Datum registrace: 09. 08. 2015
Sampoch
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136744.62 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5687 h 57 min |
Přátelé
Stob skupiny
Jak se připojit ke skupině
Sampoch
Jak psát blog?Svíčková je dietní jídlo
04. 02. 2016
Českou kuchyni jsem měl vždycky rád, však jsem se na ní také pěkně vypapal. Jestli je tu někdo kdo by neznal svíčkovou, je doufám snad zbytečná otázka.
Však to všichni známe. Maso se musí nejlépe den předem naložit, cibulka osmažená pěkně na domácím sádle, pak hezky zarestovat zeleninku, svíčková musí být také pěkně prošpikovaná, aby chytla chuť špíčku, a nevysušila se, a pak samozřejmě mohutná porce smetany, a hnípanec másla na zjemnění chuti na závěr. K tomu samozřejmě domácí houskové knedlíky velikosti kola od vozu, a jen velikost talíře omezovala ten nášup.
Tak tohle by se mnou dnes již asi pořádně zamávalo. Panebože, těch tuků a sacharidů, to by se semaforky červenaly ještě týden, a já bych měl ze vší té mastnoty ještě pár dní zrychlený krok. Tak tudy cesta rozhodně nevede.
Dnes se pokusím dokázat že ona pověstná kalorická bomba, když se uvaří jinak, je vlastně úplně dietní jídlo. Moje verze svíčkové aby měla tu správnou chuťku, také vyžaduje přípravu den předem, ale nic tak strašného jako v případě té tradiční to nebude.
První den - příprava.
Vezmu dvě kuřecí stehna, stáhnu z nich kůži, a vykostím, sádlo nemilosrdně vyhodím. Masíčko osolím, opepřím, a kapička oleje to všechno dovrší. Takto naložené masíčko dám do ledničky přes noc odpočinout. Kůži a kosti dám do rendlíku, osolím (možno použít i trochu vegety), zaliji vodou, a pomalu vařím. Tím získám perfektní vývar jako základ do omáčky, a pes kloubky jako prima pochoutku. S bujónovými kostkami plnými chemie, jsem skoncoval již dávno. Domácí vývar je domácí vývar. Po vyvaření vyhodím i kůže. Výhoda přípravy vývaru den předem, spočívá v možnosti sebrat z vychlazeného vývaru sádlo, které ztuhne na povrchu.
Druhý den - omáčka.
Na trošce oleje (mě stačilo 15,g), nejlépe na nepřilnavé pánvi typu wok, osmahnu cibulku (85,g), stačí zesklovatět, přidám kořenovou zeleninu (300,g) a orestuji, přidám koření (já použil mletý pepř (kdo má může použít bílý), mleté nové koření, a nemletý bobkový list) pak přichází důležitý okamžik, podleji suchým bílým vínem (asi 1,dcl). Pak je nutné nechat za stálého míchání nechat víno odpařit. Tím získáme mírně navinulou chuť a omáčku již nebude potřeba kyselit. Alkohol se odpaří, a tak na něj nemusíme brát zřetel. Nyní podlijeme připraveným vývarem, toho jsem měl hrnek ( asi 220,ml), a necháme dusit. Když nám zelenina změkla, přidáme jogurt, (já použil bílý řecký - ten s 0,% tuku, 140,g), a vše řádně rozmixuji. Směs se mi ale zdála příliš hustá, a tak jsem ji ještě naředil mlékem 1,5% 2,dcl. Pak stačí chvíli vše ještě pěkně provařit, a je hotovo. Z tohoto množství surovin, jsem získal 755,g výtečné svíčkové omáčky. A to bych nebyl já, abych nepřihodil nějaká ta čísla.
Tak vězte, že na 100,g této omáčky vychází: 303,kJ ; 3,1g bílkovin ; 3,5g tuků ; a 6,g sacharidů.
A abych nezapomněl na to masíčko naložené z předešlého dne. To jsem si hodil opéct jako steak na nepřilnavou pánev, již bez jakéhokoliv tuku, masíčka jsem si dal 62,g, omáčky jsem si nandal 180,g a jako přílohu jsem si "dovolil" dát místo knedlíku 30,g (váženo za sucha) těstovin Farfalle. Touto kombinací mě oběd vyšel takto: 1372,kJ ; 22,g bílkovin ; 9,7 g tuků ; a 34,5g sacharidů, a zároveň jsem si splnil pořádnou porci denního přísunu zeleniny.
Takové detaily jako je příloha, ale nechám již na vás. Pokud někdo z vás umí nějakou zdravou verzi knedlíků, rád se také něco přiučím.
Tak co? Je svíčková dietní jídlo, nebo není? Vždyť je to vlastně jen samá zelenina, no ne?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Promiň, ale dnešní recept je o něčem jiném, než o svíčkové.
Ten kyselý není, ale máš dobrou připomínku, s kyselým jogurten bych byl opatrný. Raději používat méně kyselé jogurty.
Sampoch
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
Jinak kynutý knedlík dietní - dělám tak že místo mléka dávám vodu, část mouky nahradím celozrnnou a dávám jen jedno vejce. Ty dva knedlíky co s ním nemají ani 80 g, a těstovin vařených by mi 80 g asi nestačilo.