- Autor: Macatice
- Doba přípravy (min.): 10
- Uživatelský recept
- Porce: 32.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Olej olivový | 180 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 100 |
Hořčice plnotučná průměr | 10 |
Ocet | 3 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 4 |
Voda | 23 |
Dochucovadla:
sůl, příp. citronová šťáva
Energetická hodnota celkem: 6984 kJ
Bílkoviny (g): 4,
Tuky (g): 182,
Sacharidy (g): 10,
SAFA (g): 28,
Cukry (g): 9,
Vláknina (g): 0,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 218 kJ
Bílkoviny (g): 0.1, Tuky (g): 5.7, Sacharidy (g): 0.3, SAFA (g): 0.9, Cukry (g): 0.3, Vláknina (g): 0, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Do vyššího hrnku (nebo sklenice), do kterého se na dno vejde tyčový mixer, smícháme 1 dcl čerstvého polotučného mléka a 2 dvl kvalitního oleje (použila jsem extra virgin olivový, ale principielně lze jakýkoliv chuťově přijatelný stolní, třeba řepkový, nicméně je vhodné využít toho, že se jedná o pokrm bez tepelné úpravy, a použít nějaký z panenských olejů). přidáme špetku soli a tři lžíce okurkového láku (30 g, v receptu uvedené ingredience jsou odhadem a závisí na tom, jaký lák použijete, případně ho lze podle chuti nahradit citronovou šťávou). Šleháme tyčovým mixerem na nejvyšší rychlost, během šlehání přidáme lžičku plnotučné hořčice. Čerstvě našlehaná majonéza je poměrně řídká, ale po několika hodinách se tekuté složky usadí na dně a samotná majonéza získá konzistenci husté šlehačky. Lze využít jako základ pro tatarskou omáčku (přidáním jemně nastrouhané cibule, sterilovanéokurky a případně koření). 1 porce = 1 lžička = 10 g
Komentáře je možné psát až po přihlášení.