TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 09. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

zuzik721

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 21459
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136532.25 km
Kolo: 66634.70 km
Cvičení: 5678 h 47 min

Přátelé

zuzik721

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Dejte si zelí :-)

08. 12. 2013

Dejte si zelí!

Vepřová pečeně má minimálně jednu zdravotní výhodu: obvykle k ní bývá zelí.  A to je kolikrát lepší, než celá lékárna !!

Kysané zelí je vlastně terapeutický zázrak. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Na talíři tak máte účinný lék proti chřipkám, nachlazení a virózám.

 Zelný salát proti chřipce

Bioaktivní obsah v podobě bakterií mléčného kvašení aktivizuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Důvodem jsou izotiokyanáty - látky, které vznikají procesem kvašení a chrání tělo před rakovinou. Šťávu z kysaného zelí proto nevylévejte, ale pijte ji, protože je velmi zdravá. Navíc výrazně zrychlí váš krok...

Přečtěte si také:  Největší přírodní vitamínové bomby

Již 200 g kysaného zelí pokryje naši denní potřebu vitaminu C. Lepší verzí než teplé zelí je salát za syrova (cibule, kmín, sůl a cukr nebo sladidlo), který se hodí jako zimní příloha doslova ke všem slaným jídlům. Můžete ho dělat jak z kysaného zelí, tak z rovnou z hlávky - také bude zdravý, ale o účinek láku méně.

Na izotiokyanáty je bohaté nejenom zelí,  ale veškerá košťálová zelenina, jako je brokolice, růžičková kapusta, květák nebo kapusta.

Zelí? Jedině za syrova

Už tři porce zelí (nebo také syrové brokolice) za měsíc dokáží snížit riziko nádoru v močovém měchýři téměř o 40 %, zjistili američtí vědci z Ústavu pro výzkum rakoviny v Roswell Parku z Buffala ve státě New York. Všichni, kdo jedli alespoň tento minimální objem příslušné zeleniny, snížili riziko rakoviny o 40 %.

Protirakovinný účinek je však  mnohem vyšší u nekuřáků. Přesto bylo mezi kuřáky, kteří jedli tři porce syrové košťálové zeleniny za měsíc, o 73 % nádorů méně, než mezi kuřáky, kteří nesnědli ani toto minimální množství.

Pozor, výhody se vztahují jen na syrovou zeleninu, neboť vaření snižuje blahodárné účinky izotiokyanátů o 60 až 90 %.

Naše zelí je nejlepší!

To však neplatí pro zelí. Oblíbená česká lahůdka - zelí - se stává doslova lékem až poté, co projde procesem kysání.  Právě během něj v zelí vzniknou izothiokyanáty, které  kromě měchýře účinně chrání před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu.

Američtí odborníci si všimli u polských imigrantek, že u nich po pobytu v USA během několika generací prudce vzrůstá počet případů karcinomu prsu, před nímž je dosud chránila domácí strava bohatá na kysané zelí.

Důležité je, aby kysané zelí dostávaly dívky v období dospívání. Pak jsou chráněny i v dospělosti. Vědci z univerzity v Michiganu ale tvrdí, že stejným způsobem se mohou chránit i starší ženy.

  

Zelí zachránilo Řím

Během výstavby Velké čínské zdi dostávali stavební dělníci nasolené zelí s rýží, aby byli zdraví a silní.

Když Mongolové později dobyli Čínu, převzali používání nasoleného zelí jako potraviny vhodné pro dlouhé cestování. A když se mongolské hordy ve 13. století dostaly na svých cestách až do Maďarska, přinesly s sebou do Evropy i používání nasoleného zelí. To se pak stalo jednou ze základních potravin ve východní Evropě a v Německu.

Uchování zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Historik Plinius o něm kdysi napsal, že zelí uchránilo Řím po mnohá staletí před rukama felčarů.

Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi.

Zelí proti depresi

Díky činnosti bakterií mléčného kvašení je obsah vitaminu C v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém. Působí také proti depresím, protože obsah vitamínů skupiny B je dobrý pro nervovou soustavu. 

V kysaném zelí najdeme také vitamin K a z prospěšných  prvků třeba draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy.  Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Snižuje také krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Jinými slovy - naběháte se, ale stojí to za to! 

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 12. 2013 21:19
Zelí mám ráda na všechny způsoby :-)), vlastně, měla jsem ráda :-((
09. 12. 2013 07:11
xxleoxx: bílkoviny mám v plusu běžně do sebe dávám kilo tvarohu za den, v kombinaci s pšeničnými otrubami či jinou vlákninou to zasytí na dlouhou dobu :-)
09. 12. 2013 00:42
mosem: nj.. ale víš kolik by tělo spotřebovalo energine na zpracování a natrávení 9 kg zelí? :D jen než bys to požvýkal tak bys víc spálil, než z toho získal, nehledě na vnitřní pochody, které taky nejsou perpetum mobile :D
08. 12. 2013 21:48
Já každoročně mažu k babičce do sklepa k jejímu soudku, jím to pak rovnou na místě! :D Nevím, ale když si to vezmu domů, už to není ono :D Prostě nejlepší je to přímo "u zdroje" ve sklepě... jsem schopná tam pak pobít opravdu dlouho...
08. 12. 2013 20:18
to xxleoxx: náhodou jsem si to cvičně spočíval. Kdybych snědl 9 kg zelí, tak mně to stačí energeticky, a dokonce i něco bílkovin by tam bylo :-DDD
A hlad bych určitě neměl :-))

martin-hh: tohle by asi nebylo nic pro mne. Docela by mně zajímalo, jestli je požívání (slovo jídlo bych v této souvislosti asi nepoužil) kombinace zelí+otruby vyznáváním asketické filozofie, nebo ti to fakt chutná?!

Ale jinak - zelí mám rád, jako zelňačka, jako příloha, s pohankou, salát....
08. 12. 2013 20:06
martin-hh: nj sice zasytí, ale výživové hodnoty mimo vitaminy =0, na něco to tělo musí jet, auto bez benzínu taky nerozjedeš. aspn k tomu přihodit něco s bílkovinou a už by se o tom dalo uvažovat, na protáhnutí střev zajisté dobrá volba :)
08. 12. 2013 19:03
Když mě se po kysaném zelí dělají na jazyku puchýře a otéká mi. Mohu jen zelí sterilované a nebo červené :-(
08. 12. 2013 18:00
Tělo není zvyknuté přijímat stravu bohatou na vlákninu, časem si to sedne.
08. 12. 2013 16:34
Mám ráda zelí ale když chodím mezi lidi, tak je to hrůza. Hrozně nadýmá :(
08. 12. 2013 16:24
xxleoxx: ještě se k tomu dá nabouchat jablečná vláknina a psyllium, nebudeš mít hlad půl dne :-)
08. 12. 2013 15:32
miluji zelí .. mňam asi si ho zase budu muset koupit ;)
08. 12. 2013 14:02
martin-hh: zažínám si myslet, že si robocop :D
08. 12. 2013 13:58
Syrové zelí je moje nejčastější strava, dobře zasytí a nejlépe v kombinaci s pšeničnými otrubami :-)
08. 12. 2013 08:55
Zelí je zelí, nakládáme si ho už roky doma sami......
13. 11. 2013 09:33
Včera jsem na zelí úplně zapoměla, tak dnes. A sněhuláčci jsou krásní.
12. 11. 2013 13:48
Zelí taky můžu, červený si děláme do zeláku sami, bílé kupuju, otické neznám, tady mají dobrovodské, je dobrý :-)
12. 11. 2013 13:44
Teď je sezóna ! I na trzích ho mají ! Zdravá lahůdka . :-)))
12. 11. 2013 12:38
Miluju zelí a to v podstatě jakékoliv, kysané v lepenici, sterilované obojí barvy jako salát, kedlubnové zelí, cuketové zelí...ale dobrému kysanému se nic nevyrovná!
12. 11. 2013 11:55
Hned večer otvírám náš soudek a bude první ochutnávka.
12. 11. 2013 11:41
No to je paráda. Hned si jdu dát na talíř. :o))
12. 11. 2013 11:36
Tak jelikoz jsem vyrustsla v Oticich tak na zeli ujizdim, hlavne na tom kysanem. A muj deda rika ze stava z nej je nejlepsim stitem proti chripce. Asi vas neprekvapi ze mam rada vsechno kysele a stava ze zeli mi tim vic chutna cim je kyselejsi:-D
12. 11. 2013 11:15
zelí je má oblíbená zelenina,rovněž jako renča každá úprava mi chutná a podle D.Testu vychází také kyselé zelí z Lidlu ,jinak kupuji Otické
12. 11. 2013 11:08
Zelí můžu na jakýkoliv způsob, akorát ho kupuju, domácí nedělám :-((
12. 11. 2013 11:02
Já si vyrábím doma spoustu věcí, ale zelí k nim zatím nepatří ... zase tolik se ho u nás nesní - ale třeba časem??... :-)
12. 11. 2013 11:00
tak to je super :-)
12. 11. 2013 10:57
zrovna u tvého článku baštím zelný salát s křenem :-)
12. 11. 2013 10:55
víš jak to chodí... co si doma neuděláš,.....
12. 11. 2013 10:52
Kyselý zelí mám moc ráda :-) Jedinej problém ... chce to vyrobit si vlastní - nedávno řešili kyselý zelí v dTestu - výsledek byl ten, že většina kupovaného zelí neobsahuje ani vitamín C, ani prospěšné bakterie, zato různé konzervanty :-((

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři