Datum registrace: 30. 08. 2012
janajo
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Počet přátel: 51
?
Jak požádat o přátelství
janajo
Jak psát blog?sůl nad zlato
23. 10. 2012
Odpoví mi někdo na mou otázku ... přestala jsem uplně solit a sůl přijímám pouze v těch jídlech, kde už je přidaná (jídla v restauracích, šunka, sýr apod.) Sama si nikdy nic neosolím .. ani když vařím brambory, těstoviny, omáčku .. nic ... sůl je u mě ještě podřadnější než houby : )
Může to mít nějaký zdravotní dopad?
třeba dneska jsme si dala plátkový Eidam 30 % a nebyla jsem schopná ho s níst .. přišel mi strašně slaný...skoro jako jádel .. nebo paštika Májka ... ta už je na mě taky přesolená.
asi už mi hrabe :-/
Může to mít nějaký zdravotní dopad?
třeba dneska jsme si dala plátkový Eidam 30 % a nebyla jsem schopná ho s níst .. přišel mi strašně slaný...skoro jako jádel .. nebo paštika Májka ... ta už je na mě taky přesolená.
asi už mi hrabe :-/
Hodnocení (2 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
05. 03. 2013 14:53
Rimortis
mě taky pár lidí říkalo že bych neměla vůbec solit ale..... ¾ věcí pak není k jídlu..... tak nevim... jíst něco co mi nechutná zní jako blbost
24. 10. 2012 18:39
Taky jsem postupně přestala úplně solit, ať už vařím cokoliv. A potvrzuji, chutná mi to moc:-). Doktorka Cajthamlová říká, že by se nemělo jíst víc než 5 g soli na den.
Ale to s tim jódem mě nenapadlo... Koukám, že doporučená dávka je 150 - 200 ug na den. Našla jsem, že v soli by ho mělo být 35 +/- 7 ug na 1 g, tj. na dost jódu stačí těch 5 g:-)... Ale taky jsem našla to, že jodovaná sůl je používaná "u 60 až 80 procent výrobců potravin (hlavně pekárenský a masný průmysl)". Tak jsem se trochu uklidnila. A vzhledem k tomu, že jim ryby tak 2x týdně a něco je i v mléce... Hmhm, možná si zítra nepoběžím koupit Vincentku:-)
Ale to s tim jódem mě nenapadlo... Koukám, že doporučená dávka je 150 - 200 ug na den. Našla jsem, že v soli by ho mělo být 35 +/- 7 ug na 1 g, tj. na dost jódu stačí těch 5 g:-)... Ale taky jsem našla to, že jodovaná sůl je používaná "u 60 až 80 procent výrobců potravin (hlavně pekárenský a masný průmysl)". Tak jsem se trochu uklidnila. A vzhledem k tomu, že jim ryby tak 2x týdně a něco je i v mléce... Hmhm, možná si zítra nepoběžím koupit Vincentku:-)
24. 10. 2012 08:32
Jód si určitě ohlídej, ale jinak bych se toho nebála. Vzhledem k tomu, že se dneska solí i pečivo... Podle mého je to naopak dobře. Sůl zadržuje vodu v těle, zatěžuje ledviny, zneprůchodňuje lymfatický systém... Sůl je prakticky ve všem, co kupuješ hotové. Jinak se můžeš mrknout sem: http://derewi.blog.cz/0801/sodik-a-dieta
23. 10. 2012 21:56
Každý extrém je špatný. Sůl tělo potřebuje. Při nedostatku sodíku může dojít k dehydrataci. Může mít za následek nízký tlak, závratě, svalové křeče, poruchy soustředění, bolest hlavy. Nedostatek jodu v minulosti způsoboval vývojové poruchy intelektu - kretenismus (ale poslední postižené dítě se narodilo v roce 1924). Nedostatek jodu způsobuje problém se štítnou žlázou, to bohužel dodnes. Při nevhodném stravování vydrží štítná žláza fungovat několik měsíců (má zásoby jodu), ale po čase zásoby dojdou a na průšvih je zaděláno (neprodukuje životně důležité hormony). Umělé doplňování jodu v podobě potravinových doplňků je ale také nebezpečné, může dojít k "předávkování" , a to taky není dobře...A vlastně, i dobytku a zvěři se dává lízat sůl :-)
23. 10. 2012 15:11
V klidu nesol, malým dětem se taky nesolí. Není to zdravé. všechny hotové potraviny jsou natolik přesolené, že jí stejně přijmeš dost - eidam existuje ve verzi pro děti s míň soli, taky ho kupujeme. jestli se bojíš nedostatku jodu zařaď občas na jídelníček mořské řasy a ryby.
23. 10. 2012 12:57
Sůl-chlorid sodný :tělo naprosto nepotřebuje dosolovat, protože sůl je obsažena prakticky ve všech surovinách/potravinách. Sůl obsahuje třeba i syrové maso..atd. Její nadměrný příjem (nad 5 g/24 hod) zatěžuje ledviny.
Větší příjem soli /ale jen velmi mírně/ je třeba při nadměrném pocení-extremní a dlouhý sport, práce ve velmi horkých provozech .. atd. Tam vhodné doplnit-například ve formě minerálky. Ohledně JODu-souhlas a
s anvav.
Větší příjem soli /ale jen velmi mírně/ je třeba při nadměrném pocení-extremní a dlouhý sport, práce ve velmi horkých provozech .. atd. Tam vhodné doplnit-například ve formě minerálky. Ohledně JODu-souhlas a
s anvav.
23. 10. 2012 12:10
takže jod a chlorid sodný ..takže celkově vzato kdybych přešla na normální solení bude to asi lepší ...
23. 10. 2012 11:35
Nesolit je výborné, ale bacha na jód - to je jediné negativum, protože v našich zeměpisných šířkách není dostatek jódu v běžných potravinách. Proto se běžná sůl jodiduje. V přípravě polotovarů a potravin se ale používá sůl nejodidovaná, takže by Ti časem jód mohl chybět. Pohlídej si to, nějaké preparáty lze koupit v lékarně.
23. 10. 2012 11:34
Tak teď jsem se dozvěděla, že člověk by měl denně přijmout asi 7.5 gramů kuchyňské soli - toť studie na InternetuPozitivní účinky soli na organismus.
Sůl je zdrojem sodíku a chloridových iontů, které jsou nepostradatelné pro správnou funkci organizmu. Chlorid sodný je velmi důležitou látkou při regulaci vody a látkové výměně. Sodík je důležitý při přenosu nervových a svalových signálů. Je také stavební látkou kostí. Chlorid sodný je dále součástí kyseliny chlorovodíkové, která začíná trávení bílkovin. V pečivu sůl zpevňuje lepek v těstu a při výrobě tavených sýrů pomáhá odstraňovat nežádoucí vápník.
Sůl je zdrojem sodíku a chloridových iontů, které jsou nepostradatelné pro správnou funkci organizmu. Chlorid sodný je velmi důležitou látkou při regulaci vody a látkové výměně. Sodík je důležitý při přenosu nervových a svalových signálů. Je také stavební látkou kostí. Chlorid sodný je dále součástí kyseliny chlorovodíkové, která začíná trávení bílkovin. V pečivu sůl zpevňuje lepek v těstu a při výrobě tavených sýrů pomáhá odstraňovat nežádoucí vápník.
23. 10. 2012 11:32
nesolím něco přes rok .. nějak jsem sama od sebe přešla k nesolení ... a jídlo mi chutná ... konečně třeba vím, jak chutnají brambory, jsou samy od sebe nasládlé .. jentou solí jsme je vždy přebili na slano. ted si je dám ráda i tahle bez soli k masu.
jen mám největší problém s tím, že cokoliv si kde kdám nebo koupím, tak mi přijde slané a skoro nepoživatelné ...
Jinak se říká, že sůl zadržuje vodu,ale já mám taky lehce nateklé kotníky,ale to bude tím krásným 1. stupněm obezity :D
jen mám největší problém s tím, že cokoliv si kde kdám nebo koupím, tak mi přijde slané a skoro nepoživatelné ...
Jinak se říká, že sůl zadržuje vodu,ale já mám taky lehce nateklé kotníky,ale to bude tím krásným 1. stupněm obezity :D
23. 10. 2012 11:23
Já myslím, že tělo sůl potřebuje, ale v rozumné míře. Nesolit vůbec asi není dobré. Také málo solím a všichni si pak dosolují.
23. 10. 2012 11:18
Ahoj, podle mne to nijak nevadí že nesolíš, já do těstovin, brambor taky nedávám sůl, dokonce ani když dělám maso, tak jej nesolím )pouze u přítele používám bylinkovou sůl), mne stačí koření, bylinky a povd....myslím si, že sůl dostatečně přijímám ve spoustě jiných věcí- v sýrech, šunce, polotovarech, v restauracích.... Navíc, pokud si přestala cíleně solit, tak je jasné, že se ti změní chutě a budeš schopna rozeznávat více chutí, to máš stejné jako se sladkým. Od té doby co jsem na stobu a nejím některé sladkosti, a pak si výjimečně něco dám, tak mi nechutnají, jsou příliš přeslazené. Je to jen o zvyku a návratu k přirozených chutím. Myslím si, že pokud bys trpěla nedostatkem soli, tak by ti to tělo určitě dalo vědět, pokud se necítíš divně nebo špatně, tak bych to neřešila.
23. 10. 2012 11:13
No já solím celkově málo, ale úplně bez soli bych to taky neuměla. Moje jídla si všichni dosolují - děti by chtěly, ale těm to nedovolím :-) - ale bez soli to nejde, jak se praví v pohádce ...
23. 10. 2012 11:11
a jak dlouho nesolíš? to mi nepřijde jako uplně dobré. solit moc je blbý a nesolit vůbec taky. a navíc si myslim, že ti to nemůže ani chutnat, nebo?
23. 10. 2012 11:11
Sul telo potrebuje, ale je to tak, jak pises, je ve vsem okolo. Neni tak nutne ji (podle me) dale doplnovat. Myslim si, ze na to jdes dobre. Premyslis nad tim, jak a co jis. To je cesta k uspechu!
23. 10. 2012 11:06
No nejsem odborník, někdo trvdí, že by se solit nemuselo, já si myslím, že trochu té soli organismus potřebuje. Docela tě obdivuju, protože já bych bez soli vařit nemohla! Nedivím se, že ti pak jídla i normálně slaná, připadají přesolená!
janajo
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?