TOPlist
Sledujte nás:

Jak jsme citliví na sůl?

Zpět

Mgr. Andrea Jakešová

O škodlivosti konzumace nadměrného množství soli jste si už mohli přečíst v tomto článku. Dozvěděli jste se, že jedním z negativních důsledků nadměrného solení je zvýšení krevního tlaku, což může vést k dalším komplikacím a onemocněním. Nicméně věděli jste, že každá osoba nereaguje na sůl (sodík) stejným způsobem? Někteří z nás si mohou pravidelně dopřávat výrazně solené potraviny a krevní tlak budou mít stále v pořádku. Čím to je? Jako vždycky v tom má prsty genetika.

Efekt sodíku na krevní tlak se liší individuálně na základě takzvané „sůl-senzitivity“ daného jedince. Jako „sůl senzitivitní“ označujeme ty jedince, kteří jsou náchylnější ke zvýšení krevního tlaku v souvislosti s konzumací soli. Existují samozřejmě také „sůl-rezistentní“ osoby, které mohou konzumovat zvýšené množství soli, ale s jejich krevním tlakem to lidově řečeno nemusí ani hnout. Je možné, že ve svém okolí znáte někoho, kdo rád konzumuje slané sýry, uzeniny, jídlo si rád dosolí, avšak jeho krevní tlak je v normě. Není to ale důkazem toho, že by se lékaři mýlili a solení bylo neškodné, ale pouze důkaz toho, že se mezi námi vyskytují právě i sůl-rezistentní osoby.

Dá se sůl-senzitivita změřit?

Ano, určitým způsobem to lze, nicméně vám nedoporučujeme tyto experimenty provádět. Jednou z nejlépe dostupných metod je dodržování diety s rozdílným množstvím sodíku. Zhruba první 4 dny se konzumuje strava s velmi nízkým obsahem sodíku, poté se na dalších několik dní přejde na stravu na sodík bohatou. Současně je sledován krevní tlak. Pokud se ke konci diety zvýší alespoň o 5 %, jedná se o sůl-senzitivitu. Pokud se danému jedinci krevní tlak nezmění, je pravděpodobné, že se jedná o jednoho ze šťastlivců, u kterého dosolování takovou paseku nenadělá. Tento test ale neradím provádět doma, není běžný ani ve zdravotnických zařízeních. Zatím se jedná spíše o zajímavost, která je do praxe těžko přenositelná. Vliv genetiky na vznik kardiovaskulárních onemocnění se stále zkoumá a s jistotou víme pouze to, že nadměrné solení velké části naší populace škodí. A dávka soli v doporučeném rozmezí nakonec neuškodí ani těm sůl-rezistentním z nás.

Hodnocení (52 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 11. 2017 17:56
28. 11. 2017 10:59
Tak to bych zkusila :-)
27. 11. 2017 14:49
Jsem člověk "testovací", výsledek by mne zajímal, ale samozřejmě to zkoušet nebudu. Vzhledem k tomu, že mám nízký tlak přes poměrně značnou nadváhu a při jakémkoli stravování, lze výsledek nejspíš odvodit
27. 11. 2017 05:03
Děkuji
26. 11. 2017 21:01
spíš mám ráda sladké,než slané
26. 11. 2017 17:23
Mám známého, který má problém s ledvinami, takže musí hlídat sodík.
26. 11. 2017 11:38
Asi bych do experimentu nešla. Myslím, že můj muž patří mezi ty šťastlivce, kteří mohou solit jak chtějí, já se raději držím při zdi.
25. 11. 2017 18:58
zajímal by mě ten jídelníček s nízkým obsahem sodíku.

25. 11. 2017 15:35
zajimave.
25. 11. 2017 13:42
Zajímavý blog. Díky!
24. 11. 2017 22:17
To je zajímavý článek i pokus.
24. 11. 2017 21:50
Zajímavé informace
24. 11. 2017 21:40
Pořád něco nového.
24. 11. 2017 20:14
Průběh testu by mě opravdu zajímal :-)), zkoušet to samozřejmě nebudu :-))
24. 11. 2017 19:46
Zajimave...
24. 11. 2017 19:13
Zajímavé informace.
24. 11. 2017 17:48
Zajímavé
24. 11. 2017 17:46
Děkuji za info.
24. 11. 2017 16:36
Zajímavé informace, děkuji.
24. 11. 2017 16:13
Informace v článku jsou pro mě nové a velmi poučné.
24. 11. 2017 15:39
pokus se nemusí vyplatit.. to jste radši ani neměli psát, aby se nenašel nějaký nadšenec, co to bude chtít zkusit
24. 11. 2017 13:06
Experimentovat určitě nebudu. Děkuji za info.
24. 11. 2017 12:57
Děkuji za zajímavé informace.
24. 11. 2017 11:21
Tak ten test bych si ráda vyzkoušela. Ale pud sebezáchovy asi zavelí ne
24. 11. 2017 10:03
Taky to nebudu zkoušet.
24. 11. 2017 09:48
Zkoušet to nebudu, ale je to zajímavé.
24. 11. 2017 08:42
přesolená jídla jsou pro mne nepoživatelná, ale jestli jsem na sůl citlivá, to nevím
24. 11. 2017 07:26
No, moudřejší nejsem.
24. 11. 2017 07:19
zajímavé informace díky

Naši partneři