl | 10 |
Chia semínka | 30 |
psylium | 30 |
Med | 20 |
Energetická hodnota celkem: 10779 kJ
Bílkoviny (g): 103,
Tuky (g): 173,
Sacharidy (g): 145,
SAFA (g): 26,
Cukry (g): 30,
Vláknina (g): 62,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 898 kJ
Bílkoviny (g): 8.6, Tuky (g): 14.4, Sacharidy (g): 12.1, SAFA (g): 2.2, Cukry (g): 2.5, Vláknina (g): 5.2, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Do mísy nebo silikonové formy nejdřív nasypejte: 140 g slunečnicových semínek 90 g lněných semínek 145 g ovesných vloček (nevadí-li vám avenin a jste celiak, můžete použít je, jinak jednoduše kupte jiné, třeba jáhlové) 50 g dýňových semínek 70 g mandlí nebo ořechů dle libosti 3–4 lžíce psyllia 8–12 g soli (cca lžička zarovnaná/vrchovatá. Já raději víc slaný, jím ho samotný a s nižší dávkou mi připadá trochu mdlý) Promíchejte. 350 ml vody 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle vašich sladkých preferencí přidejte nebo uberte lžíci) 3 lžíce olivového oleje nebo kokosového tuku Promíchejte se suchou směsí. Přesypejte do formy vyložené pečicím papírem (pokud máte silikonovou, prostě nechte v ní), mokrou rukou uhlaďte a rovnoměrně udusejte povrch, něčím přikryjte a nechte jen tak stát na lince. Čeká vás vzrušujících 12 hodin, během kterých můžete jít třeba spát. Veškeré zrní a ořešstvo nasaje vodu a především lněná semínka s psylliem vytvoří sliz (nebo prý gel), kterým se vše spojí. Není to roztomilé? Spojeni slizem. Díky dlouhému máčení se taky všechno stane stravitelnějším a šťavnatějším, potažmo ukousnutelnějším. Ráno vás čeká úplně to samé, co tady – roztomilý kompaktní želé koláček, vždyť to znáte! V principu je to úplně to samé, jen teď prostě nepřidáte tu chlebovou část, tedy kvásek a mouku. Troubu vyhřejte na 200 stupňů a formu do ní jednoduše vložte.Nechte 20 minut péct, poté vyklopte na plech a nechte dalších 30-40 minut opéct dohněda z druhé strany. Vypečená kůrka krásně voní.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.