Ing. Hana Málková
Pokud se snažíte zhubnout, nebo je pro vás prostě jen důležité, co a v jakém množství jíte, vždy je výhodnější připravit si vlastní jídlo ze základních surovin. Jen tak máte opravdu kontrolu nad složením a kvalitou. Nicméně návštěva restaurací je součástí naší kulturní tradice a životního stylu a určitě není třeba se jí vyhýbat. Pokud si správně vyberete, v restauracích se můžete nejen dobře a zdravě najíst, ale i posedět v příjemném prostředí, ochutnat jídla, která si doma nepřipravujete a strávit příjemný čas s rodinou, přáteli či kolegy.
V první řadě je potřeba si ujasnit, za jakým účelem do restaurace míříte. Pokud se jedná o speciální příležitost a hlavním cílem je gastronomický zážitek, budete si pravděpodobně vybírat jinak, než když do restaurace míříte každý den na oběd.
Rady, jak si vybrat a poznat opravdu kvalitní restauraci, najdete v blogu k této výzvě.
Jak již moc dobře víte, žádné jídlo v malém množství a čas od času nám neublíží, proto pokud se jedná o zvláštní příležitost a jdete do restaurace spíše za zážitkem, tak si jídlo vychutnejte (čímž vás samozřejmě nenabádáme, abyste se přejedli) a až tolik neřešte, jestli zrovna přijmete trochu více nebo méně kalorií.
Pokud však chodíte do restaurace několikrát týdně na oběd, už je potřeba vybírat o něco důkladněji.
Vyplatí se navštěvovat již vyzkoušené restaurace, u kterých víte, že mívají v nabídce pokrmy, které budou splňovat vaše požadavky.
Dnes už je standardem, že většina restaurací zveřejňuje denní menu i stálý jídelní lístek na internetu. Podívejte se proto předem na aktuální nabídku a vyberte si už dopředu jídlo, které si objednáte.
Jak vybrat „vhodné“ jídlo v restauračních zařízeních?
3 základní pravidla správného výběru:
1. Vybírejte libové druhy masa, ryby nebo vegetariánské pokrmy s tofu, sójou, luštěninami apod.
2. Vyvarujte se smažených pokrmů a tučných omáček (smetanové, sýrové apod.) a sladkých pokrmů.
3. Nezapomínejte na zeleninu.
Orientační pomůckou pro Vás může být pravidlo „zdravého talíře“.
Váš “zdravý talíř ” by měl být tvořen z 50 % zeleninou, z 25 % přílohou a 25 % bílkovinou.
Pokud není vaším cílem hubnout nebo máte fyzicky náročné zaměstnání, můžete trochu přidat na množství přílohy.
Hlavní chod se snažte vždy vybírat tak, aby obsahoval libové maso nebo jiný zdroj bílkovin – například kuřecí či krůtí prsa, vepřovou panenku, pečeni nebo kýtu, hovězí zadní, rybu apod.
Dále by pokrm neměl obsahovat hodně tuku, nevybírejte si tedy smažená jídla ani smažené přílohy (řízek, smažený sýr, smažené hranolky), a dávejte si pozor na smetanové omáčky a další podobné přísady v podobě tučných sýrů, slaniny apod. Jídlo by mělo vždy obsahovat nějakou zeleninu, pokud tomu tak není, přiobjednejte si malý salát.
Z příloh vybírejte nejlépe vařené brambory, dušenou rýži, těstoviny, bulgur, kuskus (nejlépe v celozrnné variantě) apod. Při hubnutí je vhodné omezit množství přílohy a její část nahradit zeleninou, není ale vhodné přílohu úplně vylučovat.
Salát k obědu? Ano, ale záleží jaký...
Oblíbenou volbou oběda zejména mezi ženami jsou zeleninové saláty. Dnes už neplatí, že byste na stůl dostali misku s neochucenou směsí zeleniny, naopak, na salátu si můžete skvěle pochutnat a vyzkoušet i méně obvyklé kombinace. Pamatujte ale, že samotný zeleninový salát jako oběd rozhodně nestačí, vždy by měl obsahovat i nějaký zdroj bílkovin, například libové maso, rybu, vejce nebo méně tučný sýr. Pokud máte salát k obědu, určitě byste si k němu měli dát i kousek celozrnného pečiva nebo jiné přílohy. K lehkému salátu si klidně dopřejte polévku.
Na druhou stranu i salát může být energetickou bombou. Zelenina bývá často doplněna majonézovými či jinými energeticky vydatnými dresinky, smaženými krutony, slaninou, smaženým masem a dalšími ne příliš vhodnými přísadami. Proto i salát je potřeba vybírat s rozumem.
Pozor na polévky
Součástí poledního menu bývá často i polévka. Pokud ji před hlavním chodem vyžadujete, vybírejte si nezahuštěné polévky, ideálně vývary nebo zeleninové polévky bez jíšky a smetany. Pokud zvolíte vydatnější polévku (např. gulášovou, dršťkovou, zahuštěnou zeleninovou polévku), je vhodné si dát o to méně vydatný hlavní chod, například jen zeleninový salát s libovým masem.
Jde to i ve fastfoodu
V nouzi se vám občas může stát, že vám nezbývá nic jiného než navštívit fastfood. Není to úplně jednoduché, ale většinou se dá i ve fastfoodu najít vyhovující jídlo, platí zde všechna výše uvedená pravidla. Vyhýbat byste se měli všem smaženým pokrmům, ať už je to langoš, smažený sýr, hranolky nebo jakýkoli jiný smažený pokrm, vždy se jedná o bohatý zdroj tuku, který s sebou nese i mnoho energie. A často i některé nevhodné látky, které mohou vznikat při nesprávném použití tuku.
Hamburger má pověst největšího nepřítele zdravého jídelníčku, ale za určitých podmínek se může jednat o kvalitní pokrm. První podmínkou je, aby v hamburgeru bylo použito kvalitní libové maso, dále do něj nesmí být přidány další tučné přísady, jako je například slanina, tučný sýr nebo majonéza. Další možností, jak snížit celkovou energetickou hodnotu hamburgeru také je, že odložíte vrchní housku a zkonzumujete jen spodní část s masem. A samozřejmě si ho dejte bez hranolek a sladkého nápoje. Vhodnou volbou mohou být také tortilly a wrapy s kuřecím masem, některé však obsahují tučné dresinky.
Sladkému se raději vyhněte
Sladkým pokrmům, jako jsou buchtičky se šodó, palačinky nebo ovocné knedlíky, je lepší se vyhnout. Tato jídla jsou bohatá na jednoduché cukry, obsahují většinou zbytečně velké množství tuků, a naopak nízký podíl bílkovin, proto vás ani tolik nezasytí a brzy zase budete mít hlad. Tato jídla si raději připravte doma, v odlehčené variantě a doplněné bílkovinným zdrojem.
Nebojte se ani cizích kuchyní
Populární jsou různé indické, thajské, vietnamské a další cizí kuchyně. I v těchto typech světových kuchyní se dá vybrat kvalitní jídlo, která zpestří váš obvyklý jídelníček. Je ovšem potřeba správně vybrat a hlavně si ohlídat velikost porce.
Více rad najdete v článku v sekci Tipy pro vás.
Nezapomeňte, že zákazníkem jste vy
Nebojte se proto poprosit obsluhu o případnou obměnu vašeho pokrmu, místo hranolek poproste o brambory, místo knedlíků si objednejte rýži, u „vepřa-knedla-zela“ si dejte jen poloviční porci knedlíků a místo toho poproste o dvojitou porci zelí apod. Nabídka restauračních zařízení je tak velká, že pokud vám někde s přípravou jídel nevyjdou vstříc, máte mnoho dalších možností kam jít příště.
Pokud vám v restauraci dají větší porci, než v daný moment zvládnete sníst, do jídla se určitě nenuťte a zbytečně se nepřejídejte. Je zbytečné jídlem plýtvat, tak si nechte zabalit zbytek porce domů a máte obstaranou rázem i svačinu nebo večeři.
Chodíte často do restaurací nebo preferujete domácí přípravu? Nezapomeňte se podělit o vaše tipy a zkušenosti v komentářích. :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Protože vím, jak ve STOBu řešíme úroveň služeb a jak je neustále vylepšovat, nepřestává mě udivovat, že to někde funguje i přestože lidé jsou totálně flink....
Tak tedy můj zážitek z poslední návštěvy restaurace, kam si jdeme odpočinout a jako 4členná rodina tam necháváme vždy docela slušnou částku.
V restauraci je plno a obsluhují nás hned 4 zaměstnanci. WAU. U prvního si objednáme, druhý nám donese džusy - to ale nejsou ty, které jsme si objednali. Třetí nám donese již naše nápoje, čtvrtý polévky, které jsme si ale neobjednali. Dostávám kávu a pak se u nás objeví hranolky a řízek, které jsme si neobjednali. Pak dorazí NAŠE polévky a čekáme na druhé jídlo. Mezitím přichází další a další personál a přináší nám kávu, polévky, další řízky. Asi po 3/4 hodině čekání - protože chápeme, že mají opravdu plno - se ptáme, jak to vypadá s naším druhým jídlem. Obsluha odchází, že to již bude, aby se pak v zápětí vrátila s omlouvou, že zapomněla dát naši objednávku do kuchyně.
A protože je neděle a naštěstí nikam nespěcháme, měníme objednávku na hotovky, abychom mohli odjet domů. Naše dcery trochu brečí hladem, ale jsme s manželem klidní a tak i ty slzičky uklidníme....:-)
při platbě nenecháváme ani korunu dýžka a informuji číšníka, že jsem již v restauracích zažila opravdu hodně, ale tolik přešlapů jsem opravdu nezažila!