- Autor: Fila Byla
- Doba přípravy (min.): 90
- Uživatelský recept
- Porce: 3.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Chléb žitný průměr | 150 |
Olej běžný (průměr) | 10 |
Česnek | 5 |
Cibule | 36 |
Tofu uzené průměr | 180 |
Mrkev | 66 |
Cizrna (v suchém stavu) | 100 |
Dochucovadla:
sůl, pepř (celý nebo mletý), kmín nebo římský kmích, kari, chili, kurkuma
Energetická hodnota celkem: 4722 kJ
Bílkoviny (g): 57,
Tuky (g): 35,
Sacharidy (g): 138,
SAFA (g): 4,
Cukry (g): 20,
Vláknina (g): 32,
Sůl (g): 4
Energetická hodnota na 1 porci: 1574 kJ
Bílkoviny (g): 19, Tuky (g): 11.7, Sacharidy (g): 46, SAFA (g): 1.3, Cukry (g): 6.7, Vláknina (g): 10.7, Sůl (g): 1.3
Postup přípravy
Cizrnu namočíme přes noc, druhý den vodu slijeme a ještě propláchneme čistou vodou. Potom ji uvaříme s jednou lžičkou soli doměkka. Mrkev očistíme a nakrájíme nadrobno. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek utřeme. Mezitím na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, až zezlátne, tak přidáme i cibuli. Na tento základ přidáme uvařenou scezenou cizrnu. Následně přidáme koření (utlučený římský kmín s pepřem, kari a chilli, já přidala ještě kurkumu) a utřený česnek. Na malé pánvičce jsem bez tuku opražila uzené tofu, které jsem do polévky přidala na konec. Směs zalijeme vývarem (případně vodou) a necháme povařit. Potom cizrnovou polévku promixujeme a necháme ještě alespoň 20 minut provařit. (Mé úpravy: Já jsem nechala cizrnu s vývarem vařit již od začátku a před mixováním jsem odebrala menší množství cizrny a tofu, abych je mohla do polévky přidat na konci v celém stavu). V toustovači jsem opekla bez tuku malý kousek chleba, nakrájela na kostičky a přidala do polévky. Dle potřeby můžete přidat smetanu, ale já jsem ji nepřidávala. Energetické hodnoty proto uvádím bez smetany, s chlebem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.