- Autor: mosem
- Doba přípravy (min.): 80
- Uživatelský recept
- Porce: 8.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vejce celé (syrové) | 165 |
Jablko | 450 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 160 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 60 |
Mouka pšeničná polohrubá | 150 |
Máslo čerstvé nesolené | 20 |
Cukr vanilinový | 20 |
Rum | 40 |
Energetická hodnota celkem: 6846 kJ
Bílkoviny (g): 44,
Tuky (g): 38,
Sacharidy (g): 268,
SAFA (g): 16,
Cukry (g): 134,
Vláknina (g): 15,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 856 kJ
Bílkoviny (g): 5.5, Tuky (g): 4.8, Sacharidy (g): 33.5, SAFA (g): 2, Cukry (g): 16.8, Vláknina (g): 1.9, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
1.Jablka rozkrojíme a vyloupneme jadřinec. Každé jablko (lepší jsou pevná) rozkrojíme asi na 15-20 dílků. 2. Na pánvi rozehřejeme máslo. Dáme na ně jablka, která prudce orestujeme. Asi v polovině restování přidáme vanilinový cukr a mletou skořici (někdo používá vanilkový lusk, ale tahle varianta pro "obyčejné" vaření taky není špatná) a těsně před koncem restování přidáme koňak (no dobře, stačí rum :-). Pořádně promícháme (vznikne omáčka) a přikryté necháme asi půl hodiny. 3. Mezitím si připravíme palačinkové těsto - mléko,vejce,cukr,mouka,špetka soli. Pořádně ušleháme mixerem. 4. Polovinu těsta nalijeme do koláčové formy. Dáme do trouby a necháme zapéct (osobně dávám pod gril, kdy se to za 1-2 minuty zatáhne - nenechat upéct do hněda, ale jen lehce). 5. Na zataženou polovinu přendáme jablka, a zalejeme druhou polovinou těsta. 6. Dáme do trouby, rozehřáté na cca 175 st. C. a necháme upéct - u mně v horkovzdušné to trvá asi 50 minut. Není to recept rychlý, ani příliš dietní...ale je moc dobrý a občas určitě přijatelný.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.