Jedním z nejčastějších nešvarů dětských jídelníčků je absence ryb a rybích výrobků. Ryby jsou však pro jídelníček dětí nezbytné. Velmi pádným argumentem pro nepostradatelnost ryb v dětském jídelníčku je fakt, že jsou hlavním, a dá se říci i nenahraditelným zdrojem vícenenasycených (zejména omega 3) mastných kyselin. Vícenenasycené mastné kyseliny jsou veledůležité pro správný vývoj dítěte a organismus si je neumí v dostatečném množství vytvořit sám.
Proč děti nerady ryby?
Důvodů absence ryb v dětském jídelníčku je několik. Klíčovou roli zde sehrává to, že pokrmy z ryb nejsou „tradiční“ součástí typické české kuchyně a nepodáváním ryb od malička se tak u dětí nevytváří chuťové zvyklosti. Je také nutné podotknout, že právě chybějící tradice zapříčinila, že málokdo umí rybu vhodně a chutně upravit.
Dalším problémem je samotná konzumace ryb. Mnoho dětí (ale i dospělých) totiž odrazuje přítomnost kostí. Rybu je díky nim nutné jíst pomaleji, a často je tedy pohodlnější zvolit jiné jídlo.
Jak podpořit konzumaci ryb našich dětí?
Pokud tedy chceme podpořit konzumaci ryb našich dětí, je jistě správnou cestou začít hledat možnosti, jak zařadit do jejich jídelníčku různé druhy, a to v různých chuťově příznivých úpravách. Nezapomeňme také, že bychom se neměli nechat odradit jedním nezdarem a ryby dětem pravidelně podávat. Děti si na nové potraviny někdy zvykají velmi dlouho a je třeba, aby je několikrát – odborníci říkají, že 7 až 15 krát – v různých modifikacích ochutnaly.
Což takhle dát si lososa?
Rybou, kterou děti obvykle velmi dobře přijímají, je losos. Je nejznámější a nejrozšířenější rybou po celém světě. K nejznámějším druhům patří losos obecný (atlantický), dále pak je velmi vyhledáván losos královský či pacifický. Protože svého času hrozilo lososu obecnému, jako první lososovité rybě, vyhubení, bylo přikročeno k jeho umělému chovu na farmách a také regulaci prodeje. Jeho umělý chov však není nic, čeho by se měl spotřebitel zaleknout. Paradoxně - uměle chovaní lososi obsahují více pozitivních omega 3 nenasycených kyselin než lososi žijící „volně“.
Losos chutná jak v teplé, tak studené úpravě. Syrový losos se využívá na přípravu sushi. Existuje mnoho receptů, ve kterých hraje hlavní roli právě losos. Inspirujte se v kuchařských knihách nebo naším receptem.
Kde koupit kvalitní rybu?
Lososa můžeme koupit jak celého, tak i filetovaného a to ve variantě s kostmi, tak i bez kostí. Chcete-li podpořit konzumaci ryb vašich dětí, dbejte samozřejmě i na kvalitu ryby, kterou kupujete.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Mražená se dá jíst celkem tilápie,steak z tuňáka,ale tresku nepozřu ani náhodou.