Bílkoviny jsou jednou ze tří základních živin (společně se sacharidy a tuky) přijímanou ve stravě. Řecký název „protos“, od něhož je odvozen odborný název bílkovin – proteiny, znamená prvořadý, tedy nenahraditelný. Chemicky jsou to z živin pouze bílkoviny, které obsahují ve své struktuře prvek dusík, který je nezbytný pro správné fungování obnovy buněk, tvorbu tkáňových hormonů či je stavebním prvkem nukleových kyselin, nesoucích genetickou informaci.
Bílkoviny se tráví v tenkém střevě, kde se využívají jednak na energii pro organismus (pokud není dostupná energie ze sacharidů a tuků) nebo jako stavební materiál pro fyziologické pochody v těle. Pokud tedy nedodáváme svému tělu dostatek bílkovin, je nuceno pracovat v nouzovém režimu, což přináší mnohé zdravotní důsledky vč. odbourávání vlastních bílkovin ze svalů.
Dospělý člověk by měl přijímat něco mezi 0,8 – 1,2 g bílkovin na kg své tělesné hmotnosti. Dlouhodobě je škodlivý jak nedostatek, tak i přebytek bílkovin. Nicméně, při hubnutí se velmi osvědčuje podíl bílkovin ve stravě zvýšit až na cca 30% z celkového energetického příjmu.
Výhodou dostatku bílkovin ve stravě je nejen to, že si snáze udržíte svoji dosavadní svalovou hmotu i při sníženém energetickém příjmu – na úkor tuků, které hubnete. Další výhodou je, že mají ze všech živin nejvyšší sytící schopnost. To znamená, že po jídle s vyšším obsahem bílkovin budete mít později hlad, než kdybyste zkonzumovali jídlo s převahou sacharidů o stejné kalorické hodnotě. Prakticky – pokud si dáte ke snídani sladký povidlový koláček, hlad vás překvapí o mnoho dříve, než když posnídáte krajíček chleba se sýrem Cottage, přestože měla obě jídla stejnou celkovou energetickou hodnotu. Totéž platí o chuti na sladké, která je po bílkovinných jídlech značně menší než po sacharidových.
Po konzumaci bílkovin dochází také k nejvyšší spotřebě energie už jen na trávení samotné ze všech tří živin. Trávení bílkovin je nejpomalejší a pro trávicí trakt nejnáročnější, proto je potřeba, aby organismus vydal více energie na činnost žaludku a střev, než je tomu u trávení sacharidů a tuků. Zvyšujete tak svůj energetický výdej, aniž byste cokoli dalšího dělali.
Pokud se tedy snažíte zhubnout, klaďte důraz na kvalitní bílkoviny ve stravě. Obecně platí, že by se měly ve stravě objevovat jak bílkoviny rostlinného, tak živočišného původu (zdroje bílkovin v potravinách naleznete ZDE).
Rostlinné zdroje bílkovin – např. luštěniny – mají tu výhodu, že obsahují málo tuků a vysoký podíl vlákniny. Mají však nižší tzv. biologickou využitelnost – to znamená, náš organismus je není schopen zcela zpracovat a využít pro své účely. Živočišné bílkoviny obsahují vyšší podíl esenciálních masných kyselin a jsou využitelné lépe (označují se jako plnohodnotné), avšak často s sebou nesou také množství tuků. Základními zdroji živočišných bílkovin jsou maso, vaječný bílek a mléčné výrobky. Při hubnutí bychom si měli vybírat do jídelníčku převážně méně tučné varianty.
Ideálním příkladem mléčného výrobku s přirozeně nízkým obsahem tuku a vysokým podílem bílkovin je čerstvý nezrající sýr jemné konzistence a smetanové chuti Meggle Cottage cheese. Tento hrudkovitý sýr je vyráběn podle tradičního domácího způsobu – zahříváním kyselého mléka, kdy se oddělí syrovátka od pevné složky v mléce a vytvoří se sýr.
Meggle Cottage cheese můžete zakoupit v široké obchodní síti v praktickém balení s plastovým víčkem, které umožňuje bezpečné uchování obsahu i po otevření fólie.
Meggle Cottage Cheese je nabízen v několika příchutích: Cottage cheese přírodní, Cottage cheese pažitka, Cottage cheese šunka/křen, Cottage cheese chilli, Cottage cheese hořčice-cibule.Lze jej využít i jako přísadu do salátů, brambor, teplých pokrmů a dokonce i „nasladko“ přidáním ovoce či lžičky medu.
Více informací na: www.cottage-cheese.cz, www.meggle.cz
Fantazii se meze nekladou, a proto právě nyní vyhlašujeme soutěž o nejlepší recept s Cottage cheese Meggle přírodní, kdy máte možnost přihlásit svůj vlastní nápad a získat od ostatních členů stobklubu svoje hodnocení ZDE.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Dodržovat přesně na procenta bílkoviny,tuky,sacharidy se mi zatím nedaří.
Katulata: Jsem ráda, že v tom nejsem sama :D