Datum registrace: 21. 01. 2011
margarithka
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136532.25 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5678 h 47 min |
Přátelé
Stob skupiny
margarithka
Jak psát blog?Sám si vařím, sám si peru...
05. 12. 2016
Vážení a milí,
čas se nám nachýlil a asi většina z vás má aktuálně ruce až po lokty v těstech a krémech. Myslím, že většina z nás na STOBu je zvyklá si spoustu pokrmů dělat sama. Ale napadlo mě, pojďmě si říct, co všechno si děláme sami/samy...určitě se vzájemně inspirujeme k novým pokusům. Nemyslím si, že jsem nějaká hvězda, proto se moc ráda něčemu přiučím. A třeba se někdo inspiruje mými tipy.
Já doma všechno jídlo vařím a nepoužívám polotovary. Teda máme doma tatarku, horčici a někdy i kečup. Ale dělám domácí chilli omáčku, například. No...je v ní kečup, takže není tak úplně domácí, ale jinak... (je mi líto tam nacpat můj vlastní "kečup" ze zeleniny ze zahrádky...ten raděj dám dětem)
Děláme si paštiky pouze z masa, jater a cibule, děláme uzené a mám v plánu letos do udírny přistrčit pár domácích klobás a doma uvařit dětem šunku.
Mám udělaný vanilkový cukr a z něj peču. Bábovky, vánočky, koláče, aj. Snažím se do všeho přidávat špaldovou mouku. Taky používám pohankovou a ovesnou mouku (doma si pomelu vločky). Někdy i mandle, ořechy, aj.
Dělám si nugetu z arašídového másla a čokolády. To "si" berte s rezervou, neboť mi na ni "tajně" chodí manžel a na mě pak čeká jen vyškrábaná sklenice. Z té nugety občas dělám tatranky, kdy si koupím pláty; ty promažu rozehřátou nugetou, po ztuhnutí rozkrájím a okraje omočím v rozpuštěné čokoládě. Většina z nich se nám vždy záhadně poztrácí...
Taky peču domácí toustový chleba a někdy i domácí nehnětený se semínky, občas rohlíky, bagety, aj. Bohužel kvásek mi nejde, takže používám droždí.
Dělám muesli, mléčnou rýži, ovesné kaše k snídani. Zkoušela jsemi domácí jogurt, ale měla jsem ho moc řídký.
Když už, tak jednou za rok na jaře udělám ze starých brambor domácí knedlíky, které pak zamrazím a vytahuji, když nevím, co vařit.
Ve sklepě máme samozřejmě vlastní zavařeniny nejen z naší sklizně.
Pro děti dělám termixy, pribiňáky, lučinu. Z vykapaného řeckého jogurtu s trochou cukru je výborná náplň do piškotových rolád či dortů (s ovocem). Mají navařené broskvové a jablkovo-hruškové přesnídávky. Meruňkové mi z nepochopitelných důvodů zplesnivěly :-(
Jo, a manžel každý rok vypaluje slivovici. Na tu přece nesmím zapomenout...
Co děláte doma vy? Máte nějaké zlepšováky a skvělé recepty?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
paniLiba: Moc mě zaujalo to mražení cukety- není z ní pak bláto?...Jinak dýní máme plný sklep. Takžev létě se frčí na cuketách,v zimě na dýních...po sezóně vždycky manžel nemůže danou zeleninu ani vidět. :D
muriela: Kváskovou mapu znám, kvásek jsem měla, ale nevím proč, vždycky mi umře, ač se starám, co můžu. Moc děkuju za tip na zmrzlinu, ale přiznám se, že já zmrzlinová moc nejsem...ale určitě v létě zkusím dětem :-)
A to nemluvím o zmrazeném ovoci - prostě na konci léta mívám 3 mrazáky nabité k prasknutí a do další sezóny je vyprázdním. A když zbude ovoce, tak vyrobím z něho pečený čaj....
jako další tip na domácí výrobu mne napadá třeba zmrzlina - zamrazit banán na 3 hodiny, pak rozmixovat spolu s loupanými mandlemi ... je to vynikající jen takhle samotné, nebo se dá ochutit dalšími přídadami - třeba kouskem čokolády, trochou jahod, jogurtu nebo zakysané smetany ... fantazii se meze nekladou :-)
margarithka
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?