Káva je nápoj připravený z pražených, mletých zrn kávovníku. Káva obsahuje méně kofeinu než čaj, ale vzhledem k tomu, že k přípravě nápoje se používá větší množství kávy, je obsah kofeinu v jednom šálku vyšší než v čaji. Káva obsahuje i poměrně velké množství antioxidantů, takže v rozumné míře můžeme pití kávy doporučit (3-5 šálků, tedy do 300 mg kofeinu za den). Z hlediska zdravotního je lépe konzumovat kávu filtrovanou, preso nebo připravenou z instantní kávy. Tak zvaný "turek" je nejméně vhodným způsobem přípravy kávy, protože vždy vypijeme část sedliny, která dráždí sliznice trávicího traktu a obsahuje tuky kávy, které nejsou z hlediska zdravotního pozitivní.
Energie
Pokud do kávy nebo čaje nepřidáváme žádné další přísady, je jejich energetická hodnota téměř nulová. Zvýší se přídavkem mléka a samozřejmě ještě více přídavkem smetany (rozhodující je množství a tučnost přidaného mléka nebo smetany). Na trhu je řada výrobků označovaných jako náhrady smetany do kávy a čaje. Jejich energetická hodnota je v podstatě stejná jako energetická hodnota sušeného plnotučného mléka a navíc tuk v nich obsažený má z hlediska srdečně cévních onemocnění daleko horší složení než má tuk mléčný, a proto je lépe používat jako přídavek do kávy nebo čaje mléko.
Přidáte-li ke kávě cukr, zmrzlinu nebo alkohol, může se energetická hodnota blížit hodnotě celého oběda. Kostka cukru (5 g) obsahuje okolo 90 kJ. Pokud si dáte po ránu jen kávu s cukrem, není to ideální řešení, rozhoupe se vám hladina cukru v krvi a můžete brzy dostat hlad.
Když vás honí mlsná, může vám i káva být dobrým pomocníkem, volte však nízkokalorické varianty.
Pochutnejte si např. na cappuccinu bez kalorií. Nádobu naplníte do 1/3 mlékem - může být i nízkotučné buď studené nebo zahřáté na 60 stupňů a pár sekund mixujete šlehačem. Vytvoří se pěna, kterou vmícháte do kávy, kdo má rád sladké, může přidat nekalorické sladidlo nebo například půl lžičky cukru (energetická hodnota je malá).
Výběr kávy
Výběr kávy není jednoduchý. Výrobce není povinen označit ani základní informace o kvalitě kávy např. zda je jedná o kávu arabiku (je jemnější) a nebo robustu. Zde bychom se měli řídit cenou, a to jak u kávy zrnkové, tak kávy instantní.
Při pití kávy mimořádně platí kvantita nad kvalitou - pití kávy po americkém stylu znamená spíše větší množství slabé kávy, naopak jihoevropský styl odpovídá popíjení miniaturních šálků velmi výrazné a silné kávy.
Kvalitní káva má jak dobrou tak chuť, tak nízký obsah nežádoucích látek.
A co dehydratace?
Na základě rozsáhlých studií bylo prokázáno, že při běžné konzumaci kávy (do 300 mg kofeinu) k dehydrataci nedochází. Potíž by mohla nastat při výraznější konzumaci energetických nápojů (obsah kofeinu je zde poměrně vysoký) při vyšší sportovní zátěži nebo při konzumaci velkého množství silné kávy (odpovídající průměrně 642 mg kofeinu). Lze tedy říct, že při průměrném pití kávy dehydratací ohroženi nejsme a kávu je možné připočítat do celkového denního příjmu tekutin.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Kávu jsem pila ,jenom když přijela snacha.Cˇlověk neodolá pro její nádhernou vůni.
Druhou kávu si dávám po obědě, ale ne hned, asi tak za hodinu. Víc jak dvě kávy už nepiji. Nesladím.
Ale v práci - to je jiná. Máme kávovar - umele zrnkovou kávu těsně před použitím a vyrobí preso - eňo ňuňo
Nejčastěji piju rozpustnou a po obědě,teď už bez zákusku a cukru jenom s mlékem
Ale stejně ji piju a mám ji ráda. Nejčastěji Velvet:)))