TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

jonasek

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 3486
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136806.62 km
Kolo: 66657.70 km
Cvičení: 5694 h 51 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

jonasek

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Tip pro milovnice-milovníky koprovky

05. 02. 2011

Nevím, jestli znáte zeleninové omáčky, my jsme dnes měli k obědu skvělou koprovku (kdyby manžel tušil, že v ní nebyla ani trocha mouky!!!).

Na kapce oleje orestujete cibuli, kořen petržele, stonek z brokolice - množství dle počtu strávníků. Mírně osolíte a po změknutí rozmixujete. Dochutíte lžičkou Umeoctu (slano-kyselá přírodní šťáva, kupuje se ve Zdravíčku a vydrží na celý rok, skvěle se s ní dochucuje). Sladká chuť je dána petrželím. Nakonec vmícháte kopr (já používám mražený) a trochu sojové smetany.

Přidáte-li jakoukoliv sacharidovou přílohu (já jsem měla jáhlové knedlíky, manžel klasiku) a bílkovinu (tofu,vejce, libové hovězí), máte skvělé hlavní vyvážené jídlo a k tomu body za zeleninu.

Můžete experimentovat a používat různé druhy zeleniny: červenou řepu, pastiňák, celer, fazolky,...)
Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 02. 2011 18:55
Ano, bez vajec, dobrá je kombinace jáhly a špaldová mouka.
07. 02. 2011 09:08
Jonasku, ta koprovka vypadá moc slibně, hned ji vyzkouším. Ze zeleniny dělám "jakosvíčkovou" a podobné omáčky v různých variantách, ale tohle mně ještě nenapadlo. A prosím, ty jáhlové knedlíky děláš jen z jáhel a mouky - bez vejce?
06. 02. 2011 11:57
Irena66, jonasek: Já mám pocit, že množství sacharidů se vařením nezvýší, zvýší se glykemický index, takže víc rozhoupe cukr v krvi, než syrová. Zadávejte za syrova.
Já dnes dělám brokolicovou polívku - povařím brokolici, rozmixuju, ochutím pepřem a muškátem a přidám tu rostlinou smetanu od Ramy. Kluci si do toho dávají ještě osmažený chléb a chutné to kupodivu i jim.
05. 02. 2011 21:34
Díky za recept na jáhlové knedlíky. Pokusím se je příští týden uvařit. Snad mi budou chutnat a zařadím je častěji do jídelníčku.
05. 02. 2011 21:11
No to já právě taky, ale je to asi špatně :-(
05. 02. 2011 21:09
Zadávám čerstvou, jinak si zatím neumím pomoci.
05. 02. 2011 20:59
Mám otázku: když na výrobu polévky nebo omáčky použijete čerstvou zeleninu, tak do koučinku to zadáváte jako čerstvou zeleninu? Někde jsem četla, že tepelnou úpravou se zvyšuje množství sacharidů a tady je ve výběru jen zelenina čerstvá, konzervovaná, sušená a mražená.
05. 02. 2011 19:46
Také dělám zeleninové polévky - stačí sáček mražené zeleniny, zeleninový bujon, povařit, projet ponorným mixerem, rozmíchám v ní vejce, zbytku rodiny dávám místo zavářky trohu kuskusu. pokaždé jiná - záleží na zelenině, jakou směs použijete....
05. 02. 2011 19:33
stajana
Stejně jako ty dělám i luštěninové polévky, vždy část luštěnin a zeleniny rozmixuji, není třeba zásmažky
05. 02. 2011 19:30
omlouvám se, samozřejmě obráceně
05. 02. 2011 18:43
jonasek - opravdu je ten poměr 1 díl vody a 3 díly jáhel?Děkuji
05. 02. 2011 18:10
Zrovna tak dělám "zahuštěné" polévky. Dnes např. brokolicovou. - Celer, mrkev, petržel, cibuli a oloupaný brokolicový stonek stonek osolím, okmínuji, opepřím a uvařím (cca 15 min - čím méně. tím lépe) a rozmixuji na kaši. V jiném hrnci uvařím brokolicové růžice (cca 10 min. - stačí) a třeba dnes k tomu ještě sušené houby, dochutím v tomto případě špetkou mletého muškátového květu a česnekem, vše smíchám a nemá to chybu. Ze stejného základu se dá udělat třeba "bramboračka s houbami - nerozmixuji všechnu zeleninu, trrochu jí dám na kousky rozmačkanou, houby, majoránku atd. No a smíchám a je to. Fakt výborné. Stejně dělám i svíčkovou - hodně zeleniny a rozmixovat a klasicky dodělat.
Přeji hodně nápadů a dobrou chuť
05. 02. 2011 18:03
Nasázím všechny zeleniny a k tomu 2-3 g oleje, zeleninu odhaduji dle počtu strávníků.
05. 02. 2011 17:30
Bezva tip, omáčky vůbec nevařím pač jsem asi tak jediný strávník z domácnosti co by je pozřel.. Už mi nějaká chybí, bezvadný tip, vyzkouším, jen co seženu kopr, z mraženého se mi to nechce dělat. Jen se chci zeptat jak se to kalkuluje do jídelníčku?
05. 02. 2011 16:18
Vypadá to slibně i ty knedlíky. Díky za nápad
05. 02. 2011 15:39
Omáček zeleninových lze vařit hodně, výborný základ je i dýně Hokaido, mňam...Abulo - zítra udělám dušené hovězí s tvou svíčkovou
05. 02. 2011 15:18
Recept vypadá skvěle, vyzkouším. Já dělám celkem dobrou omáčku, o které rodina tvrdí, že je jako svíčková. No, svíčková to není, ale chutná dobře. Na kapce oleje orestuji mrkev, celer petržel, cibuli (nešetřit). Podliji, osolím, podusím s bobkovým listem a novým kořením, rozmixuji (bez koření). Dochutím troškou octa nebo citronové šťávy, je možné přidat trochu zakysané metany light. Výborně to chutná s plátkem krůtích nebo kuřecích prsou a jedním (!) plátkem knedlíku.
05. 02. 2011 14:07
Ty jsou jednoduché, uvaříš jáhly (voda:jáhly v poměru 1.3) a po vychladnutí přidáš trochu mouky, já dávám kukuřičnou. Válečky, malé šulánky, ap. se uvaří v osolené vodě než vyplavou ode dna. Dají se zamrazit.
05. 02. 2011 13:51
Vyzkouším, může to být velice dobré, koprovku mám ráda, ale už měsíc nejím žádné omáčky. Dík za radu. Jáhlové knedlíky jsem zatím nikdy nejedla.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři