Datum registrace: 15. 08. 2015
kiriss
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136532.25 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5678 h 47 min |
Přátelé
Počet přátel: 15
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
kiriss
Jak psát blog?Výzva č. 29: Vyzkoušejte nové svěží chutě
15. 07. 2018
Mrkev, rajče, okurka, mrkev, rajče, okurka… Já už je nemůžu ani cítit!
Není to dávno, co jsem si prošla přesně tímto obdobím. Právě tehdy mi došlo, že neustálé točení tří druhů zeleniny není celoživotně udržitelné a že můj jídelníček potřebuje oživit.
Nešlo jen o to, že mi mrkev přestávala chutnat, ale i o psychologickou stránku věci.
Objevování a zkoušení nových, zajímavých surovin a receptů je dobrodružný proces, o který se člověk zajetý v rutině ochuzuje.
Pojďme si tedy rozšiřovat svůj repertoár ovoce a zeleniny. Léto ke zkoumání nových svěžích chutí přímo vybízí!
Jaký je lék na nudu v jídelníčku?
1. Vyrazte na farmářské trhy a nezapomínejte ani na tradiční sezónní druhy
Od jara do podzimu najdete ve většině velkých měst farmářská tržiště, která nabízí domácí potraviny, výpěstky a výrobky. Sortiment farmářů bývá často dokonce bohatší než v supermarketech.
Jídelníček si lze díky sezónní zelenině rozšířit o klasické druhy ovoce a zeleniny, na které zapomínáme a my skutečně vidíme, že se z jídelníčků vytrácejí. Pomůckou a inspirací vám jistě bude náš celoroční ovocno-zeleninový kalendář, který najdete v sekci Tipy pro vás.
Nakupování s proutěným košíkem a pod širým nebem si jistě zamilujete.
2. Založte si bylinkovou zahrádku
Svěžest a novou chuť dodají jídlu čerstvé bylinky. Labužníci vědí, že přidáním čerstvé bazalky se z obyčejných špaget rázem stává pochoutka.
Bylinky je možné pěstovat kdekoliv, i za oknem panelákového bytu.
Mezi nejoblíbenější doma pěstované bylinky patří bazalka, rozmarýn, šalvěj, pažitka, kopr, petržel a řeřicha. Přidat je můžete prakticky kamkoli – na chleba, do polévek, pomazánek, zálivek salátů či do pečínky.
3. Nebojte se nových chutí
Nové potraviny, včetně ovoce a zeleniny, nezavrhujte po prvním ochutnání.
Člověk je vybaven tzv. potravinovou neofóbií, kterou nás Matka Příroda obdarovala a chrání před otravou z neznámých potravin. Jen si vzpomeňte na své malé děti, kolikrát novou potravinu ochutnávali, než ji přijali a bez plivání pozřeli. Uvádí se, že novou potravinu musíme až 10x ochutnat, děti až 20x.
4. Založte si svou vlastní kuchařku
Nové recepty vás mohou nadchnout natolik, že je budete rádi zařazovat do svého jídelníčku pravidelně.
Přesně pro tyto případy se vám bude hodit nějaký sešit. Můžete ale zajít i do knihkupectví, kde jsou dnes k dostání opravdu krásné a stylové sešity určené právě pro zapisování receptů.
Naše skvělé recepty ze sezonních potravin naleznete zde.
5. V cizině si užívejte místní speciality
Každá země má své speciality. Buďte zvědaví a objevujte. Nespokojte se s tím, co máte denně doma na talíři.
Tamní chutě poznáte nejlépe tak, když vykročíte z turistické bubliny a dostanete se na trhy či do restaurací, kam chodí i místní.
Zvláště na dovolené u moře užívejte čerstvých ryb, zeleniny a ovoce.
6. Nezapomínejte, denně 200 g ovoce a 400 g zeleniny a nemusí to být jen mrkev, rajče a okurka stále dokola…:-)
Denní příjem zeleniny vám pomůže hlídat i náš chytrý program Sebekoučink.
Vše okolo zeleniny a ovoce si připomeňte ve výzvách Bez zeleniny nežiju! a Ovoce mám denně po ruce!
A jak jste na tom se zeleninou a ovocem vy? Kolik druhů čítá váš zeleninový repertoár?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
kiriss
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?