- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Zelí bílé hlávkové | 100 |
Víno bílé suché | 80 |
Rajčata konzervovaná | 800 |
Petržel - nať | 50 |
Paprika červená | 330 |
Paprika bílá | 170 |
Olivy černé | 90 |
Olej řepkový | 20 |
Fazole bílé (v suchém stavu) | 100 |
Čočka velkozrnná (v suchém stavu) | 100 |
Česnek | 15 |
Cibulka jarní | 95 |
Cibule | 100 |
Celer řapíkatý | 70 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, citronová šťáva, bobkový list
Energetická hodnota celkem: 6174 kJ
Bílkoviny (g): 70,
Tuky (g): 37,
Sacharidy (g): 215,
SAFA (g): 4,
Cukry (g): 59,
Vláknina (g): 64,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1544 kJ
Bílkoviny (g): 17.5, Tuky (g): 9.3, Sacharidy (g): 53.8, SAFA (g): 1, Cukry (g): 14.8, Vláknina (g): 16, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Luštěniny (např. směs čočky a fazolí, ale lze použít libovolné druhy) si předem namočíme a uvaříme téměř do měkka. Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme na jemno a orestujeme na troše řepkového oleje. Přidáme bobkový list a podlijeme bílým vínem. Víno necháme odpařit a přidáme na větší kousky pokrájené zelí a papriku, lehce opečeme a zalijeme konzervovanými rajčaty. Osolíme, opepříme a vaříme cca 20 minut. Poté přidáme luštěniny a ještě krátce povaříme. Na závěr přidáme nakrájenou jarní cibulku, petrželku a překrojené olivy. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou, ozdobíme petrželovou natí. Podáváme samostatně nebo můžeme přidat ještě na nudličky nakrájené opečené libové maso (kuřecí, krůtí či vepřové) nebo tofu. Energetická hodnota na 100 g: 320 kJ
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.