Mgr. Tamara Starnovská, Fórum zdravé výživy
-
Každé denní jídlo doplňte ovocem nebo zeleninou - zeleninu kombinujte syrovou i tepelně upravenou.
-
Do zeleninových salátů přidávejte semínka nebo ořechy, přidat je můžete i do jogurtu, kaše nebo jen tak na svačinu.
-
Zařazujte do jídelníčku luštěniny - neznamená to jen čočka na kyselo nebo hrachová kaše – zkuste je použít na přípravu polévek, pomazánek nebo salátů.
-
Vybírejte celozrnný chléb a pečivo - chutná stejně dobře jako bílé, stejně tak postupujte v případě příloh - vybírejte celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, rýži natural apod.
-
Všímejte si vlákninou obohacených potravin.
-
Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin, a to nejen kvůli vláknině.
-
Než začnete používat potravinové doplňky obsahující vlákninu, přečtěte si důkladně jejich složení a zvažte, zda doplňky opravdu potřebujete.
-
Při zařazování vlákniny nepřipravte svému organismu šok – zvyšujte množství vlákniny v jídelníčku postupně.
-
Uvědomte si, že základem správného stravování je pestrý jídelníček, který vám bude chutnat.
-
Nevíte-li si rady, nebo trpíte nějakým onemocněním, úpravy jídelníčku konzultujte s nutričním terapeutem.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Měsíc zeleniy nás teprve čeká, on si asi kaýdý musí najít to svoje, co mu bude chutnat.
no a ořechy a většinu semínek nemůžu, mám vlákniny většinu o něco míň než bych měla mít ale i žlutý semaforek beru jako úspěch