Datum registrace: 12. 02. 2011
Bohdanaa
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 0.8 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136802.60 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5694 h 36 min |
Stob skupiny
Bohdanaa
Jak psát blog?Vánoční cukroví - 13 druhů - doplněno
12. 12. 2011
Postupně budu recepty připisovat. Na začátek vkládám recepty na ty nejžádanější a zároveň mé favority - jsou netradiční a nejlepčejší :-), i když ne zrovna dietní :-(
Fotky jsou v mé fotogalerii:
http://www.stobklub.cz/fotogalerie/Bohdanaa/3728/Trubičky ze sušeného mléka (Horňácké nepečené trubičky)
100 g sušeného mléka,100 g cukru moučka,100 g mletých ořechů, 1,5 bílku
čokoládová poleva
náplň: 3 celá vejce, 120 g cukru krystal, 1 máslo, 2 lžíce rumu
Mléko, cukr a ořechy spojíme pomocí bílku v těsto (je lepivé). Těsto rozdělíme na několik kousků, které postupně rozválíme. Nakrájíme na čtverečky asi 5 x 5 cm a natáčíme na malé kovové trubičky, které jsme potřeli máslem. Necháme zaschnout, sundáme a suché trubičky potřeme (namočíme) čokoládovou polevou.
Náplň: 3 celá vejce ušleháme společně s cukrem nad párou. Do vychlazené směsi přidáme máslo a 2 lžíce rumu a naplníme trubičky.
Griliášové hrudky s mandlemi
150 g oloupaných mandlí, 150 g vlašských ořechů, 120 g krupicového cukru, 40 g másla, 1 lžíce medu
Loupané mandle a jádra vlašských ořechů nasekáme ostrým nožem nahrubo. Pokud chceme mít hrudky chuťově bohatší, můžeme přidat třeba nasekané makadamové, burské nebo kešu ořechy.
V kastrůlku se silným dnem velmi zvolna rozpustíme krupicový cukr. Když začne karamelizovat, přidáme k němu na kousky pokrájené máslo a med a vše na malém plameni mícháme, dokud se vše nespojí v hladkou hmotu.
Do horkého karamelu vmícháme mandle s ořechy. Kastrůlek odstavíme a na pečící papír vytvoříme z hmoty pomocí lžíce hrudky.
Když vychladnou, posadíme je do papírových košíčků.
Medové perníčky
Těsto: 60 g tuku rozpustit, 100 g medu rozpustit, 1 vejce, 1 žloutek (bílek bude do polevy)
Vše se smíchá a přidá se do toho:
400 g hladké mouky
Ze všeho se udělá těsto a nechá se do druhého dne v chladu (lednici) odležet. Druhý den se vyndá a nechá se ohřát na pokojovou teplotu (možno i u radiátoru nebo ráno vyndat a odpoledne péct), řádně se rukama propracuje a vyválí na sílu 2-
Vykrojené tvary se pečou na pečícím papíře při 180oC cca 8 min (maličké tvary 7 min.), veliké 15-20 min.). Hned potřít rozšlehaným vejcem a sundat z plechu na rovnou podložku (ne na studenou dlažbu).
Perníčky se zdobí nejdříve druhý den po upečení, jinak by se poleva odlupovala.
Poleva:
Slovenské rohlíčky
4 bílky, 250 g cukru moučka
Nejdříve v páře ušlehat sníh, pak do toho zašlehat cukr.
Do prochladlého zamíchat 250 g umletých vlašských ořechů.
Na pečící papír tvoříme pytlíkem rohlíčky. Pečeme pomalu při cca 110o C. Studené zdobíme krémem a čokoládovou polevou.
Krém: 4 žloutky a 150 g cukru moučka ušlehat v páře. Do zchladlého zašlehat 250 g másla.
Poleva: 1/2 kostky 100 % tuku, 10 kávových lžiček kakaa - smíchat, nesmí se to vařit, je bez cukru a namáčíme do toho rohlíčky se ztuhlým krémem.
Dále už to bude vánoční klasika, kterou asi každý zná, i když se najde na jeden druh spousta odlišných receptů :
Úlky
300 g piškotů, 240 g cukru moučka,120 g másla, 6 lžic rumu, 1 1/2 lžíce kakaa, 2 menší bílky
náplň - ušlehat máslový krém: 180 g másla, 1,5 žloutku, rum, vanilkový cukr
Dospod 1 1/4 pytlíku piškotů.
Do formičky na úlky (vosí hnízda) vtlačit kuličku těsta omočenou v moučkovém cukru, vařečkou udělat důlek a do toho cukrářským sáčkem dát krém. Přilepit piškot a vyklepnout z formičky. (Dají se také všechny nejprve vyklepnout na vál, potom najednou naplnit krémem a postavit na piškot.)
Vínové cukroví
280 g másla, 250 g hladké mouky, 5 lžic vína
Uděláme těsto, dáme do lednice ztuhnout a potom z toho vyválíme tenkou placku a vykrajujeme drobné tvary. Upečením se nafouknout. Po upečení obalujeme v moučkovém cukru.
Vanilkové rohlíčky
240 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru moučka, 110 g oříšků (dávám vlašské)
Ze ztuhlého těsta rukou vyvalujeme rohlíčky. Po upečení je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Linecké koláčky
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 140 g másla, citronová kůra (nedávám), na špičku nože prášek do pečiva, 2 žloutky
Peču z nich kytičky a hvězdičky. Marmeládou slepuji k sobě vždy plný tvar a tvar s dírkou. Do kytiček dávám jahodovou marmeládu (nechtějí mi rybízovou) a do hvězdiček dávám meruňkovou marmeládu.
Linecké košíčky s karamelovým krémem
Těsto je stejné jako na linecké koláčky, ale přidávám do něj 100 g umletých mandlí (i se slupkou) a peču vtlačené do tukem vymazaných malých formiček - košíčků.
Krém je stejný jako do Slovenských rohlíčků, ale přidávám do něj zkaramelizované kondenzované mléko.
Po zatuhnutí krému se namočí do čokolády a posype mandlovými lupínky.
Kokosové laskonky
6 bílků, 330 g cukru krupice, 100 g cukru moučky, 170 g strouhaného kokosu (nebo 170 g mletých oříšků)
Bílky s krupicovým cukrem šleháme ve vodní lázni nad párou do tuhé pěny cca 15 minut. Misku s pěnou odstavíme a necháme mírně vychladnout. Strouhaný kokos (nebo mleté ořechy) promícháme s moučkovým cukrem a do tuhého sněhu lehce přimícháme.
Na tvoření laskonek prodávají šablonu, která se položí na pečící papír na plech, každé kolečko se naplní sněhovou hmotou a stěrkou uhladíme po ploše šablony a setřeme přebytečné těsto. Šablonu zlehka nadzvedáváme z jedné strany, aby laskonky postupně odpadávaly a zůstávaly na pečícím papíře.
Pečení - sušení: troubu předehřejeme na 120o C. Vložíme plech a zapékáme 15 minut až laskonky naběhnou. Poté stáhneme teplotu na 80o C a necháme dosušit při otevřených dvířkách trouby, které podložíme korkovou zátkou (nebo vařečkou). Pečeme - sušíme cca 15 minut. Upečené laskonky nožem lehce odloupneme, případně ještě dosušíme a necháme vychladnout.
Vychladlé laskonky slepíme máslovým krémem (kávový, kakaový, oříškový). Můžeme dozdobit čokoládou.
(Recept byl přiložen k Šabloně na kulaté minilaskonky a hned napoprvé se povedly)
Ledovky
500 g hladké mouky, 250 g másla, 1/2 prášku do pečiva, 300 g moučkového cukru, 120 g mletých oříšků, 2 celá vejce, 1-2 lžíce mléka
Uděláme těsto, ze kterého po odležení vyválíme slabou placku a vykrajujeme drobné tvary, které potom plníme krémem a po dvou slepujeme k sobě.
Krém dělám stejný jako do Slovenských rohlíčků. Do částí přidávám např. - kakao, strouhané oříšky nebo mandle, instantní kávu … Jak kdo má rád.
Povrch namočíme v čokoládě a dozdobíme.
Sněhové pusinky
Ušlehat tuhý sníh ze 4 bílků. Do toho zašlehat 80 g moučkového cukru.
Svařit 160 g cukru krupice s 8 lžicemi vody - vařit až se to začne "táhnout" = nestéhá z vařečky, ale táhne se to.
Svařený cukr hned horký zašleháme do sněhu.
Na plechu uděláme cukrářským sáčkem pusinky a pečeme - sušíme v troubě při 90o C cca 2 hodiny.
Bez sušení to je recept na sníh do kremrolí.
Čokoládové pusinky z mé fotogalerie se dělaly podobně, jen se do nich přidávala rozpuštěná čokoláda na vaření, ale nebyly nic moc :-).
PS: když jsem to tak všechno sepsala, tak si říkám že je to hrůza co tam je cukru a másla ...
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Dělat mi chutě na cukroví už v srpnu, mám si slintat do klávesnice???
Mńam, chuť mám snad na vše :-)))
ale díky za ... nepečené trubičky, ty neznám.
Za to znám vynikající roládu ... a teď se podržte ... ze SUNARKY!!!
Dělávala jsem ji, když byly děti malé a je to tak 2 roky, co si na ni vzpomněl manžel a já jako blázen sháněla SUNARKU BEZ PŘÍCHUTI a řeknu vám, byl to docela problém :-)))
Pečení cukrátek a nepečeného cukroví mě neskutečně baví, možná jsem měla být cukrářkou.
Perníčky ještě teď upéct stačí. Když se nepřesuší v troubě, tak jsou celkem měkké = nejsou tvrdé jak kámen :-)
Moorko: ty rohlíčky jsou taky vynikající. Když dojde krém, tak je dojídáme bez naplnění jen jako ořechové sněhové. Už ani nevím, kde jsem tenhle recept sehnala, ale předtím jsem vyzkoušela několik jiných a ty mi vůbec nechutnaly :-) Jo a s váhou taky bojím bojím ...
Bohdanaa
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?