Při redukci váhy je třeba si vybírat potraviny, které nám chutnají a jsou nutričně vhodné, to znamená neobsahují příliš energie a mají výhodný poměr živin. A samozřejmě musí chutnat.
Máme vybírat dle délky trvanlivosti?
V České republice splňují všechny jogurty přísné požadavky z pohledu používaných ingrediencí. To, že jogurty mají dnes delší trvanlivost než dříve, je způsobeno tím, že hygienické podmínky se při výrobě a balení nesrovnatelně zvýšily, takže nedochází ke kontaminaci výrobku v průběhu nebo po ukončení fermentace a plnění. Při dodržení veškerých pravidel hygieny a při důsledném uzavření obalu tak může dnešní jogurt dosahovat bez problému doby spotřeby až 30 dnů. Neznamená to však, že jogurt s delší trvanlivostí by musel obsahovat konzervanty.
Dle Ing. Jiřího Kopáčka způsobuje vlastní proces výroby jogurtu - přeměna laktózy na kyselinu mléčnou - okyselení mléka. Fermentace mléka je příkladem prodloužení trvanlivosti výrobků biologickou konzervací, a patří tak k nejstarším způsobům dlouhodobého uchování potravin. Vzniklá kyselina mléčná snižující pH výrobku na hodnoty 3,8-4,6 zamezuje růstu nežádoucích bakterií, avšak může vytvářet vhodné prostředí pro růst plísní a kvasinek, které nejčastěji způsobují mikrobiální vady jogurtů, pokud nastanou podmínky umožňující kontaminaci výrobků. Proto je tolik důležité, aby celý technologický proces výroby probíhal přinejmenším v poloaseptickém nebo ještě lépe v aseptickém prostředí a byla tak vyloučena případní sekundární kontaminace produktu.
Vybírejte dle chuti
Zkoušejte a hledejte tu správnou konzistenci a chuť, kterou máte rádi právě vy. Jogurty zrající v tanku (např. Activia bílá ) mají hladkou a lesklou konzistencicí. Ten, který zraje v kelímku má gelovitou konzistenci a lasturovitý lom na lžičce (např. Activia bílá zrající v kelímku). Mezi oběma výrobky při stejném složení pak nejsou z pohledu výživových vlastností pro spotřebitele žádné rozdíly.
Kromě technologie výroby jogurtu ovlivňují výsledný produkt také další faktory – například kvalita mléka, technologické a balicí linky nebo způsob přidávání kultur do jogurtu. Nejvýraznější změnou je vylepšená kvalita mléka – počet nežádoucích mikroorganismů v 1 gramu syrového mléka se snížil v roce 2011 na 35 000 z původních 3 500 000 v roce 1990. K výrazné pozitivní proměně došlo také u nejcitlivější manipulace, a to u přídavku ušlechtilých jogurtových kultur do ošetřeného mléka – u tzv. zaočkování. Dnes jsou tyto mikroorganismy přidávány ve formě hluboce zmrazených kultur. Díky vylepšení těchto faktorů došlo k prodloužení doby trvanlivosti jogurtů ze tří na třicet dní.
Berte v úvahu i nutriční složení
Dle prof. Dostálové je nutné při redukční dietě samozřejmě omezovat příjem tuku. Při konzumaci jednoho balení jogurtu (většinou 120 g) zkonzumujeme v případě nízkotučného jogurtu 0,6 g tuku a v případě jogurtu se sníženým obsahem tuku do 4 gramu tuku, což je rozdíl z hlediska denního příjmu bezvýznamný
Do bílých jogurtů se nesmí přidávat žádná "éčka". Přídavek přírodního škrobu nebo želatiny jako zahušťovadla (nejedná se o "éčka") možný je, ale samozřejmě se nejedná o nebezpečné látky (ani "éčka" nejsou nebezpečná).
Obsah vápníku na obsahu tuku při nižších tučnostech téměř nezávisí, pouze u jogurtu smetanového je poněkud nižší. Jogurt smetanový vzhledem k množství živočišného tuku s nasycenými mastnými kyselinami doporučit nelze.
Jogurty ochucené bychom měli konzumovat umírněně, protože obsahují velké množství cukrů - až 16 %. Při konzumaci jednoho balení přijmeme téměř 20 g cukrů, většinu tvoří přidaná sacharóza. Podle výživových doporučení by příjem přidaných cukrů neměl překročit 60 g za den, při redukci váhy méně - zhruba 30 g cukru.
Jogurty jsou velmi hodnotné potraviny, které jsou výborným zdrojem vápníku, plnohodnotných bílkovin a prospěšných bakterií mléčného kysání (probiotik). Jeden jogurt nebo jiný kysaný mléčný výrobek by měl být součástí každodenního jídelníčku Omezit bychom měli konzumaci smetanových a ochucených jogurtů nebo jiných sladkých kysaných mléčných výrobků.
Více informací o jogurtech activia zde.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Jím řecký a Holandii
Mám ráda ovocné jogurty.V poslední době si začínám zvykat na bílé jogurty.