TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 02. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

muriela

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 388
Celkem: 81877
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136794.90 km
Kolo: 66657.70 km
Cvičení: 5694 h 36 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

muriela

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Pečený čaj

09. 10. 2013

Loni v zimě jsem poprvé ochutnala pečený čaj. Chuťově výborný, ale cena vysoká ... jedna porce okolo 20 Kč. Tak jsem vyhledala recepty na netu ... jedná se vlastně o pečené ovoce s cukrem ... a včera vyzkoušela první verzi ... je vynikající - kdyby někdo chtěl vyzkoušet, přidávám recept:


Suroviny:

1 kg jablek(oloupané, na malé kousky nebo nastrouhat)

800 g rybízu(červený, žlutý)

velká sklenice meruňkových povidel (na 1kg meruněk 200g cukru, svařit o 1/3)

1 citron(bez kůry a pecek, nakrájený na malé kousky)

4 hřebíčky

2 malé lžičky mleté skořice

½ kg cukru

4 hrsti bezinek

 

Postup:

Během léta nasbíráme rybíz, zamrazíme.

Z meruněk uděláme povidla: na kilo ovoce dáme 200 g cukru, nakrájíme na kousky a vaříme,až se vyvaří asi třetina obsahu- naplníme do sklenic a sterilizujeme jako marmeládu.

Bezinky nasbíráme a zamrazíme.

Když dozrají jablka, vyrobíme pečený čaj: jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky, nebo nastrouháme na hrubo. Přidáme ostatní suroviny a promícháme. Pečeme v troubě 35 minut na 180°C. Asi 4x promícháme (jinak by se ovoce navrchu připálilo). Horké okamžitě plníme do skleniček, otočíme víčkem dolů na 20 minut, aby se zasterilizovalo. 

Použití:

Do čajového hrnku dáme 3-4 lžičky zapečeného ovoce a zalijeme horkou vodou.


Další vyzkoušená kombinace - hrušky se zázvorem a bílým rybízem, také vynikající :-)   :

1,2 kg očištěných nastrouhaných hrušek bez šlupky

0,6 kg bílého rybízu

300g kořene zázvoru, nastrouhaného najemno

0,5 kg cukru

6 hřebíčků

1 citron bez kůry a pecek nakrájený nadrobno

šťáva z 1 citronu



Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 09. 2013 15:01
Je dobré vzít pokaždé jinou směs ovoce, prostě co zrovna je a čeho se chcete zbavit z mrazáku. Dělala jsem to i s umělým sladidlem- pro diabetika a byl také výborný.
29. 09. 2013 20:55
Tip na kombinaci: hruška+čerstvý zázvor(nastrouhat na hrubo)
28. 09. 2013 11:08
Meruněk je škoda, stačí jablka, švestky, citron. šťáva, hrušky, bezinky, prostě něco levného ( koření: zázvor, badyán, skořice, hřebíček), lepší druhy ovoce si nech, v zimě se Ti hodí na ovocný pohár :-))))
28. 09. 2013 10:43
děkuji za radu asi to tak udělám v mrazáku mám meruňky, švěstky, broskve a trochu malin a borůvek tak to by byla první směs a druhá asi koupíme hrušky a zázvor a bude ;)
28. 09. 2013 10:38
Nelamte si hlavu, jaké ovoce tam dáte, je to úplně jedno :-) jo a také tam nedávám tu marmeládu, přijde mi to škoda a dvojí práce :-)
Dají se tam dát místo rybízu ostružiny a nebo ho udělat bez toho červeného ovoce, je pak krásně žlutý, přihodit zázvor nebo nebo limetku i s kůrou, kousek vanilky ...
28. 09. 2013 10:04
no to je ještě lepší, ty nemám taky :( ale na zahradě je ještě bez černý tak že by?
28. 09. 2013 10:02
Myslím, že by bylo možné rybíz nahradit brusinkami.
28. 09. 2013 09:54
jejda já už nemám rybíz :(
28. 09. 2013 09:30
JJ, v některých receptech se na závěr po upečení přidává rum. Usoudila jsem, že bude nejlepší udělat čaj bez rumu, rum se když tak může přidat až při přípravě :-)
27. 09. 2013 20:58
Čaj je skutečně vynikající. Nádherně voní a skvěle chutná. Dnes mě o něj požádala dokonce vnučka, která nad ním vloni dělala fůůůj a když se dostavil před chvilkou její přítel, tak mě také požádal o voňavý čaj :-))). Prostě nemá chybu.Mám ho z poloviční dávky dávky ochucený rumem, druhá půlka je pro děti bez rumu.
27. 09. 2013 18:56
Když se zima zeptá ...... Jo jo znám, je to výborné. Díky za připomenutí !!
27. 09. 2013 16:08
To vypadá velmi dobře!!! Tedy, i s tím rumem! Vyzkouším, akorát že nemám meruňková povidla, no, koupená marmeláda nebo džem asi nebudou tak dobré, ale zkusím to.
27. 09. 2013 15:56
Pečený čaj je výborný i když na mě moc sladký ..Koukám tady chybí důležitá ingredience ......RUM
27. 09. 2013 15:52
Loni jsem pečený čaj poprvé dělala doma a byl vynikající. Určitě letos zase udělám. Přidala jsem i trochu černých jeřabin a švestek.
Jinak z černých jeřabin jsem tento týden dělala likér a má taky úspěch.
27. 09. 2013 15:04
Pečený čaj je vynikající, mám ráda hrušky+ zázvor
27. 09. 2013 13:57
werbra: ovoce můžeš použít klidně zmražené (ten rybíz jsem měla taky v mražáku) ... myslím, že ho ani nemusíš rozmrazovat - stačí jen promíchat a dát péct
27. 09. 2013 13:55
Můžu použít třeba mražené ovoce z Kauflandu, rozmrazit a udělat to sním podle tvého receptu? Určitě je to hodně dobré, asi to někdy vyzkouším, ale nevím jestli se mi to povede.
27. 09. 2013 13:54
Bezinkový likér znám a pravidelně ho dělám už několik let, na počínající škrábání v krku nemá chybu :-)
27. 09. 2013 13:52
výborný je s malinami :)
27. 09. 2013 13:51
Ten mám opsaný od Bohdanky a máš pravdu, je skvělý. Letos jsem ho pekla 3x a polovinu jsem stihla rozdat v rodině a to jsem šetřila :-D. Byla levná jablka a švestky, hroznové víno, ještě jsem navíc přidala badyán. Čaj nemá chybu :-D. S bezinkami ještě budu dělat a jestli jich bude dost, tak bych udělala ještě bezinkový likér, ten je také bez vady :-D. Jsi šikula.
27. 09. 2013 13:46
Ohledně použitého ovoce, je možné použít téměř cokoliv, zásada je, aby zhruba polovinu tvořilo ovoce kyselé. Výborné prý jsou i hrušky se švestkami a badyánem.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři