TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

TerezaBenickova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 48
Celkem: 1470
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136526.49 km
Kolo: 66634.70 km
Cvičení: 5678 h 32 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

TerezaBenickova

Jak psát blog?

Výzva č. 14: Obědvám v práci

07. 04. 2019

Věděli jste, že celoevropsky třetina lidí vynechává v práci oběd? A ani u nás v České republice nejsou čísla o moc veselejší. Z průzkumů totiž vyplývá, že asi 20 % pracujících Čechů vynechává oběd většinu dní v týdnu.

Přitom oběd by měl představovat největší jídlo dne a měl by tak tvořit zhruba 35-40 % denní dávky energie. Spočítejte si každý sám, jak vydatný oběd potřebujete s ohledem na vaši aktivitu a zvyklosti.

Osobně se musím přiznat, že mě tato statistika opravdu překvapila. Nevím, jak vy, ale já bych bez dobré snídaně a normálního oběda v práci nejspíš nedokázala fungovat. A nejde pouze o zdravý životní styl, ale právě v práci především o únavu, podrážděnost a úplně obyčejný hlad, který by mě k uspokojivým výkonům nejspíš příliš nemotivoval.

I já jsem si však tento zdravější návyk musela vybudovat a ačkoliv ho teď vnímám jako přirozenou (a velmi vítanou) součást životního stylu, nebylo tomu vždy stejně. Chci tím říct, že pokud s pravidelným jedením stále bojujete, rozhodně to nevzdávejte. A koukněte na naší 3. Výzvu, ve které jsme se pravidelnému jedení věnovali. :-)

Asi však ale tušíte, že nejde pouze o to, kolik energie nám oběd přinese (protože pak by mohl být za vhodný oběd považovaný i nějaký ten fastfood), ale také o jeho složení a poměr jednotlivých živin.

Co by měl zdravý a správně poskládaný oběd obsahovat?

  • bílkoviny – libové maso, ryby, luštěniny, sýry, vejce, tofu
  • přílohu – brambory, rýži, těstoviny, kuskus, pohanku, bulgur, quinou apod.
  • kvalitní tuky – rostlinný olej (řepkový, olivový)
  • zeleninu – zeleninové přílohy, saláty
  • tekutiny – neslazený nápoj, polévku (vývar).

U oběda se můžete řídit jednoduchým pravidlem – tzv. zdravým talířem. Čtvrtinu talíře by měl tvořit vhodný zdroj bílkovin, polovinu talíře zelenina a zbývající čtvrtinu příloha. Přílohu určitě není vhodné úplně vynechávat, a to ani při hubnutí.

Jak můžete vidět na obrázku (který jste u nás na stránkách jistě už několikrát zahlédli :-) ), díky tomuto pravidlu lze udělat například i z klasiky v podobě vepřa-knedla-zela vyvážený oběd vhodný při hubnutí.

Pokud jste fyzicky aktivní, nebo máte náročnou manuální práci, můžete zvýšit množství přílohy, na zeleninu však nikdy nezapomínejte.

A jak je to s polévkou? Pokud se držíte pravidla „polévka je grunt“ a jste tedy zvyklí obědvat i polévku, volte méně vydatnou (nezahuštěnou, bez smetany a dalších tučných přísad), a snižte trochu množství hlavního jídla. Pokud si dáte takovou poctivou kulajdu s vejcem, tak už to energeticky vydá v podstatě za hlavní jídlo.  

Jak může vypadat oběd vhodný pro hubnutí?

Pokud je vaším cílem hubnout a nemáte fyzicky náročnou práci, váš oběd může obsahovat zhruba 2 000 kJ.  Jak si takový oběd poskládat? Inspirovat se můžete v naší tabulce. Vyberte si z každého sloupce jednu surovinu nebo kombinaci více surovin v odpovídajícím množství a sestavte si jednoduše vyvážený oběd.

Tabulka je z bružurky Jak na výživu II.

Podívejte se i na článek k této Výzvě, ve které se dozvíte, proč je tak důležité nevynechávat jídlo ani v práci a zároveň v něm najdete 3 jednoduchá pravidla, která vám s tím nevynecháváním a správným výběrem pomohou.

A svěřte se nám do komentářů – jak běžně vypadá váš pracovní oběd? A splňujete kritéria „zdravého talíře“? :-)

Hodnocení (38 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 04. 2019 11:58
Dokud jsem pracovala, nebyl někdy na oběd čas a nesprávná životospráva se podepsala na pár kolech navíc. Teď mám možnost chystat si jednoduchý a hodnotný oběd sama a s váhou většinou problémy nemám.
10. 04. 2019 11:58
Dokud jsem pracovala, nebyl někdy na oběd čas a nesprávná životospráva se podepsala na pár kolech navíc. Teď mám možnost chystat si jednoduchý a hodnotný oběd sama a s váhou většinou problémy nemám.
09. 04. 2019 20:41
U mne nebyl ani tak problém nachystat si do krabičky oběd na druhý den, ale spíš vydobýt si o přestávce klid na jídlo. Když zůstanu v kanceláři, neustále někdo něco potřebuje přestávka nepřestávka. A tak jsem si našla venku na zahradě malou zapadlou lavičku a 20 min existence jen já, kastrůlek... a občas zvědavá veverka nebo zajíc :-) Krásné dny všem
09. 04. 2019 09:52
Taky si v 80% nosím jídlo v krabičkách. Snažím se obědvat pravidelně
09. 04. 2019 09:16
Naučila jsem si nosit vlastní jídlo v krabičce a najíst se v práci. Ušetřím čas a navíc vím, co přesně a v jakých poměrech sním
08. 04. 2019 22:19
Obědvám pravidelně objednané jídlo. Vybírám si zdravější varianty
08. 04. 2019 20:56
Obědvám pravidelně, snažím se , abych jedla i v klidu. Jídlo většinou poskládám z toho, co je navařeno v lednici, myslím, že vybírám vcelku dobře :-).
08. 04. 2019 20:33
Obědvala jsem vždy pravidelně, teď co jsem v důchodu si to užívám v klidu a pohodě.
08. 04. 2019 19:13
Do práce si nosím krabičky a snažím se mít vyvážené jídlo. Nedovedu si představit, že bych neobědvala.
08. 04. 2019 17:13
Naučila jsem se na "stará kolena" v práci obědvat a nenechat se stresovat, a to i za cenu naštvaných komentářů lidí čekajících za dveřmi...dřív jsem se jen honila a snažila se všem vyhovět...a končilo to tak, že moje první jídlo bylo až ve čtyři nebo v pět odpoledne po práci a váha raketově stoupající... Teď odebírám krabičky, takže v poledne jen ohřeju a 15minut nevidím-neslyším :-)
08. 04. 2019 12:08
Oběd si nosím v krabičce už léta a asi to tak i zůstane. Jiná možnost u nás v práci ani není.
08. 04. 2019 11:11
Děkuji za pěkný článek.Oběd nevynechávám,přiznám se však,že mnohdy o jeho složení nepřemýšlím.
08. 04. 2019 09:03
Obědvám celý život a nic na tom nehodlám měnit.Tedky co jsem v důchodu, tak si to i pěkně plánuji minimálně den do předu, abych to měla pěkně pestré.Jen omáčky neumím vařit na 1 den, tak je většinou uvařím na víkend.
08. 04. 2019 08:14
Obědy si nosím do práce v krabičce ,snažím se jíst hodně zeleniny
08. 04. 2019 08:10
Závodní jídelna a její nabídka obědů mne docela limitovala. Teď, v důchodu, si tvořím jídelníček pro svoje obědy sama, nikdy v něm nechybí bílkoviny (libové maso, luštěniny, ryby), příloha (brambory, žitný chleba, rýže) a velké množství zeleniny, ať syrové nebo tepelně zpracované.
08. 04. 2019 07:47
jím pravidelně, tudíž i obědvám - už spoustu let si vařím doma a nosím si krabičky, cca 2x za měcíc chodím do restaurace a tam si většinou dávám vepř.nebo kuř.plátek s barmborem. Se zeleninou problém nemám. Sifaku lituji - já jak nejím po 3 hodinách tak mám hlad a nevydržeůa bych to, ale asi si člověk zvykne na vše a já bych musela o těch"kuřáckých pauzách" do sebe něco rychlého vpravit
08. 04. 2019 06:21
Obědy nevynechávám, dokonce si děláme pravidelnou pauzu :-). Nikdy nechybí k obědu zelenina - tu mívám obvykle na stole sama, moc kolegů zeleninu neřeší.... V krabičce z domu mám připravené jídlo na ohřátí v mikrovlnce, složení obvykle dle zásad zdravého stravování :-).
08. 04. 2019 05:30
Oběd jsem v práci nevynechávala, a i teď v důchodu obědvám pravidelně.
08. 04. 2019 05:07
Oběd si do práce vždy nosím. Už sem se naučila plánovat a připravit si vše. Samozřejmě že nesmí chybět zelenina :-)))
08. 04. 2019 04:56
Ani já nemám v práci problém s obědem ale ani se svačinou. Jsme v projektu Zdravá školka a podle toho vaříme i jíme
08. 04. 2019 00:00
Obědvám určitě každý den, i v práci. Někdy si vyberu z nabídky jídel, která k nám dovážejí, někdy si nesu v krabičce své vlastní k ohřátí a někdy se, přiznávám, odbudu i něčím studeným. Ale snažím se, aby bylo zastoupení bílkovin, sacharidů i zeleniny.
03. 10. 2018 10:42
Dokud jsem pracovala, snažila jsem se obědy nevynechávat, odbývala jsem díky dojíždění snídaně. Teď už jsem v důchodu a díky pravidelné a vyvážené stravě už nemám problém s váhou.
02. 10. 2018 10:56
Obědy si do práce nosím celý život, snažím se jíst tak, abych po obědě neusnula.
02. 10. 2018 09:36
obědvám každý den, nosím si z domu. Zaměstnavatel trvá na tom abychom měli půl hodiny na oběd. Vždy se vystřídáme .
02. 10. 2018 05:39
Na oběd v práci chodím pravidelně už v 9.30 hodin, pracuji od 6. hodin.
Máme velký výběr jídel a vždy si dávám i salát. Pak už mi stačí do konce pracovní doby jenom nějaké ovoce.
02. 10. 2018 05:05
Většinu svého profesního života pracuju ve školním stravování a tak na tom nejsem nijak špatně. Problém bývá s časem, svačinku jím většinou u sporáku a do spotřeby musím započítat i to, že ochutnávám ... Oběd se snažím sníst v klidu. Na víc pokud dělíme třeba zahuštěnou omáčku , jídlo si přizpůsobím. Horší je to zejména v poslední době s večeřemi. Tam to musím ještě trochu vychytat.
01. 10. 2018 23:29
sifaka: Nebo v důchodu... :-)
01. 10. 2018 22:45
sifaka: když jsem dělala ve fabrice, tak jsme měli v 9hod. sváču, to vy nemáte? A ti co dělali dvanáctky, tak ještě v 15hod. Jíst až po šesti hodinách je nelidské :-(
01. 10. 2018 22:38
Děkuji za článek. Snažím se, aby oběd odpovídal zásadám, ale ne vždy se zadaří.
01. 10. 2018 21:11
Děkuji za článek ne vždy můj oběd splňuje zásady zdravého talíře polepším se
01. 10. 2018 18:28
díky za článek,snažím se, ale asi bych občas měla přídat více zeleniny...
01. 10. 2018 16:57
Nevěřím, že jsem tady sama, pracující v továrně ve směnném provozu:-O........Protože to tu zatím nikdo nenapsal, podělím se já.
Článek je moc pěkný a podrobný, jenže myslíte, že nějakého zaměstnavatele zajímá, jak to máte s obědem??Škoda, že nemohu vkládat fotky, ...bych vám sem dala pár fotek našich jídel....Ano, pravda, z 5 druhů na výběr bývá jedno salát ale vůbec jim není hloupé napsat:salát z rajčat a okurek...třeba....nebo zeleninový salát s jogurtem....a rohlík.To je jako oběd?Jak dlouho z toho má člověk fungovat?.....Se fakt nedivím, že si raději někteří dají flák masa s hranclemi....Takže za mně saláty ano, jsou chuťově nejlepší-to bych jim křivdila ale někdy mají boty ve skladbě.Tzn, někdy si musím ze svého pořídit bílkovinu.Pokud chci využít příspěvek zaměstnavatele-musím to zkousnout.Takže všelijak kombinuju, kličkuju jak se dá.A v noci?......Mají jen pár ležáků ve foliích, plovoucí párky ve vodě, nějaké volovy voči, omelety ze zbytků...no prostě, radost pohledět......jo a na závěr-věříte tomu, že máme nárok na pauzu na oběd po 5 a 1/2 hodinách práce??....Když k tomu připočítám minimálně hodinu na cestu do práce-na kolika hodinách jsme?Ať máte hlad, či stres-všechno jedno :-)).o víkendech máme 12 hodinové směny a pauza na jídlo je po 5 a 1/2 hodinách a šlus.....Jasan, máme po 2 hodinách tzv.kuřácké-takže pokud mám nějakou první pomoc v krabičce nebo proteinovou tyčinku-můžu se zachránit ale s nějakým všímavým jedením to opravdu nemá nic společného....a jak říkám, takových fabrik je určitě víc, takže po přečtení článku jsem se hezky zasnila............hm, třeba v příštím životě.
01. 10. 2018 16:00
Obědvám každý den. Do práce si nosím krabičky a zelenina nikdy nechybí.
01. 10. 2018 15:07
V práci i ve škole jsem obědvávala, ale až do důchodu jsem si přenesla něšvar rychle jídlo zhltnout, Nyní vařím doma i pro manžela a pořád s rychlostí jídla bojuju.
01. 10. 2018 12:23
Děkuji za informace.Snažím se obědvat pravidelně.
01. 10. 2018 12:21
Zatím se mi daří obědy vynechávat :-( a když je, tak až později odpoledne - pokouším to změnit, jinak budu za chvíli jak koule.
01. 10. 2018 12:15
Pracuju z domu, tak taky doma vařím, nedovedu si představit, že bych vynechala snídani nebo oběd, to pak jsem hladová a nervní, při práci bych pak asi dělala chyby ... doma jí i manžel a syn, tak většinou obedvame nějaké libové maso s přílohou a zeleninou
01. 10. 2018 09:50
Obědy jsem nevynechávala, ale kvalita byla leckdy na pováženou. Co jsem doma obědváme s manželem pravidelně a vyjímečně mimo dům.
01. 10. 2018 09:30
já pracuju z domova, takže v práci jím výjimečně. Doma si obědy dělám, ale vzhledem k mému ultrasovímu způsobu života je dost pozdní, mezi druhou a třetí.
Pokud jsem celý den v práci, chodím s kolegy do Rybárny (nebo když jo nestíhám, nechám si odtamtud oběd přinést zabalený). To je ale dost velká porce a dost brzo, jenže když jdu na ráno do práce, nemám většinou čas na počádnou snídani, a tak je to takový snídaňooběd.
Dřív jsem v práci většinou chodila do nějakého bufetu - závodní stravování jsem neměla nikdy. A bylo to dávno před STOBem, tak ani nechtějte vědět, čím jsem se živila. Takový pečený bůček je sice dobrý, ale mít ho pořádný kus obden...
01. 10. 2018 09:29
Máme závodku a možnost buď jít tam nebo jíst něco studeného.
Naštěstí je jedním z jídel bohatý salát, což je jistota, když si nemohu vybrat
01. 10. 2018 09:20
Obědy mám v pohodě, nosím si krabičky do práce. Jen někdy se jdu do restaurace přesvědčit, "že dělám dobře". Ta domácí strava mi prostě chutná víc než rychlé meníčko.
01. 10. 2018 09:03
Když jsem chodila do práce, vždy jsem obědvala, nyní si obědy vařím.Nedovedu si představit, že bych oběd vynechala. Když jsem mimo domov, vezmu si krabičku nebo jdu do restaurace.Když mám na celodenní turistice vyjímečně k obědu chleba, nesedí mi to.
01. 10. 2018 08:21
odjakživa obědvám, několik let si vařími doma a nosím si krabičky do práce, 1-2x za měsíc jím v restauraci a i tam si vybírám maso+brambory, zelenina
01. 10. 2018 08:11
Tak tady problém nemám, obědvám celý svůj život a bez oběda si to neumím vůbec představit.
01. 10. 2018 08:07
S obědváním nemám problém. Buď mám něco s sebou v krabičce z domova nebo si něco koupím. Tělo by ale hodně bez oběda protestovalo. :-)
01. 10. 2018 05:35
Tak tady nemám problém. Obědvám v práci. A dobře
01. 10. 2018 05:28
Když jsem chodila do práce, tak jsem měla možnost chodit na obědy a byla to chvilka na oddech a nyní, co jsem v důchodu tak obědvám s manželem pravidelně.
01. 10. 2018 05:20
Naučila sem obědvat pravidelně, skoro vždy si oběd připravím doma. To už nás STOB naučil, přemýšlet dopředu. Pokud se stane, že s důvodu kdy nemám čas, tak to náhradním zeleninou. Dík za článek
01. 10. 2018 05:05
Obědvám pravidelně, nedovedu si představit, že bych ho vynechala z jakéhokoliv důvodu. Oběd do práce si nosím v krabičce, takže je dle zásad Stobu :-).

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři