Datum registrace: 24. 07. 2011
renca13
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 2.75 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136532.25 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5678 h 47 min |
renca13
Jak psát blog?Přříprava potravin
14. 03. 2015
Příprava potravin je velmi důležitá a ovlivníte ní celkovou výživovou hodnotu. Poradíme vám jak je vařit, abyste z nich získali co nejvíce dobrého.
Máme několik možností jak připravíme naše jídlo. Zeleninu můžeme uvařit, udělat na páře, ovoce do smoothie může být čerstvé nebo mražené, můžeme ho krájet nebo ho ponechat v celku a existují další faktory, které mají dopad na to, co našemu organismu poskytnou. Podívejme se tedy společně na to, v jaké formě nám dají největší výživu!
Brokolice
Takto ne: Příprava v mikrovlnce či vaření ve vroucí vodě
Takto ano: Pára!
Proč: Vaření v páře pomáhá udržovat živiny v zelenině mnohem lépe, než jiné metody vaření. Jde zejména o sulforán, antioxidant se silnými protinádorovými vlastnostmi. V krevním oběhu posiluje obranný systém organismu. Obsahuje jej také kapusta, květák a rukola.
Jahody
Takto ne: Krájíte je
Takto ano: Jezte je celé!
Proč: Jahody v celku obsahují o 8-12% vitamínu C více, než když je rozřízneme. Dokázala to brazilská studie v roce 2011 a odborníci tvrdí, že důvodem je vitamin C, který se začne odbourávat, pokud je vystaven světlu a kyslíku. Vitamin C v jahodách navíc pomůžete udržet pokud je budete skladovat v ledničce.
Víno
Takto ne: Necháte láhev otevřenou
Takto ano: Pijte čerstvě otevřené víno!
Proč: Pokud necháte láhev s červeným vínem otevřenou déle než 12 hodin, prospěšné organické kyseliny a polyfenoly se začnou rozkládat. Nezískáte tak všechny zdravé účinky, které vám může sklenka červeného vína poskytnout.
Rajčata
Takto ne: Jíte je v syrovém stavu
Takto ano: Zahřejte je!
Proč: Zahřátí rajčat výrazně zvyšuje jejich hladiny antioxidantů. Před konzumací je proto směle hoďte na pánev s olivovým olejem. Lykopen, který obsahují, je totiž rozpustný v tucích a ty potřebujeme pro vstřebávání těchto látek. Rajčata vám tak dodají potřebné živiny, které přispívají ke snížení rizika mrtvice, rakoviny prostaty a správné funkce mozku.
Zelené fazolky a hrášek
Takto ne: mrazírenské boxy v obchodech obcházíte
Takto ano: Připravujte je zmrazené!
Proč: "Většina lidí si myslí, že pouze čerstvé jsou zdravé, ale to je obrovský omyl," tvrdí Cluskey. Věděli jste, že mražené ovoce a zelenina mají vyšší hladiny antioxidantů, včetně polyfenolů, vitaminu C a betakarotenu, než čerstvé?
Živiny se po jejich sklizni časem začnou rozkládat. Z mražených produktů je získáte v "plné parádě".
"Teplo, voda, skladování, vzduch, to vše může způsobit úbytek živin," říká Mary Cluskey, profesor výživy na Oregonské univerzitě.
převzato z..https://www.facebook.com/irca.vesela
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
renca13
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?