Datum registrace: 24. 10. 2018
Zdenek1
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Zdenek1
Jak psát blog?Skladba jídla
02. 11. 2018
Přemýšleli jste někdy o tom, v jakých kombinacích jíme jídlo?
Je to samozřejmě trochu složitější téma, které můžu v dalších blozích trochu rozvést, pokud bude zájem. Potraviny můžeme rozdělit z různého pohledu, dnes napíšu jeden z nich.
1. Bílkoviny - ryby, maso, vejce, luštěniny, semínka, ořechy ...
2. Rostlinná strava - zelenina, ovoce, bobule, naťová zelenina, kvašené produkty ...
3. Uhlohydráty - chléb, rohlíky, moučné výrobky obecně, brambory, kompoty, marmelády ...
Dále by se daly rozdělit na kyselinotvorné a zásadotvorné, ale o tom příště.
Základem pro správné stravování je druhá skupina, která je kompatibilní s oběma zbývajícími skupinami, zatímco první skupina se třetí kompatibilní nejsou.
Hlavní výhodou rostlinné stravy je ta, že obsahuje fermenty a díky tomu je může tělo strávit s nízkým energetickým výdejem. Navíc se tato strava dokáže prakticky z poloviny strávit sama.
Každá potravina má jiné nároky na zpracování. Jíst bílkoviny s uhlohydráty pohromadě je vlastně smrtelná kombinace. Teoreticky bychom mohli jíst bílkoviny a za 5 hodin po nich uhlohydráty.
Bohužel to dělám taky!
Dáme si k jídlu maso a k němu výrobek z mouky. Pak vše špatně pokoušeme a dostaneme do žaludku. Uhlohydráty na sebe naváží část kyseliny solné, určené k natrávení masa, které potom není zcela zpracované. Pak vše postupuje do střev, kde se mění prostředí ze zásaditého na kyselé. Zbytky uhlohydrátů s nestráveným masem zde začnou hnít. Ovlivní tak mikroflóru střeva, která místo syntetizování živin do těla se změní na patologickou. To bohužel není zdaleka vše. Bílkoviny se začnou rozkládat ve střevě a začnou vytvářet dusíkaté látky a soli, které se začnou ukládat ve vazivu. Toxiny se začnou ukládat na stěnách střeva a mohou mít negativní vazby na jiné orgány těla. Tělo na proces sice zareaguje zvýšenou tvorbou protilátek, ale ve finále může dojít k selhání imunitního systému.
Co k tomu dodat? Snad jen to, abychom jedli střídmě, aby tělo mělo šanci potravu zpracovat. A dobře potravu v puse rozmělnit, usnadníme tak proces zpracování.
Na závěr, co by pak dělali lékaři, kdybychom se opravdu správně stravovali? Asi by byli na Úřadu práce.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Zdenek1
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
Článek nevybízí ke konzumaci dělené stravy, jen upozorňuje k jisté nekompatibilitě některých skupin jídel, kde musíme být opatrní a střídmí. Příklad se steakem s hranolky je dobrým příkladem.