TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 438
Celkem: 32656
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136543.85 km
Kolo: 66634.70 km
Cvičení: 5680 h 2 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Odpovědi a komentáře k druhému minikvízku

21. 01. 2018

Kontrolní součet pro správné odpovědi je 580. Potěšilo mě, že jste se osmělili a že se vás tentokrát do hry zapojilo mnohem víc.

 

K otázce č. 1:

Inulin je polysacharid, který u některých rostlin nahrazuje škrob jako zásobní látku. Lidský organismus ho neumí využít (nedokáže horozštěpit na využitelné látky), ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina. Protože bakteriální enzymy ho dokážou rozštěpit, je inulin zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie, má tedy prebiotický efekt. Jako potravinový doplněk se využívá ve formě jemného bílého prášku, který chuťově působí sladce. Přírodními zdroji inulinu jsou zejména rostliny z čeledi hvězdnicovitých a zvonkovitých, konkrétně kořen čekanky, topinambury, jamy, artyčok, kořen pampelišky a nachází se také v cibulovinách včetně česneku a cibule. Teď už je všem jasné, že správná odpověď je 2 (kontrolní hodnota pro součet = 4).
S diabetem úzce souvisí nikoli inulin, ale inzulín – hormon produkovaný buňkami tzv. Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, který snižuje hladinu cukru v krvi. V důsledku nedostatku inzulínu nebo jeho nedostatečného účinku vzniká hyperglykemie (zvýšená hladina krevního cukru), která je základním projevem cukrovky. Synteticky vyráběný inzulin je lék pro diabetiky I. typu, méně častěji pro diabetiky II. typu.
S problémem uvedeným v odpovědi 4 by mohl souviset jiný –ulin, citrulin. Citrulin je aminokyselina, meziprodukt močovinového cyklu, při němž se v lidském těle přeměňuje amoniak na močovinu. Amoniak v krvi je silně toxický a vrozené poruchy jeho odbourávání (poruchy močovinového cyklu) se symptomaticky (= svými příznaky) projeví záhy po narození. Podle laboratorních výsledků obsahu citrulinu v krvi (zvýšené či snížené množství) v kombinaci se stanovením hladiny dalších látek souvisejících s močovinovým cyklem lze stanovit typ poruchy a nasadit odpovídající léčbu.

 

K otázce č. 2:

Tahle otázka a nabídka odpovědí je typickým příkladem toho, jak si poradit s problémem "jak udělat tento test". Zpravidla totiž neprohloupíte, když vyberete tu možnost, která se tématem zabývá komplexně. Sami jste si všimli, že žádná z odpovědí není vysloveně nesprávná a zavrženíhodná.

Jistě, různé druhy zeleniny s rozmanitou úprvou by měly být nezanedbatelnou složkou stravy, ale rozhodně ne jedinou. Rovněž procentuální rozložení dávek do jednotlivých denních období, uvedené v bodě 2, patří mezi častá doporučení, ale rozhodně vždy neplatí, že čím častěji člověk jí, tím lépe. Pokud má vyvážený a i jinak kvalitní jídelníček, stačí klidně tři pravidelná jídla denně. A že strava se nedá hodnotit jen pomocí kilojoulů, vědí všichni účastníci loňského projektu Prožij rok zdravě i uživatelé Sebekoučinku, kde "enenergetický" semaforek je jen jeden z několika. Nehledě na to, že kalorický příjem člověka s nadváhou, který chce zhubnout, by měl být odpovídajícím způsobem nižší než ten rovnovážný.
A konečně – všimněte si, že v té správné odpovědi 3 (kontrolní hodnota 64) nezmiňuji žádná konkrétní čísla o tom, kolik by to mělo být bílkovin, tuků... a vůbec všeho – ta skladba je pochopitelně jiná u malého dítěte, u rekonvalescenta, profesionálního boxera nebo člověka s nemocnými ledvinami.

 

K otázce č. 3:

V roce 2015 byla spotřeba ryb dle Českého statistického úřadu 5,5 kg na osobu a rok. Zkonzumované množství odpovídá cca 100 g rybího masa týdně, což je zhruba 3-4x méně, než se doporučuje. Dle výživových doporučení bychom měli sníst 400 g ryb týdně. Tolik citace z článků uvedených v "rybím" měsíci říjnu zde na STOBu v rámci projektu Prožij rok zdravě.
Pokud tedy sním pětkrát více ryb, než je to výše uvedené množství 5,5 kg za rok nebo 100 g týdně (ty hodnoty jsou zjevně zaokrouhlené, takže převod hodnot mezi jednotlivými časovými obdobími ne zcela sedí), říkají mé propočty, že si dám ryb 27,5 kg ročně, 0,5 kg týdně (odpovídá 26 kg ročně), 2,17-2,3 kg měsíčně, 71,41 – 75,34 g denně.
Vzhledem k tomu, že velryba grónská dosahuje hmotnosti 50 až 70 tun, opravdu bych takové množství nedala (i kdybych odečetla něco na kůži, tuk a kosti), tak tisícina by byla reálná.
Čtyřletý tržní třeboňský kapr má prý 2,4 kg – 3,2 kg, tříletí jsou menší. Moje vánoční ryba měla 2,5 kg. Když zohledním, že pár deka padne na kosti a nepoužitelné vnitřnosti a podobně, odpovídá to tak akorát měsíční spotřebě 2,2 až 2,3 kg. Toto tedy je ta správná odpověď: 2 (512).
Největší prodávané makrely udávají váhu 500 g, často ovšem menší, třeba 300 g i méně. Když odečtu hlavu, kosti a tak, byla by jedna makrela týdně na mě málo. Když si koupím uzenou makrelu, vydrží mi na mlsání asi tak 4 dny.
Korunní sardinky jsem si zvážila, mají 40-50 g jedna, tedy je to o trošku víc než množství odpovídající denní dávce 71-75 g. Přece jen jsou tyhle rybičky o něco větší než ty z plechovky. Navíc, jak jsem se právě dočetla, pod názvem "sardinka" se v obchodech prodává více druhů ryb, někdy třeba i šproty (tzv. "baltické sardinky").

Tedy ne že bych ty dvě korunní sardinky denně nebyla schopna sníst, ale v průměru pravidelně tolik ryb nejím ani já. Spíš tak jednu denně v nějakém salátu plus mezitím nějakou normální porci ryby k hlavnímu jídlu jednou až dvakrát týdně.

U téhle otázky tedy nestačilo jen prosté googlení, ale chtělo to mít i jistý přehled o prodávaných rybích produktech a veliosti příslušných rybek.

 

Doufám, že se vám minikvízek líbil a že vás i pobavil.Mého muže tedy náramně. "Půlku menší velryby grónské" mám teď od něj každou chvíli na tal... - Kdyby aspoň na talíři! To bych jí i mohla pořádný kousek sníst. Ale takhle? Jen samé žerty si ze mě tropí, mizera jeden! smiley

 

Třetí minikvízek v pondělí určitě bude, ale obávám se, že už mi nějak docházejí nápady. Tak uvidíme, kdy příště zase něco vymyslím.

 

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 01. 2018 22:41
Moc ti děkuji za minikvízek, musím vždy pěkně zahřát mozkové závity a i ty počítačové.Však já bych byla ráda za : aspoň 1 x měsíčně.....
21. 01. 2018 16:44
Tedy trpělivost k hledání pramenů informací ti trochu závidím. Kvíz byl super.
21. 01. 2018 15:49
k mizerovi - kde je láska, tam je štěstí, kde je štěstí, tam je zdraví - ono vlastně co se škádlívá, to se rádo mívá -tak se mějte rádi a ať vám společné souznění vydrží
21. 01. 2018 15:28
nevzdavatse: Díky za pochvalu. S tím rozšiřováním obzorů to platí i pro mě. Jen se to u mě koná o týden dřív než u vás, když ty otázky vymýšlím. Připadám si jako ten gymnaziální profesor z knihy Jaroslava Žáka Študáci a kantoři, co je v učebnici o jednu kapitolu napřed než jeho žáci, aby jim pak při hodině mohl vynadat, že tak jednoduchou věc nedokážou pochopit :-)
21. 01. 2018 06:28
Děkujeme, vymyslela jsi to moc hezky. Dá to práci i přemýšlení. a "luštitele" to zábavnou formou donutí zamyslet se nad jídlem, Díky Tobě (u mne to ta alespoň určitě platí ) si docela slušně rozšíří obzory a to se vždycky hodí :-).

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři