- Autor: Svoby
- Uživatelský recept
- Porce: 3.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Pohanka loupaná lámanka | 120 |
Mléko polotučné (1,5 % tuku) | 400 |
Vejce celé (syrové) | 165 |
Jablko | 300 |
Med včelí | 20 |
Ovesné vločky jemné Emco | 80 |
Máslo čerstvé nesolené | 5 |
Dochucovadla:
2 lžičky skořice, špetka soli
Energetická hodnota celkem: 5811 kJ
Bílkoviny (g): 57,
Tuky (g): 35,
Sacharidy (g): 203,
SAFA (g): 13,
Cukry (g): 66,
Vláknina (g): 17,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1937 kJ
Bílkoviny (g): 19, Tuky (g): 11.7, Sacharidy (g): 67.7, SAFA (g): 4.3, Cukry (g): 22, Vláknina (g): 5.7, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Pohanku propereme ve vodě. Vložíme do hrnku, přidáme 350 ml mléka a za stálého míchání vaříme 10 minut. Odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme 30 minut nabobtnat. Směs by měla zůstat mokrá. V misce vymícháme žloutky s 3 lžičkami medu. Do směsi s pohankou přidáme mleté ovesné vločky, žloutky s medem, sníh z bílků, zbytek mléka a osolíme. Malý plech vymažeme máslem, naneseme tenkou vrstvu směsi, položíme tenké plátky jablek (lépe bez slupky). Zasypeme skořicí, zatlačíme jablka do směsi a přelijeme zbytek směsi a poklademe zbytkem jablek. Pečeme v rozehřáté troubě asi 20 minut, 180C. Pokapeme zbývající lžičkou medu (případně i vlašskými ořechy) a vložíme do trouby ještě krátce zapéct, až začne povrch tmavnout. Podáváme vlažné (můžeme přidat med a čerstvá jablka) jako nákyp. Nebo ztuhlé jako koláč.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.