Datum registrace: 21. 01. 2013
nocar
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136806.62 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5694 h 51 min |
nocar
Jak psát blog?Diabetik a pivo
14. 03. 2013
Diabetik a pivo
Co by měl “diabetický pivař “ vědět :
- pivo patří z hlediska cukru mezi nápoje s nejvyšší cukernatostí (pomineme-li sladké likéry a různé šálky“čekulády” )
- pivo má ještě vyšší glykemický index ( GI ), než má čistá glukóza, která byla vybrána za základ měření GI ! Pivo má GI až 120 !
Pozn. : glykemický index ( GI ) je číslo, které nám říká jak rychle se vstřebává tj. jak rychle je štěpen z té které potraviny cukr do krevního oběhu. Za základ byla zvolena glukóza, protože má nejvyšší rychlost vstřebávání do krve ( v trávicím traktu se již nemusí štěpit) a byl jí proto přidělen index 100 . GI u ostatních potravin jsou poměrná čísla vůči číslu rychlosti vstřebávání glukózy. Na př. GI chleba je 50, což znamená, že cukr z chleba se vstřebává do krve 2x déle než snědená čistá glukóza .
- obsah cukru v pivě je vysoký. Pivo má až 50 gr cukru na jeden litr, což v přepočtu znamená, že pokud si někdo dá na př. 5 piv, pak zkonsumuje jakoby 5 krajíců chleba! Když si dá diabetik 2.typu “na dietě” ( který má hlavní jídelní sacharidovou dávku ve dni odpovídající dvěma krajícům chleba) tři piva, pak překračuje povolený limit sacharidů a nastává sacharidová situace, jako kdyby snědl 3 krajíce chleba . Proto se celkem oprávněně říká pivu “tekutý chléb” . Co udělá takový přísun cukru do krve s glykémií diabetika je snadné si domyslet ....
- neinformovaný a neukázněný diabetik může poměrně brzy očekávat tzv. “Pozdní komplikace” . Skalní pivař – diabetik - může tyto komplikace očekávat především v oblasti amputace dolních končetin , kde obrovský nápor cukru ničí stěny vlásečnic a s tím související zásobování dolních končetin krví.
- pivov sobě skrývá pro diabetika ještě další „zradu“ : každému začínajícímu diabetikovi 2. typu probíhá z počátku jeho nemoc vždy latentně (skrytě – bez jeho vědomí) a to někdy i řadu let (pokud náhodná lékařská kontrola ji neodhalí dříve) . Většinou diabetik odhalí cukrovku až v pokročilejším stádiu, tj. v okamžiku, kdy ji již signalizují její charakteristické příznaky : žízeň a časté močení . Pivař – zatím nedhalený diabetik - ale i tyto již velice charakteristické příznaky obtížně rozpozná ! ! ! Žízeň totiž „hasí“ pivem průběžně a časté močení pak považuje za průvodní jev vyšší konsumace pivní tekutiny. Takže u něho může z výše uvedených důvodů probíhat latentní stádium podstatně déle než u diabetiků, kteří pivo pravidelně nekonsumují ! ! !
Na závěr skutečný příběh ze života, který souvisí s pivní tématikou :
Na jednom sezení „zdravých pivařů“ proběhla diskuze na téma „cukrovka“ . Protože účastnící sezení se nemohli dohodnout na tom, co to vlastně ta cukrovka je a zda ji někdo z nich náhodou již nemá, navrhl jeden z nich , že zná diabetika, který má glukoměr a nechť ho pozvou a ať jim všem změří „cukrovku.“ . Tak se také stalo. Pivaři se pozvanému složili na nákup elektrod a diabetik je začal měřit. Změřeno bylo 21 pivařů .
Je pravdou, žeměření bylo prováděno přímo při aktivní konzumaci piva, takže účastníci testu měli v sobě 2 – 6 12ti stupňových piv . Věk “testovaných” byl přibližně 20 – 60 let.
Pozvaný diabetik , který testování přítomným provedl, byl diabetikem odpovědným a informovaným . Upozornil proto ty, kterým naměřil přes 12 mmol (byli to dva pivaři) v jaké se nacházejí situaci (že jsou pravděpodobně diabetiky ) a jaké nebezpečí jim z této příčiny hrozí. Věděl jak je obtížné přesvědčit někoho v rozjařené společnosti, jak je bezpodmínečně nutné okamžitě změnit vše co cukrovka požaduje, ale pokusil se je alespoň přemluvit ať zajdou k lékaři .Marně . Tito diabetici měli “pádný”argument, že je nic nebolí, tak že to tak hrozné asi nebude. Bylo . Jeden zemřel do roka po testu, druhý o půl roku později . Dodrželi ale slovo a lékaře skutečně nevyhledali. Zemřeli jeden na infarkt a druhý na mozkovou mrtvici . Do statistik úmrtí na cukrovku se však nikdy nedostali , protože nikdo nevěděl, že cukrovku měli, ani členové jejich rodin. Jen pivaři od „Zlatého úhoře“ věděli své . Ale proti nim je “hrob ukecaná bába“ .........
Další měření –pokud je mi známo - se již nikdy nekonalo.
Pozůstalí pivaři se dále již řídili jen konečným veršem básně „Štědrý den“ K. J. Erbena :
„ Toč se a vrč, můj kolovrátku,
všeckotˇ ve světě jen na obrátku
a život lidský jako sen ... “
„Však lépe v mylné naději sníti.
před sebou čirou temnotu,
nežli budoucnost odhaliti
strašlivou poznati jistotu ! „
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
nocar
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
To o tom vysokém GI piva jsem netušila. Dáváme si pivko (jedno a většinou nealko) na kole jako ionťák. Byla jsem přesvědčená, že tělo za vytrvalostního pohybu rychlé cukry potřebuje. Nebo se mýlím?
Jsem za osvětu velice vděčná.