Mgr. Andrea Jakešová
O škodlivosti konzumace nadměrného množství soli jste si už mohli přečíst v tomto článku. Dozvěděli jste se, že jedním z negativních důsledků nadměrného solení je zvýšení krevního tlaku, což může vést k dalším komplikacím a onemocněním. Nicméně věděli jste, že každá osoba nereaguje na sůl (sodík) stejným způsobem? Někteří z nás si mohou pravidelně dopřávat výrazně solené potraviny a krevní tlak budou mít stále v pořádku. Čím to je? Jako vždycky v tom má prsty genetika.
Efekt sodíku na krevní tlak se liší individuálně na základě takzvané „sůl-senzitivity“ daného jedince. Jako „sůl senzitivitní“ označujeme ty jedince, kteří jsou náchylnější ke zvýšení krevního tlaku v souvislosti s konzumací soli. Existují samozřejmě také „sůl-rezistentní“ osoby, které mohou konzumovat zvýšené množství soli, ale s jejich krevním tlakem to lidově řečeno nemusí ani hnout. Je možné, že ve svém okolí znáte někoho, kdo rád konzumuje slané sýry, uzeniny, jídlo si rád dosolí, avšak jeho krevní tlak je v normě. Není to ale důkazem toho, že by se lékaři mýlili a solení bylo neškodné, ale pouze důkaz toho, že se mezi námi vyskytují právě i sůl-rezistentní osoby.
Dá se sůl-senzitivita změřit?
Ano, určitým způsobem to lze, nicméně vám nedoporučujeme tyto experimenty provádět. Jednou z nejlépe dostupných metod je dodržování diety s rozdílným množstvím sodíku. Zhruba první 4 dny se konzumuje strava s velmi nízkým obsahem sodíku, poté se na dalších několik dní přejde na stravu na sodík bohatou. Současně je sledován krevní tlak. Pokud se ke konci diety zvýší alespoň o 5 %, jedná se o sůl-senzitivitu. Pokud se danému jedinci krevní tlak nezmění, je pravděpodobné, že se jedná o jednoho ze šťastlivců, u kterého dosolování takovou paseku nenadělá. Tento test ale neradím provádět doma, není běžný ani ve zdravotnických zařízeních. Zatím se jedná spíše o zajímavost, která je do praxe těžko přenositelná. Vliv genetiky na vznik kardiovaskulárních onemocnění se stále zkoumá a s jistotou víme pouze to, že nadměrné solení velké části naší populace škodí. A dávka soli v doporučeném rozmezí nakonec neuškodí ani těm sůl-rezistentním z nás.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.