Datum registrace: 09. 10. 2010
Zubla
Původní Sebekoučink
0 %
0 kg
12.9 kg
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136532.25 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5678 h 47 min |
Zubla
Jak psát blog?Domácí chleba - poradíte?
06. 06. 2015
Krásné sobotní poledne vespolek!!
Rozhodla jsem se, že se naučím péct domácí chleba.
Aby bylo jasno, nemám a nehodlám pořizovat pekárnu, péct bych chtěla v troubě. Jednak nepotřebuji doma další krám, jednak se mi líbí typický tvar bochníku chleba, ideálně oválný (ale zvládnu i kulaťáka:)) a kůrčička, to asi chvíli potrvá, než se naučím chlebík péct tak, aby byla dle mých představ :)
Ráda bych se Vás proto zeptala na všechna doporučení, která máte.
1) kvásek X sušený kvásek X droždí X droždí v prášku X něco jiného
- aby bylo jasno, kvásek jsem jednou zkoušela a neuchytil se mi, začala bych radši jednoduchým žitným kváskem v prášku :)
2) mouka - jakou používáte, jaké poměry?
- já preferuji špaldovou kvůli chuti, potom žitnou
- ráda bych se vyhla obyčejné i celozrnné pšeničné, ale když nebude zbytí, mixnout to můžu
- mám i zásobu rýžových, luštěninových, kukuřičných, pohankových a kdo ví jakých muk, třeba konopnou :D, takže klidně pište, co se Vám povedlo a v nejlepším případě to jí i rodina
3) další suroviny - voda/olej/pivo, máslo/sádlo, semínka - jaká?, potírání kůrčičky?
- cokoliv vás oslovilo, podělte se:)
4) plech X skleněná mísa X forma X speciální forma na chléb X přikrýváte chlebík?
- chci udržet tvar, ale je mi to v podstatě jedno, spíš, co se Vám osvědčilo?
5) postup přípravy - jak dlouho nechat kynout? jak dlouho hníst? znovu nechat kynout?
- nebo máte ještě nějaké další vychytávky k přípravě?
- co teplota - pokojová, trouba? na kolik nahřát troubu, když v ní necháváte kynout?
6) doba a teplota pečení - mé přání je co nejnadýchanější a ne moc propečený chléb, kůrčičku tak akorát, ale radši méně, než tvrdou, že to jiní nebudou jíst
- sama nevím, co mám za troubu, na kolik a jak dlouho pečete?
- vyndáváte mezitím a potíráte?
- jak se kontroluje vnitřek? když píchnu špejlí, nezkazím nic?
7) uchovávání a skladování výtvoru
- co hned po vyndání z trouby?
- jak dlouho takový chleba vydrží?
- krájíte na plátky do mrazáku? nebo klidně půlku bochníku?
- do mrazáku v pořádném sáčku?
8) Je domácí chleba dobrý ve vajíčku, když už teda vydrží kratší dobu než kupovaný z obchodu?
Moc děkuji každému, kdo čímkoliv přispěje.
Pokud máte typ na super rohlíky nebo i jiné slané pečivo, sem s nimi :)
Pokud máte dokonce tip na dobré BEZLEPKOVÉ pečivo, budu Vám neskonale vděčná!!
Děkuji, vím, že je mnoho stránek o pečení chleba, ale vy jste se osvědčili jako nejlepší rádci už tolikrát :)
Hodnocení (4 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
08. 06. 2015 10:47
Morndw
Nedávám žitné mouky víc než třetinu. U nás se ten hutný a vlhký chleby moc necení. Tvrdou kůrku jsem mívala, když jsem pekla dlouho při nízké teplotě, ale možná je to jinak, s žitným chlebem nemám moc zkušeností.
08. 06. 2015 09:22
vlhký chléb to bude asi hodně žitné mouky,čím větší množství v receptu,tím je chleba hutnější a vlhký a samozřejmě těžký. Silná vrstva kůrky - zkusit příště při pečení dát o plici v troubě výš.
08. 06. 2015 08:21
Můj chleba má šíleně tvrdou a silnou kůrku, a je dost vlhký a ne zrovna vzdušný:)
Ale chuťově dobré, tak třeba příště...
Ale nevíte, čím by to mohlo být? Pekla jsem v zavřené skleněné míse, na posledních 10 minut otevřené, ale tím to podle mě nebude...
Ale chuťově dobré, tak třeba příště...
Ale nevíte, čím by to mohlo být? Pekla jsem v zavřené skleněné míse, na posledních 10 minut otevřené, ale tím to podle mě nebude...
07. 06. 2015 20:54
A tvar dělám klasický bochník, pekáč vyložím pomoučenou utěrkou, na to dám těsto,přeložím utěrkou a nechám kynout a pak už jen vyklopím na rozohřátý plech. Pzor ta utěrka musí být pořádně pomoučená i ten chlebík, aby se ti nepřilepil k té utěrce, jinak by jsi měla problémy s vyklopením !
07. 06. 2015 20:38
Kynout může i v troubě, to ji asi 10 minut předehřeješ na 50 st. A pak vypneš a dáš tam to těsto na 30 minut. Ale myslím že lepší je kynutí neuspěchat,aby bsl chlebík vyzrálý. Čím déle ten žitný kvásek kvasí, tím více je chlebík po upečení kyselejší. Žitný chléb je zase hutnější( moskva). Já používám celozrnnou mouku a pak tmavou chlebovou a žitnou jen do kvásku.
07. 06. 2015 20:33
Hele, nekecám, před chvílí jsem ho vytáhla z trouby ;)
http://www.stobklub.cz/fotogalerie/Morndw/11849/
http://www.stobklub.cz/fotogalerie/Morndw/11849/
07. 06. 2015 20:32
Ještě dobrý web je pecempecen,tam najdeš taky dost informací. Kváskovou mapu také doporučuji,seženeš tam kvásek v blízkosti bydliště.Také jsem si tak ten svůj sehnala. Já osobně peču rychlejším způsobem,odpoledne dám namnožit kvæsek,nad ránem přidám celozrnnou mouku a všechnu vodu,vznikne hodně řídké těsto,které krásně prokvasí asi 3 hoďky a pak už přidám jen chlebovou tmavou mouku,zpracuji na vále,dám na utěrku a dám kynout do pekáče asi 2-3 hoďky podle teploty( teď kyne docela rychle,takže supr). Pak vykllpím z utěrky na vyhřátý plech a šupnu ho do vyhřátė trouby na 250 st. a peču 10 minut a pak troubu stáhnu na 175 st. a dopeču asi 40 minut. Ničím nekropím ale mám troubu s programem na vlhké pečení. Že je upečený loznæm podle poklepu na spodní stranu pecnu,má zvonivý zvuk.Peču asi z 1,250 mouky a pecen má asi 2,5kg. 1/4 dám do mražáku aby byl ve čtvrtek k nakrojení čerstvý. Jinak zbytek máme od sobotního odpoledne to je už vychladlý k nakrojení a zase v látek množím kvásek,aby jsem měla v sobotu odpoledne čerstvý. Jinačí chléb se u nás nejí. Jsme 4 dospělí. Výborný je když už je trošku tvrdší rozpečený na sucho v toustovači. Uchovávám v utěrce a ještě se mi nestalo,že by zplesnivěl jako chléb kupovaný. Přidávám do něj slunečnici nebo dýni,lněné semínka. Základ kvásku je vždy žitná mouka
07. 06. 2015 19:29
Pokud nejste alergická na lepek, doporučuju první pokusy provádět s nějakou pšeničnou moukou (třeba zrovna špaldovou) a kvasnicemi. Až vyladíte metodiku, můžete začít experimentovat :) Peču chleba 2-3x týdně, jak ho stíháme spotřebovat. Asi z půl kila mouky a 250 - 300 vody. Nejprve si dělám kvásek (z lžíce žitné mouky, půlky kvasnic, lžičky cukru a asi půl deci vody), pak připravím mouku s vodou. Čím větší procento pšeničné, tím líp se s těstem pracuje, je příjemnější, lehčí a ochotněji kyne ... to je díky lepku. Na pokusy to stačí. Pak přidávám půl vařené brambory co zbyla od oběda (to si zařídím, aby zbyla), kmín, lněné semínko, lžičku soli, lžíci octa, menší lžíci oleje. Přihodím napěněný kvásek, a umíchám tužší těsto (aby bylo pružné, příjemné , na omak hladké a nelepivé doladím moukou). Začnu ručním hnětačem, když je pěkné, propracuju ho ještě rukama, udělám z něj kouli, pomoučím a v misce nechám asi půl hodiny kynout (nebo hodinu, podle okolní teploty). Když je asi dvojnásobné, a na šťouchnutí měkké a pruží, opatrně vytvaruju bochník a dám do formy. To už sleduju a nechám dokynout 15-20 minut. Mezitím rozpálím troubu na 230. Po dokynutí peču na 230stupňů 15minut, pak na 140stupňů 15 minut a zase na 230 ještě 15 minut. Po vytažení z trouby hned vyklopím na mřížku, potřu slanou vodou a nechám vychladnout. Na třídenní pečení nemám trpělivost, tohle zvládnu za tři až čtyři hodiny :)
Na míchání těsta s větším poměrem žitné nebo celozrnné mouky používám pekárnu, speciálně žitné je lepivé, nerada se s ním patlám v ruce. Peču v troubě vždycky.
Na míchání těsta s větším poměrem žitné nebo celozrnné mouky používám pekárnu, speciálně žitné je lepivé, nerada se s ním patlám v ruce. Peču v troubě vždycky.
07. 06. 2015 11:23
hlavně si nekupuj kvásek v pekárně, ten je určený jako zavářka do polívky, většinou obsahuje i nějaká Ečka, chce to ho sehnat buď od nějaké kamarádky, která peče, nebo na netu existuje kvásková mapa ... tam si můžeš najít zdroj kvásku ve svém okolí
co se velikosti týče, je jedno, jestli chléb je malý nebo velký, ale vyrobit ho dá stejnou práci, tak dávám přednost většímu (peču z 3/4 kg mouky, hotový chléb váží cca 1350 g) ... vždycky můžeš dát část zamrazit.
Skleněná nebo kovová mísa se moc nedoporučuje, těsto v ní špatně kyne (je to chladný materiál), je lepší plastová nebo kameninová
co se velikosti týče, je jedno, jestli chléb je malý nebo velký, ale vyrobit ho dá stejnou práci, tak dávám přednost většímu (peču z 3/4 kg mouky, hotový chléb váží cca 1350 g) ... vždycky můžeš dát část zamrazit.
Skleněná nebo kovová mísa se moc nedoporučuje, těsto v ní špatně kyne (je to chladný materiál), je lepší plastová nebo kameninová
07. 06. 2015 09:44
To vydrží tak dlouho?? Skvělé!
Ženy, moc Vám děkuji, pořád se odhodlávám, dnes budu zkoušet pouze ze sušeného kvásku, ale seženu si teda nějak i kvásek už zadělaný (posledně můj o pokus dopadl hrozně) a vrhnu se do toho:)
Pana Cuketku jsem viděla, web, takže když ho doporučujete, prolustruji ho pořádně.
A košatku koupím také, stejně jako chlebík dostane svou hezkou útěrku, aby ji nikdo nepoužíval na nic jiného :D
Kde jste pořídili ošatku? Já půjdu spíš do menšího chleba, vidím to chleba z 0,5kg, přece jen tolik pečivo nejíme, NEBO MYSLÍTE, ŽE JE LEPŠÍ DĚLAT VĚTŠÍ, KVŮLI POSTUPU A KYNUTÍ A ČEMU?
jo a to pečení, četla jsem někde, že nedoporučují skleněnou mísu, myslíte, že to bude problém? přece jen nemám žádnou jinou této velikosti a tvaru a hned kupovat nebudu, než odzkouším, jestli mi to vlastně jde a jak velký chlebík budu péct...
Ženy, moc Vám děkuji, pořád se odhodlávám, dnes budu zkoušet pouze ze sušeného kvásku, ale seženu si teda nějak i kvásek už zadělaný (posledně můj o pokus dopadl hrozně) a vrhnu se do toho:)
Pana Cuketku jsem viděla, web, takže když ho doporučujete, prolustruji ho pořádně.
A košatku koupím také, stejně jako chlebík dostane svou hezkou útěrku, aby ji nikdo nepoužíval na nic jiného :D
Kde jste pořídili ošatku? Já půjdu spíš do menšího chleba, vidím to chleba z 0,5kg, přece jen tolik pečivo nejíme, NEBO MYSLÍTE, ŽE JE LEPŠÍ DĚLAT VĚTŠÍ, KVŮLI POSTUPU A KYNUTÍ A ČEMU?
jo a to pečení, četla jsem někde, že nedoporučují skleněnou mísu, myslíte, že to bude problém? přece jen nemám žádnou jinou této velikosti a tvaru a hned kupovat nebudu, než odzkouším, jestli mi to vlastně jde a jak velký chlebík budu péct...
06. 06. 2015 18:53
Vlastně ta relativně dlouhá doba výroby je jedinej nedostatek tohoto chleba, holt je potřeba s tím počítat ... proto mám pro případ nouze polovinu chleba zamraženou
06. 06. 2015 17:00
Večer chleba založím, druhý den ráno přikrmím poprvé, po šesti hodinách podruhé + doplním ostatní ingredience, přendám do formy a nechám vykynout - to trvá 1-1,5 hodiny, podle teploty v místnosti, pak upeču. Takže chléb se peče asi za 24 hodin po založení. Pak je potřeba ještě počkat, až chléb vychladne. My ho krájíme až druhý den ráno, takže celková doba od založení po konzumaci trvá cca 36 hodin.
06. 06. 2015 16:10
AHoj! Peču asi tři roky, skoro nekupujeme pečivo. Mám svůj kvásek, který bydlí v lednici v kelímku, peču cca 2xměsíčně jeden bochník kolem 1,5 - 1,8 kg, jsme dva a bohatě to stačí. Na začátku jsem se dost držela postupu pana Cuketky - zde: http://www.cuketka.cz/?p=6889 - ale dnes už jej neoptřebuju, jedu vše od oka. Nabízím kvásek i pomoc :-)
Jinak mouky tam frkám podle nálady, jak se mi chce a co mám po ruce, stejně tak semínka. Peču v tzv. husáku, pekáči na husu, velikostně tak, aby byl akorát nakynutému chlebu - když má málo místa do široka, hezky vyběhne do výšky (jinak jsem měla placáky :-)). Rozpálím troubu na 200°C, v ní i husák, na horký šup chleba z ošatky, postříkat vodou a cca 10 min peču na 180°, pak snížím teplotu cca na 160° a dopeču. V průběhu pečení třeba 4x postříkám vodou, stejně tak i po vytažení z trouby. Ničím nenatírám.
Obvykle peču o víkendu, v so večer rozdělám kvásek s žitnou moukou a vodou, za 12 hodin nato smísím se zbytkem surovin, vyhnětu, cca 2-4 hod to kyne a pak peču :-)
Špejlit jsem nezkoušela, prostě když je chlebík tmavej tak akorát, vytahuju. Měl by znít dutě, když na něj zespoda zaťukáš.
Ve vajíčku je geniální, do mrazáku nedávám, těch 10 - 14 dní mi v utěrce vydrží a neplesniví.
Nejdřív to byla alchymie, ale teď je to úplně automatika, pohoda :-) Chce to jen vydržet :-)
Jinak mouky tam frkám podle nálady, jak se mi chce a co mám po ruce, stejně tak semínka. Peču v tzv. husáku, pekáči na husu, velikostně tak, aby byl akorát nakynutému chlebu - když má málo místa do široka, hezky vyběhne do výšky (jinak jsem měla placáky :-)). Rozpálím troubu na 200°C, v ní i husák, na horký šup chleba z ošatky, postříkat vodou a cca 10 min peču na 180°, pak snížím teplotu cca na 160° a dopeču. V průběhu pečení třeba 4x postříkám vodou, stejně tak i po vytažení z trouby. Ničím nenatírám.
Obvykle peču o víkendu, v so večer rozdělám kvásek s žitnou moukou a vodou, za 12 hodin nato smísím se zbytkem surovin, vyhnětu, cca 2-4 hod to kyne a pak peču :-)
Špejlit jsem nezkoušela, prostě když je chlebík tmavej tak akorát, vytahuju. Měl by znít dutě, když na něj zespoda zaťukáš.
Ve vajíčku je geniální, do mrazáku nedávám, těch 10 - 14 dní mi v utěrce vydrží a neplesniví.
Nejdřív to byla alchymie, ale teď je to úplně automatika, pohoda :-) Chce to jen vydržet :-)
06. 06. 2015 14:28
Jsi zlatá, děkuji! Tak já asi uprosím někoho o kvásek taky :)
Jinak přesně ty sáčky z LIDLu jsem měla na mysli...a pokud by odpadlo hnětení, to by bylo báájo! Tvůj blog stopro omrknu:)
Jo a ještě přidám otázku na čas - kolik tak celkově trvá příprava takového chleba?
Jinak přesně ty sáčky z LIDLu jsem měla na mysli...a pokud by odpadlo hnětení, to by bylo báájo! Tvůj blog stopro omrknu:)
Jo a ještě přidám otázku na čas - kolik tak celkově trvá příprava takového chleba?
06. 06. 2015 13:56
Chleba si peču taky doma - celožitný kváskový, recept je tady:
http://www.stobklub.cz/blog-zapis/muriela/16452/
kvásek jsem dostala od kamarádky s receptem, na podzim to bude dva roky, a zatím jsem nemusela shánět další ... vždy si z namnoženého odeberu dávku na další pečení.
V tomto receptu je těsto relativně řídké, takže se chléb musí péct ve formě - nejradši mám kameninovou.
Rychlost kynutí závisí na okolní teplotě, chléb se krájí až po vychladnutí, zdrcnul by se.
Oproti droždí má kváskové těsto tu výhodu, že se jenom zamíchá, odpadá hnětení těsta, které je časově i fyzicky docela náročné (bez pekárny).
Co se trvanlivosti týče, chléb je mnohem trvanlivější než kupovaný, uvádí se, že vydrží i týden - trochu ztvrdne, ale neplesniví právě díky kvásku (vyzkoušeno nemám, u nás se sní rychle). Do mražáku ho dávám po čtvrtkách (dělám kulatý) v kvalitním sáčku (speciální do mrazničky se zipem z Lidlu - dají se použít opakovaně).
Další informace najdeš v uvedeném blogu.
Kdybys měla ještě dotaz, klidně se ptej :-)
Ať se Ti chlebík povede!
http://www.stobklub.cz/blog-zapis/muriela/16452/
kvásek jsem dostala od kamarádky s receptem, na podzim to bude dva roky, a zatím jsem nemusela shánět další ... vždy si z namnoženého odeberu dávku na další pečení.
V tomto receptu je těsto relativně řídké, takže se chléb musí péct ve formě - nejradši mám kameninovou.
Rychlost kynutí závisí na okolní teplotě, chléb se krájí až po vychladnutí, zdrcnul by se.
Oproti droždí má kváskové těsto tu výhodu, že se jenom zamíchá, odpadá hnětení těsta, které je časově i fyzicky docela náročné (bez pekárny).
Co se trvanlivosti týče, chléb je mnohem trvanlivější než kupovaný, uvádí se, že vydrží i týden - trochu ztvrdne, ale neplesniví právě díky kvásku (vyzkoušeno nemám, u nás se sní rychle). Do mražáku ho dávám po čtvrtkách (dělám kulatý) v kvalitním sáčku (speciální do mrazničky se zipem z Lidlu - dají se použít opakovaně).
Další informace najdeš v uvedeném blogu.
Kdybys měla ještě dotaz, klidně se ptej :-)
Ať se Ti chlebík povede!
Zubla
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?