Datum registrace: 08. 01. 2011
lenkavy
Sebekoučink
Zahájení: 18.09.2024
Ukončení: 11.12.2024
Cíl: Zhubnout
Již zhubnuto: 0 kg
Zaplacený cyklus je přístupný do 13. 12. 2024
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136794.90 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5694 h 36 min |
Přátelé
Lektoři
Jak si přidat lektora
lenkavy
Jak psát blog?Evropský obezitologický kongres ve Vídni - část druhá
13. 06. 2018
Jak jsem uvedla v první částí vídeňských zápisků, mým oblíbeným tématem je STŘEVNÍ MIKROBIOM a proto bych vás ráda více seznámila s poměrně novou a opravdu velmi nadějně vyhlížející tématikou.
Střevní mikrobiom
O tom, že v nás žijí bilióny mikroorganismů víme dávno, ale až v posledních letech nám bylo umožněno zjistit (díky obrovskému rozmachu molekulární biologie a možnosti detekce DNA a RNA), jaké to druhy v nás vlastně žijí a také to, jak moc zasahují do našich životů.
Mnohými studiemi byly již potvrzeny souvislosti mezi složením střevního mikrobiomu a mnohými onemocněními, např. Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou, diabetem 2. typu, astmatem a jinými imunitními poruchami a samozřejmě existují i souvislosti s nadváhou a obezitou a dokonce i s naší psychickou (ne)pohodou!
Monitoringy ukazují, že zdravý člověk má mikrobiom s vyšší diverzitou, tzn. žije v něm více mikrobiálních druhů, zatímco lidé mající nějaká onemocnění, včetně nadváhy a obezity vykazují nižší počty bakteriálních druhů, tedy nižší mikrobiální diverzitu.
Řešení v podobě mikrobiálních transplantací vypadají zatím slibně. Např. po transplantaci střevního mikrobiomu z tlustých myší do těla hubených myší začaly hubené tloustnout a naopak.
Výzkumy jsou však teprve v plenkách a proto máme více otázek než odpovědí.
Přestože máme jen málo informací, jistě víme, že strava má podstatný vliv na střevní mikrobiotu.
Chcete-li dobře pečovat o své mikroby, krmte je
- vlákninou, tedy konkrétně zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnnými výrobky
- zařazujte výrobky fermentované (tzn. neslazené jogurty, kefíry, kvašené zelí a jiná zelenina, tzv. pickles, kombuchu, tempeh apod.)
- preferujte potraviny přirozené, co nejméně zpracované
- pravidelný pohyb
- omezit stres
No jejda, už zase!
Starý nudný plán, který ale funguje, ať se na to díváme z jakého úhlu chceme...:-)
Velmi populární vysokoproteinové diety narušují rovnováhu střevní mikrobioty a zvyšují výskyt střevních zánětů, jsou tedy z mikrobiálního úhlu pohledu považovány za naprosto nevhodné!
V souvislosti se zjištěním, jak významné jsou ty malé potvůrky pro naše zdraví se diskutuje rovněž problematika nadužívání antibiotik. Jedna ze studií např. ukázala na souvislosti vyššího výskytu astmatu a obezity u dětí, jež byly v raném věku (do 6ti měsíců) léčeny antibiotiky.
Uvidíme tedy, jaké výsledky nám současné i budoucí výzkumy přinesou.
Naše ega se pravděpodobně budou muset vyrovnat s faktem, že člověk možná není až tak úplně individuum rozumem se řídídím, ale že jsme spíše něco jako superorganismus či bytost složená a složitá, a že ti nejmenší v nás mají větší slovo, než jsme si vůbec dokázali představit.
Staráte se poctivě o své malé nájemníky?
Pokračování zase příště...
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
lenkavy
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?