Dýně je skvělou podzimní surovinou, kterou můžete do jídelníčku zařadit i při hubnutí.
Ač je na chuť velmi sladká a patří mezi zeleninu s vyšším obsahem cukru, nemusíte se jí ani při hubnutí obávat. Obsah cukru není nijak vysoký a je vyvážený vlákninou a celou řadou pozitivně působících látek.
Dýně obsahuje průměrně 5 g cukru ve 100 g. Podobný obsah cukru má například mrkev. Populární batáty, které do redukčního jídelníčku doporučuje nejeden poradce, obsahují ve 100 g až 8 g cukru.
Dýně a nutriční hodnoty
Dýně obsahují okolo 90 % vody a mají proto nízkou energetickou hodnotu a skvěle se hodí do jídelníčku při hubnutí i racionálním stravování.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g
Energie |
Bílkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
Vláknina |
120–160 kJ |
1–2 g |
0,1–0,5 g |
4–8 g |
1,5–2,5 g |
vitamin B1 |
vitamin B2 |
vitamin C |
provitamin A |
betakaroten |
0,05 mg |
0,05 mg |
11,2 mg |
37 RE |
0,45 mg |
hořčík |
fosfor |
draslík |
vápník |
železo |
12 mg |
42 mg |
294 mg |
22 mg |
0,8 mg |
Z tabulky je patrné, že dýně jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek a fytonutrientů.
Nejvíce zastoupenými minerálními látkami jsou draslík, hořčík, vápník a železo. Z vitamínů dominuje “céčko, áčko” a betakaroten, což je prekurzor vitaminu A a významný antioxidant. Bylo zjištěno, že betakaroten je účinná zbraň proti rakovině, zvyšuje obranyschopnost našeho organismu a chrání kůži před poškozením z nadměrného slunění. Čím je dýně oranžovější, tím vyšší je i obsah betakarotenů.
Dýně v jídelníčku podporují funkci trávicí soustavy, působí močopudně a žlučopudně.
Dýně a její druhy
Dýní, přesněji tykví, existuje mnoho druhů a jsou velmi variabilní i ve svých tvarech a velikostech.
Asi nejoblíbenějším druhem v kuchyni je dýně Hokkaidó. Ta po dozrávání tolik nedřevnatí a díky tomu ji nemusíte loupat, což je činnost docela namáhavá a leckdy se neobejde bez zranění.
Zajímavým druhem je dýně špagetová, která se po upečení rozpadne na silná vlákna připomínající špagety, a tak můžete svůj jídelníček zajímavě obohatit.
Dalšími druhy jsou například dýně obecná, muškátová nebo máslová.
Víte, že mezi tykve se řadí i cukety a patizony?
Dýně v kuchyni
Dýně má opravdu bohaté využití. Můžete ji použít do zeleninových salátů, konzervovat v kořeněném nálevu podobně jako okurky nebo ve sladkém nálevu jako kompot, můžete z ní připravit polévky, omáčky, můžete ji zapékat v různých pokrmech nebo nastrouhat s bramborem na bramboráky nebo noky. Dýně můžete použít i do sladkých jídel a moučníků.
Pokud vás odrazuje náročné loupání a krájení dýně, pak ji stačí překrojit nebo propíchat vidličkou a upéct v troubě. S upečenou dýní se lépe pracuje a dužnina vydrží i několik dní v lednici nebo ji můžete i zamrazit. Můžete ji také rozmixovat na pyré a dále libovolně využívat jako „polotovar“ na omáčky, polévky, pomazánky nebo při pečení.
Při pečení se odpaří část vody, část cukru zkaramalizuje a vytvoří se některé specifické aromatické látky, díky čemuž pečená dýně získá svou skvělou chuť. Polévka, pomazánka nebo omáčka tak bude vždycky o trochu lepší z dýně pečené než vařené.
Inspirace do kuchyně ze STOBích receptů
Polévka
Dýňová polévka je podzimní klasikou, která se objeví téměř na všech jídelních lístcích. V restauraci ale dejte pozor, polévka je často plná smetany nebo tučného kokosového mléka, raději si polévku připravte doma. Pro přípravu můžete použít menší množství 10% smetany nebo kokosové mléko light. Pokud budete chtít šetřit tuk ještě více, můžete použít i mléko nebo udělat polévku jen ze zeleniny.
Jestliže polévku máte jako hlavní jídlo, nezapomeňte doplnit i nějaký zdroj bílkovin, aby vás více zasytila. Můžete například do polévky přidat cottage, orestované krevety nebo tofu.
Vyzkoušejte například mrkvovo-dýňovou podzimní polévku ze STOBí kuchyně.
Pomazánka
Variací na dýňové pomazánky je nespočet. Základ tvoří pečená dýně a pak už je jen na vás, s čím ji zkombinujete. Můžete vyzkoušet variantu s cizrnou, cottagem, tvarohem, Lučinou nebo třeba chuťově výraznější bryndzou. Na dochucení se k dýni hodí chilli, rozmarýn, šalvěj nebo tymián.
Zkuste třeba pomazánku z pečené dýně a cizrny.
Zeleninový salát v teplé i studené verzi
Pečená dýně skvěle obohatí jakýkoli zeleninový salát, výborná je kombinace s chuťově výraznějším sýrem (například fetou nebo kozím sýrem).
Salát s pečenou dýní a sýrem feta je skvělou volbou.
V chladnější dny můžete vyzkoušet i teplou zeleninovou směs, jako například salát z černé čočky a pečené dýně.
Přílohy
Dýni můžete využít i jako přílohu - dýní (pečenou nebo vařenou) zpestříte bramborovou kaši nebo noky. Vyzkoušejte dýňové noky s hlívou, kuřecím prsem a ricottou.
Dýňové pyré nebo „špagety“ ze špagetové dýně můžete použít i jako samostatnou přílohu.
Omáčky s masem i bez
Dýně je opravdu univerzální surovina. S dýní můžete vyzkoušet různé formy „eintopfů“, například hovězí s dýní a batáty.
Skvěle se hodí do italské kuchyně, připravit si můžete dýňové rizoto nebo těstoviny s dýňovou omáčkou.
Využijete ji i při přípravě asijských pokrmů. My jsme připravili například asijské jehněčí curry s dýní, které lze ale stejně tak dobře připravit bez masa (například s tofu).
Nebojte se ale experimentovat a dýni zakomponovat do jakéhokoli jídla – třeba do anglického pastýřského koláče.
Sladké recepty
Díky sladké chuti dýni využijete i při pečení a přípravě různých moučníků. Vyzkoušejte některý z našich sladkých receptů:
A jak máte dýni nejraději vy? Inspirujte nás svými oblíbenými recepty!
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.