Ing. Hana Málková
Zelenina je na jednu stranu plná vitaminů a dalších prospěšných látek, ale na druhou stranu je v tomto ohledu velmi křehká a nesprávnou manipulací můžeme o řadu těchto pozitiv přijít. Proto vám přinášíme základní rady, jak se zeleninou zacházet, abyste využili jejích pozitiv co nejvíce.
1. Čím čerstvější, tím lepší
Zelenina ztrácí některé vitaminy velmi rychle, proto je nejlepší, když se k vám na talíř dostane co nejdříve po sklizni. A samozřejmě by měla být sklizena ve své plné zralosti, kdy je obsah většiny pozitivních látek nejvyšší. Ideálně tedy z vaší vlastní zahrádky rovnou na talíř. :-)
2. Kupujte sezónní a lokální druhy
Ne každý má vlastní zahrádku a neobejde se tak bez toho, aniž by musel pro zeleninu do obchodu či na trh. Pokud to lze, kupujte sezónní druhy zeleniny, které nejsou dováženy zdaleka. Vybírejte kusy, které nejsou nijak natlučené, zvadlé nebo jinak poškozené.
3. Na nákup raději častěji
Čerstvou zeleninu raději kupujte častěji, než abyste si dělali zásoby, které budete skladovat dlouhou dobu v lednici a přicházeli tak o cenné vitaminy. Pokud nestihnete koupit čerstvou zeleninu, můžete sáhnout po mražené nebo sterilované.
4. Omývejte a krájejte až těsně před podáváním
Zelenina ztrácí cenné látky při kontaktu s vodou, vzduchem nebo i stykem s kovovými předměty, proto ji připravujte vždy až těsně před konzumací.
5. Zeleninu myjte vcelku
Při kontaktu s vodou dochází ke ztrátám vitaminu rozpustných ve vodě, proto je vhodné mýt zeleninu vcelku pod tekoucí vodou a nijak dlouho ji nemáčet, aby byl kontakt s vodou co nejmenší a nejkratší.
6. Přípravy zkraťte na minimum
Jak již bylo řečeno, ke ztrátám vitaminů a dalších látek dochází také při kontaktu se vzdušným kyslíkem, vysokou teplotou či styku s kovem. Čím déle tedy bude zelenina vystavena některému z těchto činitelů, tím větší budou ztráty vitaminů a dalších prospěšných látek.
7. Vařte jen nezbytně dlouhou dobu
Zeleninu nevařte příliš dlouho, vkládejte ji až do vroucí vody, vařte pod pokličkou a příliš nemíchejte. Vývar ze zeleniny ideálně použijte například pro přípravu polévky, skrývá v sobě pozitivní látky (např. některé minerální látky), které se do vody vyluhují a je škoda je nezužitkovat. Vhodné je také zeleninu připravovat v páře, kdy jsou ztráty menší.
8. Existují i výjimky
Některé látky jsou naopak využitelné až po tepelném zpracováním, typickým představitelem je lykopen obsažený v rajčatech, ale i další karotenoidy obsažené zejména v zelených, žlutých, oranžových a červených druzích zeleniny. Proto do jídelníčku zařazujte i tepelně opracovaná rajčata, mrkev či dýni, ať už vlastnoručně zpracované nebo využijte hotové produkty například v podobě rajčatového pyré.
9. Před zmrazením blanšírujte
Pokud si chcete udělat zásoby ze zahrádky na zimu, není nic jednoduššího než zeleninu zamrazit. Je však vhodné ji před zmrazením krátce spařit horkou vodou a následně zchladit, díky čemuž se zajistí inaktivace enzymů a mikroorganismů, prodlouží se trvanlivost zeleniny, ale chuť i vitaminy zůstanou z velké části zachovány.
10. Plesnivé musí do koše
Pokud narazíte na plíseň, vyhoďte rovnou celý kus a neokrajujte jen poškozenou část, plíseň produkuje toxiny, které mohou být obsaženy v celém kusu zeleniny.
Pamatujte si, že abyste získali veškeré benefity se zeleninou spojené, musíte s ní zacházet velmi opatrně, nicméně i mírně "znehodnocená" zelenina je stále zelenina, která si zachovává mnoho pozitiv (mimo poslední bod týkající se plísně, tam buďte raději nekompromisní)! :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.