Autor článku: Ing. Lenka Vymlátilová, recenze Ing. Hana Pávková Málková
Tousty a sendviče, jaký je mezi nimi rozdíl?
Toustem (nebo toastem) se správně nazývá opečený plátek chleba. Je to vlastně na sucho opečená topinka. A teprve tu si dle chuti obložíte.
U sendvičů se suroviny navrství na jeden plátek chleba, překlopí se druhým plátkem chleba a celá dobrota se zapeče nebo se podává zastudena.
V dnešním článku vám přinášíme tipy na zapečené sendviče. Nebo zapečené tousty, chcete-li.
Z praxe víme, že každý používá jinou terminologii, a tak je fajn ujasnit si, o čem bude dále řeč.
Svoji terminologii určitě neměňte. Cílem našeho článku je přinést vám novou inspiraci, co mezi dva kousky pečiva zapéct mimo tolik oblíbenou šunku a sýr.
Proč jsou tousty / sendviče tolik oblíbené? Protože jsou praktické a vždy moc dobré
- Hezky drží tvar a nerozpadnou se jako obložený chléb nebo rohlík. Díky tomu se mimo jiné vždy relativně čistě najíte. I vaše děti
- Jsou rychle hotové.
- Zapečete dovnitř i jakékoliv přebytky z ledničky a kuchyně. Zužitkujete i starší pečivo.
- Ještě teplé a křupavé jsou prostě neodolatelné. Ale i za studena jsou výborné. Vykouzlíte úsměv na tváři u všech strávníků.
- Díky zapečení jsou i lehce trvanlivější.
Výběr pečiva
Přímo k toustování a sendvičování se vyrábějí toustové chleby. Jejich výhodou oproti běžnému pečivu je delší trvanlivost a snadná dostupnost v celozrnné variantě.
Zapékat můžete ale v podstatě do čehokoliv. U nás doma děláme sendviče i z obyčejného chleba, žitného chleba nebo kaiserek. Skvěle tak zužitkujete starší pečivo. Pro zpestření můžete úplně stejně naplnit a zapéct celozrnné tortilly.
Klasikou je máslo, šunka, sýr a kečup. Jaké jsou ale další varianty?
-
Varianta Havaj
Pizzu Havaj nejspíše znáte. Zkoušeli jste ale klasickou variantu šunka a sýr obohatit o plátek ananasu?
-
Zapékaný sendvič s cottagem, rajčetem a pestem
Plátek chleba potřete cottagem (volte ten s hustší konzistencí nebo použijte jen „zrníčka“), poklaďte plátky rajčat a ochuťte lžičkou bazalkového pesta.
-
Toust Caprese
Klasická kombinace rajčete, mozzarelly a bazalky (nebo bazalkového pesta) je výborná i zapečená v toustu.
-
Tuňákový
Pečivo potřete hořčicí a obložte konzervovaným tuňákem. Hodí-li se to společensky, dejte si i cibulku.
-
Tuňák a vejce
K předchozí variantě přidejte navíc plátek natvrdo uvařeného vajíčka. Tuňáka můžete vyměnit například za uzenou makrelu.
-
Uzený losos
Plátek pečiva potřete cottagem, žervé nebo lučinou skyr, položte plátek uzeného lososa a dochuťte koprem nebo pažitkou.
-
Luštěninové pomazánky
Dnes jsou běžně dostupné různé luštěninové pomazánky (hummus) nebo si vyrobte domácí. Namažte je na pečivo a zapečte třeba s paprikou, která zapečením lehce zesládne.
-
Tofu a kimchi
Další vegetariánskou verzí je toust s tofu. Skvělá je kombinace s kimchi, můžete ale místo něj použít libovolnou čerstvou zeleninu. Místo tofu lze použít i tempeh (ten už je chuťově dost výrazný a doplňte ho místo kimchi spíše čerstvou zeleninou).
-
Avokádové
Rozmačkejte avokádo se špetkou soli, pepře a případně i česnekem. Potřete jím plátek pečiva, obložte šunkou nebo sýrem a rajčetem.
-
Avokádo s lučinou
Toustový chléb potřete lučinou (nebo jiným čerstvým sýrem) a poklaďte plátky avokáda a zapečte.
-
S vaječnou omeletou
Tousty naplňte vaječnou omeletou, přidat můžete i plátek sýra. Jak jistě víte, omeletu lze připravit také na x různých způsobů. Například se špenátem nebo hráškem.
Recept na tento toust se spočítanými nutričními hodnotami najdete zde.
-
Zapékané sendviče ve vaječném županu
Potřebujete-li výživnější svačinku, zapečte tousty společně s rozmíchaným vajíčkem. Doplníte tak bílkoviny, energii a taková svačinka vás určitě lépe a na delší dobu zasytí.
Vaše oblíbené sendviče nejprve krátce zapečte a teprve poté na ně nalijte rozmíchané vejce. Rovnoměrně přes celé tousty, část nateče i pod tousty. Nechte řádně propéct, aby vajíčko nezůstalo někde syrové.
-
À la štrúdl
Sendviče nasladko připravuje STOBí odbornice Tereza Rogalewiczová nejen dětem.
Tousty potřete máslem nebo tvarohem, poklaďte nastrouhanými jablky, můžete dle chuti přidat i rozinky nebo nasekané ořechy, ochuťte skořicí, případně špetkou skořicového cukru a zapečte.
Recept na sladký jablečný toust se spočítanými nutričními hodnotami najdete zde.
-
Elvisův toust
Tato varianta frčí zase u kolegyně Karolíny Ponocné Kamberské. Jedná se o variantu toustu potřeného arašídovým máslem a obloženého plátky banánů.
-
S tvarohem a ovocem
Třetí sladká varianta. Plátky toustů potřete tvarohem nebo ricottou a poklaďte oblíbenými kousky ovoce, například borůvkami, malinami nebo švestkami. Ochutit můžete skořicí, perníkovým kořením nebo různými směsicemi bylinek a koření pro sladké pokrmy.
Tipy, které se hodí na každý zapékaný sendvič / toust
- Vždy servírujte s čerstvou zeleninou (sladké varianty můžete doplnit čerstvým ovocem).
- Zeleninu můžete zapékat i dovnitř. Jde jen o vaše chutě. Někdo nemá rád zeleninu tepelně zpracovanou, jiné ji milují. Hodí se rukola, rajče, paprika, jarní cibulka, ředkvičky, listový špenát, ledový salát, okurka, kdo chce pálivější, může zapékat s různými druhy pálivých papriček. Toust skvěle ochutí i sušená rajčata.
- Nezapomeňte na zdroj bílkovin – kromě šunky a klasického eidamu můžete zapéct jiné druhy sýra (Cottage, mozzarellu), tuňáka, vejce (v jakékoli podobě) nebo sáhněte po rostlinných zdrojích jako je tofu, tempeh nebo luštěninové pomazánky. U sýrů dejte pozor na množství a jejich tučnost.
- Můžete zapékat jakékoliv zbytky. Například kousky pečeného masa, sekanou, karbanátky, vejce natvrdo, vaječné omelety atd.
- Místo másla používejte lučinu nebo rozmačkané avokádo. Anebo nemusíte mazat ničím.
- K ochucení používejte s mírou hořčici, kečup, ajvar, pálivé omáčky, různá bylinková pesta, bylinky čerstvé i sušené.
- Sladké sendviče ochuťte skořicí, perníkovým kořením nebo směsicemi pro sladké pokrmy (například od firmy Sonnentor). Cukr ani jiné sladidlo většinou není potřeba.
- Povrch sendvičovače je praktické postříkat olejem ve spreji.
- Pokud už nepřilnavý povrch není nepřilnavý, což dokáže pěkně naštvat, vkládejte do sendvičovače pečící papír.
- Zapékejte na nižší teplotu a hlídejte čas, abyste tousty nespálili. Hodně tmavě zbarvené tousty obsahují větší množství škodlivého akrylamidu.
Další tipy nejen na tousty najdete v e-booku:
>>Svačím zdravě se STOBem<<
E-book najdete v eshopu na www.stob.cz.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.