Datum registrace: 25. 11. 2013
Hanka Malkova
Sebekoučink
Zahájení: 21.10.2024
Ukončení: 18.11.2024
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 20. 11. 2024
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 6.00 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136831.30 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5696 h 21 min |
Přátelé
Počet přátel: 80
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
Jak se připojit ke skupině
Lektoři
Jak si přidat lektora
Hanka Malkova
Jak psát blog?Mléčná nebo hořká?
08. 06. 2017
V rámci měsíce zdravého mlsání nelze nezmínit téma čokolády.
Věčný boj a časté rozepře, je lepší mléčná nebo hořká? Nebo dokonce bílá?
Mléčná čokoláda není čokoláda, hořká není sladká a nepochutnám si na ní, mléčná je přeslazená, hořká je moc hořká... Argumentů je mnoho a co člověk, to názor.
Z hlediska výživy je asi každému tady na STOBklubu jasné, že ta hořká na tom bude lépe, tak jen stručné shrnutí:
Už v rámci měsíce cukru jsme si ukázali, že co do obsahu cukru, se čokolády hodně liší. S rostoucím obsahem kakaa zpravidla klesá obsah cukru. Celá tabulka mléčné čokolády obsahuje přes 50 g cukru, čokoláda obsahující 50 % kakaa skrývá většinou lehce pod 50 g cukru, tedy jen o trochu méně než mléčná čokoláda. Čokoláda se 70 % kakaa obsahuje většinou pod 30 g a pouhé dvě kostky cukru jsou obsaženy v kvalitní čokoládě s 90 % kakaové sušiny. Názorně i s kostkami cukru si to můžete prohlédnout zde http://www.stobklub.cz/clanek/kolik-cukru-se-skryva-v-cokoladach-/
Také v rámci měsíce vlákniny možná řada z vás přišla na dobrou zprávu - hořká čokoláda může být bohatým zdrojem vlákniny! :-) Vysokoprocentní čokolády obsahují až kolem 15 g vlákniny, zatímco klasická mléčná jen kolem 1 nebo 2 gramů.
A v neposlední řadě je potřeba zmínit spoustu antioxidantů a dalších prospěšných látek obsažených v kakau - proto platí, čím více kakaových součástí je v čokoládě obsaženo, tím více těchto pozitivních látek a lépe pro naše zdraví.
A ještě jedna velká výhoda: Hořké čokolády většinou sníme méně než mléčné, nebo je tu někdo, kdo dokáže sníst celou tabulku hořké čokolády? :-)
A ještě stručná zmínka o bílé čokoládě, celkem správně může někdo argumentovat, že to vlastně není čokoláda. Dle legislativy nemusí obsahovat tukuprostou kakaovou sušinu, jen kakaové máslo, nicméně čokoládou se nazývat může.
Ale výživa rozhodně není vše a nejdůležitější je pořád to, abychom si pochutnali!
Proto nezoufejte, pokud zrovna patříte mezi "mléčňáky". A pokud jste milovníky hořké čokolády, tak ty druhé rozhodně nezatracujte. Každý má právo na své chutě :-) Hlavně mlsat bez výčitek!
A jak to mám já? Já jsem obojetná (anebo možná spíš na půli cesty) - dříve bych řekla rozhodně mléčná, zapojovala jsem se do debat a orodovala za oříškovou Milku, ale pomalu se dopracovávám k tomu, že kdybych se teď měla zařadit jednoznačně do jedné ze skupin, tak už bych se asi přiklonila spíš k hořké Lindtce. Ale jednou za čas si dám s chutí i tu přeslazenou mléčnou :-) Ale je pravda, že sladká chuť v ní převažuje a hořká čokoláda přináší zase úplně jiné chuťové zážitky. Ale taková 90% už je i na mě moc...
Do jaké skupiny patříte vy?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
A ještě mám jistotu, že tu mi nikdo nesní, protože zbytek rodiny je zaměřen fialově.
Hanka Malkova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?